Matkakokemukset - Muita vinkkejä Salista

Kap Verde/Sal, helmikuu 2017

Maiskis    26.02.2017    Salin muita vinkkejä    Sal

Oltiin Salin saarella viikko Tui:n kautta. Loistavaa palvelua Tuilta koko matkan ajan. Oppaat helposti tavoitettavissa sovelluksen kautta ja muutenkin matka sujui hyvin.

Hotelli oli Riu Palace Cabo Verde, ja todellinen palatsi olikin..Tosi suuri alue(saatiin käyttää myös viereisen hotellin palveluita), kaksi uima-allasaluetta, oma ranta jossa maksuttomat rantatuolit, buffet-ravintolan lisäksi myös à la carte-ravintoloita, joissa sai käydä kerran loman aikana. Hotellihuone oli siisti ja siellä oli minibaarin lisäksi "drinkkibaari"(isot pullot joista sai sekoitella omat juomat..)jos ei hotellin drinksut kelvanneet..;)

Jos kaipaat lämpöä, aurinkoa ja hiekkarantaa, täydellinen kohde. Sää oli loistava, ja ajoittain kovakin tuuli oli vain miellyttävää. Hotelli järjesti kaikenlaisia aktiviteetteja (jumppia, beach volleyta, petanqueta..), Tuin kautta pystyi varaamaan retkiä ja paikalliset tarjosivat niitä myös. Me käytiin mönkijäsafarilla, ja se oli tosi hauska! Kannattaa ottaa mukaan oma huivi, sekä ajokortti, molemmat oli pakollisia. Jos uskaltaa, kannattaa varata retki suoraan paikallisesta toimistosta, puolet halvempi. Taksikuski varmasti löytää kun kysyy Quad safaria.

Hotellin ulkopuolella ei ollut juuri mitään, joten all inclusive-palvelulla rahaa ei välttämättä kulu lainkaan. Meille jäi positiivinen kuva reissusta, oli just sitä mitä haettiinkin.

Yleisiä neuvoja

Vieras    18.03.2016    Santa Marian muita vinkkejä    Santa Maria

Euroja ei kannata kauheasti vaihtaa escudoiksi, koska escudo on suljettu valuutta ja täällä kotona sitä ei voi enää vaihtaa takaisin. Eli, jos nostaa rahaa automaatista, kannattaa se tehdä loman ensimmäisinä päivinä, ja loppuloma viettää euroilla. Jotkin ravintolat ja kauppiaat antavat euroista takaisin euroja, tai euroja ja escudoja sekaisin, myös maksaminen sekaisin molemmilla valuutoilla onnistuu.

Saarella tuulee väliin hurjastikkin, joka antaa valheellisen tunteen ettei auringossa pala. Rannalla hiekka pölisee väliin kovasti, väliin hieman vähemmän. Rantatuolit/varjot ovat eri hintaisia riippuen paikasta, koko päiväksi 2 tuolia +1 varjo maksoi meillä 8e.

Sunnuntai on paikallisilla vapaapäivä, joten kaikki liikkeet eivät silloin ole auki. Lauantaina paikallisia näkyy ravintoloissa ja liikkeellä enemmän, myös nuoret juhlivat tuolloin, baareihin saattaa olla jonoa vielä klo 6.30 su aamunakin :)

Kaikki voiteet ja hygieniatuotteet kannattaa ostaa kotoa, koska hintataso voi olla todella hurja, esim. aurinkorasva 21-28 euroa, kosteusvoide 15 euroa. Saarella ei ole omaa tuotantoa, joten kaikki tuotteet tuodaan saarelle.

Tippiä ravintoloissa ym. ei ole pakko jättää, eikä siitä loukkaannuta, jos tippiä ei jätä. Jos kokee saaneensa erittäin hyvää ruokaa/palvelua tms. niin silloin voi tipin jättää (itse jätimme 5-10% vain kun oli aihetta).

