Vedenalainen viinitila on varmasti mieleenpainuva kokemus viinin ystäville. Kuva: Edivo Vina
Vedenalainen viinitila on varmasti mieleenpainuva kokemus viinin ystäville. Kuva: Edivo Vina

Kroatiassa avattu vedenalainen viinitila!

Kroatia se vain osaa sykähdyttää! Nyt tiedossa on kiehtovia uutisia viininystäville, sillä eteläisessä Kroatiassa sijaitsevassa Dračessa on avautunut vedenalainen viinitila. Turistit pääsevät tutkimaan tätä vedenalaista maailmaa ammattilaissukeltajien kanssa tehtävillä retkillä.

Edivo Vina -viinitila kypsyttää viinejään ensin kolme kuukautta maan pinnalla, minkä jälkeen ne pullotetaan savisiin amfora-ruukkuihin ja sijoitetaan vuodeksi tai kahdeksi meren pohjaan. Uskotaan että amforasta viiniin tulee erityistä mäntymäistä aromia. Tilan omistajat myös vakuuttavat, ettei viini menetä prosessissa lainkaan makuaan tai väriään.

Viinipullot ennen mereen laskemista. Kuva: Edivo Vina
Viinipullot ennen mereen laskemista. Kuva: Edivo Vina

Pullot suojataan korkilla ja kahdella kerroksella kumitiivistettä, minkä jälkeen ne suljetaan lukittuihin häkkeihin varkauksien välttämiseksi ja upotetaan meren pohjaan. Meren pohjassa pullot saavat ajan mittaan ikääntyneen ulkonäön. Uponnut laiva toimii vedenalaisena viinikellarina, joka pitää viinin kypsymisensä ajan 15-17 asteen lämpöisenä. Samalla sukellusretkellä voi siis myös nähdä lahden pohjassa makaavan, uponneen laivan.

Vedenalainen viinikellari pitää viinit 15-17 asteisena jopa kahden vuoden ajan. Kuva: Edivo Vina
Vedenalainen viinikellari pitää viinit 15-17 asteisena jopa kahden vuoden ajan. Kuva: Edivo Vina

Meren pohjassa viiniamforat saavat koristuksensa luonnosta, sillä ajan mittaan niihin tarttuu erilaisia koralleja ja simpukoita. Näin niistä syntyy myös uniikkeja lahjoja.

Nämä pullot ovat hieman erilainen matkamuisto tai tuliaisviini. Kuva: Edivo Vina
Nämä pullot ovat hieman erilainen matkamuisto tai tuliaisviini. Kuva: Edivo Vina

Lisätietoja Edivo Vinan viineistä täältä.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.