Englanninkielellä pärjää erittäin hyvin, saarella puhutaan portugalia ja kreolia. Naimisissa olevaa naista kutsutaan "bossladyksi", koska kulttuurissa naimisiin mennessä naisesta tulee perheen pää.

Kerjäämiseen emme törmänneet lukuunottamatta paria lasta, jotka ohikulkiessaan pyysivät rahaa (heille sitä ei kannata antaa, koska silloin he voivat jättää koulun käymättä). Jos haluaa auttaa, kannattaa ottaa mukaan kyniä, vihkoja yms. koulutarvikkeita, koska niistä on pula. Paikallisia käsitöitä (laukkuja, puuesineitä, tauluja) on myynnissä joka nurkalla, koska jokainen yrittää pärjätä omillaan ja tehdä elannon turismista. Kohtelias kieltäytyminen ja hymy riittävät jos mitään ei halua ostaa. Jos jotain ostaa, niin hinnasta kannattaa tinkiä, voi pudota todella paljonkin.

Saari on ihanteellinen rauhallista lomaa ja varmaa aurinkoa etsiville, itse kyllä lähden uudestaankin :)

Kap Verde kiinnostaa

villevalo    10.08.2013    Salin muita vinkkejä    Sal

Tuttu matkanjärjestäjä vie matkailijoita Kap Verdelle joko Salin tai Boavistan saarelle. Napsusta on löytynyt monenlaista myös hiukan ihokarvat nostattavaa tietoa jommasta kummasta saaresta. Rikollisuutta yl. löytyy sieltä mistä turistejakin. Rahaa ja arvotavaroita ei siis kannata pitää mukana, kuin tarvittava määrä. Ja tarvitseeko Suomesta ylipäätään ottaa esim. paljon arvokkaita koruja lomalle, mikäli koruja lomamatkalla ylipäätään tarvitsee. Naiset kyllä tietävät, että mistä Suomesta löytyy halpiskoruja, jotka näyttävät aidoilta ja ovat kauniita. Kameroitakin, kun on olemassa monenhintaisia jne. Tvsti perheemme saa lisää tietoa Kap Verdestä Napsun avulla. Hotellit vaikuttavat enimmäkseen kaikki hyviltä.

Kap Verde

Vieras    11.03.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme 4 hengen seureena Salilla vuoden 2011 alussa. Kap Verden sää ja ilmasto on loistavaa näin suomalaiselle, koska aurinko paistaa kaiket päivät mutta saarella tuulee, joten ilma ei ole koskaan tukalan kuumaa. Ja jos joku tuntee olonsa tukalaksi niin uima-altaaseen tai mereen vain uimaan! Ihmiset ovat ystävällisiä, välillä jopa liian koska kadullahan ei saa kulkea rauhassa kun joka puolelta koko ajan huudellaan että tule tänne, tule tänne mutta kun kävelet vain ohi ja sanot että myöhemmin niin ei siinä sitten ole ongelmaa. Myöskään saarelta ei löydä mitään kulinaristisia nautintoja, ruoka ei ole mitenkään maata järisyttävän hyvää vaan ihan perus ruokaa. Myöskään tekemistä ei oikein ole, sillä kaikki maksaa hurjasti.

Kokemuksia Santa Mariasta

Vieras    26.02.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme vaimoni kanssa Kap Verden Salin saarella Santa Marian kaupungissa 6.-21.2.2012. Tässä hiukan kokemuksiani. Olemme viitenä edellisenä vuonna samoihin aikoihin olleet Thaimaassa pari viikkoa eri kohteissa.

Hotellimme Ojdo d`Aqua oli "kaupungin" keskustassa meren rannassa. Ensiksi on todettava, että Finnmatkojen nettisivujen esittelyt Salin saaresta ja hotellista liioittelevat. Olimme ensimmäisen viikon jälkeen kypsiä lähtemään takaisin kotiin.

Santa Marian kaupunki (lue: kylä)

Näin mainostettiin: "Salin saaren etelärannikolla sijaitseva Santa Maria on saarivaltion kehittynein rantalomakohde. Täällä on kaikkea nykyaikaisista rentoutumiseen sopivista hotelleista hyviin kala- ja äyriäisravintoloihin. Talot ovat värikkääksi maalattuja, ja pikkukaupat viehättäviä. Täältä voi ostaa afrikkalaisia batiikkikankaita, eksoottisia hedelmiä ja omaleimaisia koruja. Vain muutaman korttelin päässä keskustan kävelyreiteiltä ovat asuinalueet, joissa kohtaat kapverdeläisten arjen."

Omat kokemukset: Talot olivat enemmän tai vähemmän kunnostuksen tarpeessa ja pikkukauppaa ei tee viehättäväksi se, että ulkoseinään on spreijattu No stress. Kun katsoin ympärilleni en todellakaan halunnut lähteä kohtaamaan kapverdeläistä arkea. Oli sen verran slummin näköistä seutua syrjemmillä kujilla. Eksottisiin hedelmiin en törmännyt, Suomessa on laajempi valikoima. Pääasiassa appelsiineja, hunajameloneja ja papaijaa, joista parit kadulla olevat vihannes-/hedelmämyyjät pyysivät sellaista kilohintaa, että täällä kotona sillä saa pari kiloa.

"Saarikierroksemme on mainio tilaisuus tutustua laajemmin saareen ja kuulla Kap Verden historiasta ja elämästä nykyisin."

Saarella ei ole muuta nähtävää kuin suolajärvi, jossa uiminen maksaa 5 euroa ja jos haluaa suihkuun sen jälkeen, se maksaa 1 euron. Tasaista aavikkoa, jossa tien varsia reunustavat lukemattomat muovikassit ym. roskat. No mahtuuhan sinne aavikolle roskaa, eihän siellä kukaan liiku.

Yhtään roskispitoautoa tai kadunlakaisijaa en nähnyt koko kahden viikon aikana. Hotellin ulkopuolella rannan suuntaisella kadulla pyöri sama iso roskakasa tuulen mukana kahden viikon ajan. Muovikasseja, paperia yms.

Melkein kaikki ns. lahjatavaraputiikit ovat senegalilaisten/gambialaisten pyörittämiä. Ravintolabisnestä pyörittävät italialaiset ja portugalilaiset ja hinnat ovat samaa tasoa kuin Helsingissä lounashinnat, pääosin jopa kalliimmat. Helsingissä tosin saa sillä hinnalla noutopöydästä salaatit ja pääruuan kahdella vaihtoehdolla. Söimme eri ravintoloissa ja kahden viikon aikana totesimme, että olemme syöneet tasan kaksi ateriaa, joiden jälkeen on voinut sanoa: kylläpä oli hyvää. Ravintoloiden annokset ovat pääasiassa samanlaisia kuin Esson baarissa 70-luvulla, sillä erotuksella, että wieninleikkeen tilalla oli kuivaksi käristetty tonnikalapihvi ja lisukkeena rasvaiset ranskalaiset, puoli kupillista riisiä, pari puoliraakaa tomaattiviipaletta ja kuihtunut salaatin lehti. Kyllä oli kunnon vihanneksia ikävä! Ruoka oli em. kahta poikkeusta lukuunottamatta täysinn mautonta. Eivät ole ilmeisesti kuulleet muista mausteista kuin suola, pippuri ja ketsuppi. Kyllä oli ikävä thaikkuruokaa.

Hotelli

"Odjo d`Agua sijaitsee aivan rannan äärellä Santa Marian keskustassa. Hotelli on rauhallinen ja kodikas, täällä voit todella rentoutua ja kerätä energiaa."

Juu, voi rentoutua päivällä uima-altaalla, kunhan meni aamuhärissä varaamaan aurinkolavitsan (joita oli vain 10 kpl:tta) pyyhkeellä. Uima-allas oli pieni ja joku älypää oli keksinyt laittaa ympärille kasvamaan hemmetin ison puun ja muutaman muhkean palmun, joista sitten tippui pitkin päivää kukkia, oksia, lehtiä jne. altaaseen. Eipä houkutellut uimaan. Hotellilla oli oma pieni uimaranta, mutta siellä ko. aurionkolavitsa maksoi 2 euroa per henkilö. Se tekee 4x14 eli 56 euroa kahdelta hengeltä per pari viikkoa. Kaiken lisäksi huomasin muutamana ensimmäisenä aamuna, että paikalliset kulkukoirat käyttivät hotellin biitsin aurinkolavitsoja mieluusti makuualustoina ja tietenkin merkkasivat omansa eli lirauttivat käyntikortin lavitsan jalkoihin. Jäi sen jälkeen menemättä rannalle. Kapiset koirat oleilivat siellä kyllä päivisinkin eikä hotellin henkilökunta vaivautunut ajamaan niitä pois.

Hotellihuoneessa ei tarvinnut iltaisin pitää radiota auki, sillä olimme maksaneet peräti 300 euroa/henk. ylimääräistä merinäköalasta. Hintaan näköjään kuuluikin joka ilta 19-24 ilmainen musiikki hotellin ravintolasta. Parina ekana iltana se ei häirinnyt, kun nukuttiin univelkaa ja matkaväsymystä pois, mutta sen jälkeen alkoi pinna palaa. Kun kuuntelee viikon verran laulajan fadon valitusta, niin tekee kyllä mieli mennä tarjoamaan laulajalle hyvin rasvattua köyttä ehdotuksella: jos elämä on noin tuskaista, niin tämä helpottaa.

Hotellin sänkyjen patjat olisivat sopineet hyvin panssariesteeksi. Sen verran kovia ne olivat. Kyllä suoristui selkäranka. Tosin lonkkavika alkoi kahden viikon jälkeen vaivata.

Ilmasto

Kaksi ensimmäistä päivää olivat sumuisia (hiekkamyrsky). Sumu oli ruskehtavaa eli hienoa hiekkaa pöllysi mantereelta suunnalta niin paljon, että saaren lentokenttä suljettiin. Saarella tulee enemmän tai vähemmän. Yleensä enemmän. Onneksi mukana oli farkut ja kunnon collegepusakka, sillä ilman niitä ei iltaisin kannattanut kylille lähteä. Päivälämpötila oli auringon paistaessa tasaiset +23 - 24. Onneksi tuuli hotellin toiselta puolelta, joten uima-altaalla makoillessa pilvisenä päivänä riitti shortsit ja t-paita ;)

Lopuksi

Kun tapasimme muita suomalaisi ja keskustelimm ehidän kanssan, niin olisi ollut parempi vaihtoehto valita All Enclusive -hotelli. Olisi ainakin saanut kunnon sapuskat.

Tuli siis käytyä kaksi kertaa Kap Verdellä: ensimmäisen ja viimeisen. Jos nyt oikein positiivisesti ajattelee, niin löytyyhän siitä jotain hyvääkin sanottavaa: ei ollut pakkasta eikä lunta ;)

Santa Maria

Vieras    04.01.2012    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme Mieheni ja alta 2.v lapsen kanssa 19.12.2011-2.1.2012 Kap verden Santa Mariassa, huoneistohotelli Ponta pretassa.

Hotelli:

Hyvä, ystävällinen henkilökunta ja siisteys sekä varustetaso hyvä. Jatkuvasti neljä vartijaa kiertää kahta rakennusta.

Ötökät/Eläimet:

Hyttysiä jonkin verran. Koiria paljon, kuljevat öisin/iltaisin isoina laumoina ja tappelevat. Ihmiset antavat olla rauhassa. Jonkin verran huonokuntoisia koiria, saarella ei ole eläinlääkäriä.

Turvallisuus:

Ammattivarkaita paljon, lähinnä teini-ikäisiä lapsia. Toimivat porukassa ja seuraavat ovia ja ikkunoita. Jos liikettä ei näy, ottavat riskin ja tulevat huoneistoon, kuten meille kävi (keskellä päivää ja olimme huoneistossa). Paikallisten mukaan käyvät yleensä öisin. Myös jos ikkuna/parvekkeen ovi auki ja käyt vessassa niin iskevät. Eivät kuulemma väkivaltaisia ole...JOTEN AINA IKKUNA/PARVEKKEEN OVI KIINNI KUN POISTUT SEN LÄHELTÄ VAIKKAKIN VAIN WC:N!!!....

Jengit:

Mieheni törmäsi paikalliseen jengiin kauppareissulla tyttäremme kanssa, riehuivat ja haukkuivat valkoiseksi roskaksi ja toivat HYVIN vahvasti esille suhtautumisen länsimaalaisiin.

Elintaso:

Erittäin köyhää, kaikille ei tule vettä. Jakelu auto käy n.2xvkossa jakamassa vettä. Erittäin kallista, kaikki myydään yksittäin ja jos ostat koko paketin esim. teetä tai vaippoja aiheutat kovan härdellin kaupassa. Sokeri kortilla, säilykeruokia löytyy. Leipää ei juurikaan kaupoissa. Yksi leipomo toimii, jossa leipä halpaa 50cent /pussi sämpylöitä. Paikalliset ostavat lähinnä 1-2sämpylää.

Ravintolat:

Ruuat eivät maistu juurikaan miltään ilman piri-piri kastiketta. Kävimme eritasoisissa ravintoloissa. Culture-ravintolasta sain ruokamyrkytyksen kolmannella käynti kerralla. Italialaisten omistuksissa olevia jäätelö- / ruokapaikkoja löytyy. Etenkin jäätelömestoja suosittelen.

Kauppiaat:

Jaksavat vielä 14päivän jälkeekin, vetovat köyhyyteen ja haistattavat paskat jos et käy heidän kaupassa. Ostimme vain niistä paikoista, joissa sai olla rauhassa. Ihan Santa Marian keskustassa muutama kiva pikkuliike. Norsunluuta myynnissä ja erinnäisiä nahkoja, joten kannattaa olla tarkkana. Myyjät myös myyvät muovia antiikkina :) Verraten Turkin ja Tunisian kauppiaihin Salin kauppiaat TUPLASTI raskaampia!

Ympäristö:

Hiekkaa ja tuulta! Joten suosittelen ottamaan mukaan silmän kosteustippoja varsinkin lapsille. Likaista, roskaa paljon, koirankakkaa ja ihmiset pissaavat kadulle (lähinnä lapset).

Aktiiviteetit

Surffia jos harrastaa tai haluaa kokeilla (1h 70eur), ihanteellinen paikka! Sukeltaessa jonkin verran nähtävää, laivan hylkyjä yms. 36eur/krt + 15eur varusteet/pvä. Auton jos haluaa vuokrata, kannattaa vuokrata samalla kun matkaa varaa. Surffarit vievät kaikki autot. Vuokra samaa tasoa kuin suomessa ja autot ok. Taksilla kuitenkin matka käy paljon halvemmalla tosin taksia EN SUOSITTELE JOS VÄHÄNKIN PIENEMMÄN LAPSEN KANSSA AIKOO MATKATA! Turvaistuimia ei ole, mutta kaukaloita löytyy vuokra-autoon. "Suolajärvi", no jos tykkää hiekasta ja suolasta mikä ettei... :)

Ranta:

Likaista, koiran kakkaa ja lasin siruja paljon. Mutta ns. vesirajalla ok. Rannalla saa olla rauhassa ja vesi ihanan virkistävää. Aallot välillä aika hurjiakin, joten lasten on hyvä olla poissa sieltä.

Sairastaminen:

Paikallinen bakteerikanta saattaa aiheuttaa pitkän ja hankalan ripulin, joten jos sairastut mene jo toisena ripulipäivänä lääkärille, jotta saat asianmukaiset lääkkeet. Imodiumista tms. ei apua siihen. Ja ripulin voi saada syöt sitten itse tehtyä, ravintola tai muuta ruokaa. Käytät käsidesi tai et käytä. Syöt seisovista pöydistä tai et. Alueella toimii hyvä ja pätevä länsimaalainen klinikka (käynti joka sisälsi lääkkeet n.90eur) MUTTA MUISTA pyytää kuitti vakuutusyhtiötä varten! (lähettävät sen pyynnöstä hotelliin)

Mitä vielä? Sanotaanko että me näimme sen mitä emme olisi halunneet nähdä.Törmäsimme siihen mihin emme olisi halunneet törmätä. Mutta näimme se todellisuuden jota ei näe muurien sisällä.

Varmaan ihan jees paikka jos tykkää olla all inclusive- alueella eikä liiku sieltä mihinkään.

Ps. Jos sinulta varastetaan tms. ota respasta Portugalia ja Englantia puhuva mukaan sillä poliisit eivät puhu

Englantia.

Kysyttävää? Mailia voi laittaa [email protected]

Loistava paikka lähes kaikenlaiseen tekemiseen ja akkujen lataamiseen

Vieras    15.12.2011    Salin muita vinkkejä    Sal

Olimme marraskuun puolivälissä Salin saarella 2 vkoa ja ihastuimme paikkaan.

Alkuun hieman hämmentävää oli paikallinen tapa tehdä kauppaa. Tapana on tarjota myytäväksi esim. aurinkolaseja ja siten saada asiakas käymään kaupassa jossa yritetään tunteisiin vedoten myydä jotain. Muutamassa päivässä oppi ystävällisen tervehdyksen ja kuulumisien vaihtamisen joka jo sinällään on viehättävä tapa ja siten myös tyrkyttävän myyntitavan eliminointi kävi näppärästi. Kaikki loppujen lopuksi haluavat selviytyä ja suurin osa elää kädestä suuhun koska turismia ei vielä kovin paljoa ole.

Pyrimme kaikilla matkoillamme käyttämään paikallisia palveluja, jotta kantaväestö myös hyötyisi turismista. Ruokaravintoloita oli moneen makuun ja parhaimmat olivat paikallisten omistuksessa ei niinkään matkatoimistojen esitteistä.

Saaren kiertomatkan otimme laiturille menevän tien varresta. 3. tai 4.s kauppa ja kaverin nimi oli Raoul. Asiakasta ja elämää kunnioittava, avulias oppaamme kierrätti meidät saaren tärkeimmät nähtävyyden ja pienet kylät ja kalastajien paikat favellaa myöten ja kertoili mielettömiä tarinoita saaren historiasta ja tapahtumista nykyisistä ja menneistä

Favella on paikka jossa asuvat ihmiset joilla ei ole mitään. Veden he hakevat lähteeltä kylästä jonne on melkoinen matka kävellä raskaine vesiastioineen.Veimme lapsille suklaata, huopia, kyniä, vihkoja jne. Favellan lapset eivät tarvitse koulupukua koska heillä ei ole varaa siihen. Heidän vaatteissaan on koulun merkki ja jos lapsilla on koulutarvikkeita he voivat käydä koulua. Raoul itse ja hänen capoeiraryhmänsä toimittavat sinne tavaroita, joita turistit lahjoittavat tai jättävät jälkeensä. Joten jos haluat tukea myös lasten koulunkäyntiä ja/tai mahdollistaa favellan aikuisia auttamaana itse itseään niin kalastusverkoista poljettavaan ompelukoneeseen tms..kaikki otetaan vastaan.

Santa Mariasta löytyi ayuvedic - ja tavallista hierontaa, kampaamoja kuin kadulla tehtäviä kampauksia, kylpylää, disckoa moneen makuun, elävää musiikkia, rumpuryhmiä, thai chitä, capoeiraa, afrikkalaista tanssia, surffausta, sukellusta, kalastusta, , joihin kaikkeen sai opastust halutessaan oli veneilyä, kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja upeita rantoja yms.

Kulttuuri on rikasta, surffareille ja liitovarjovesilautailijoille :D vesiurheilumahdollisuuksia löytyy, kilpikonnan poikasten auttamista ja paljon muuta. Loistava paikka niin perheille, pareille kuin yksinäisille. Turvallistakin on jos ei ihan hölmöksi heittäydy... Suosittelen lämpimästi.

Santa Maria

makehut    02.02.2011    Salin muita vinkkejä    Sal

Matka Kap Verdelle varattiin hyvissä ajoin. Ajankohdaksi tuli maaliskuu 2010. Kukaan ystävistä ei ollut sielä käynyt joten ihan ummikona lähdettiin. Toki netistä oltiin luettu, et karu saari eikä juuri muuta tekemistä kuin löhöily.

Ensin Oulusta autolla Helsinkiin siihen tuhraantuu jo 8 tuntia. Perillä aamu viideltä ja kone lähtee seitemältä. Hyvin ehdittiin. Matkalla Kööpenhaminaan koneessa tarjoiltiin ainoastaan sämpylä ja kahvi. Lento sinne 2 tuntia. Kööpenhaminassa lisää matkustajia, sekä koneen tankkaus. Stoppi kesti tasan tunnin. Sitten kohti Kap Verdeä. Nyt saatiin koneessa jo ruokaa, joka oli etukäteen tilattu ja maksettu. Myös alkohomaalia alettiin tarjoilla, mita ei tehdä välillä Helsinki-Kööppenhamina. Lentoaika 7 tuntia. Kokonais lentoaika pysähdyksineen n.10 tuntia. Tuliaisia ei kannata paluu matkalla jättää koneen varaan, sillä se on ostettu tyhjäksi jo tullessa.

Niin saavuttiin Salin saarelle. Tulli muodollisuudet tosi hitaat, sekä saa varautua yksityis tarkastukseen, kuten meille kävi. Ilmastoidulla pikku bussilla jatkettiin Santa Mariaan hotelliin.

Hotelliksi olimme varanneet Belorizonte ja sieltä ranta bungalovin. Oikeastaan ne ovat rivitalotyypisiä yhden huoneen ja suihu/wc huoneistoja. Matkaa rantaan niistä tulee n.300m. Ovat ihan siitejä ja niissä on manuaali ilmastointi. Keittiötä niissä ei ole, ainoastaan minibaari. Siivooja käy kerran päivässä.

Olimme varanneet ainoastaan aamiaisen joka tarjoiltiin välillä 7-10. Aamiainen on todella runsas, sillä pärjää pitkälle iltapäivään. On tuoretta hedelmää, luonnonjugurtia, lettuja, tuoremehua(oikeaa),

mehuja, limsaa, makkaraa, kananmunaa(munakkaana tai kokonaisena)yms. Munakaat ja letut paistetetaan sinun odotellessa. Muuten kävimme syömässä erilaisissa ravintoloissa. Lihaa ei ole hirmu valikomaa vaan kalaa sitäkin enemmän. Hummeri vasta hyvää oli, kilo sitä maksoi muistaakseni 15€. Hummeri illalinen 2:lle juomineen maksoi 50€.

Aktiviteeteistä.

Kannataa osallistua ainakin kalastusreissulle, suht iso laiva josta ongitaan pohjaongella. Saalis on varma. Toki kokemattomat saavat varmasti meritaudin. Tarjoiluna olutta ja pientä purtavaa. Maksoi n.50€. Valasretki on myös mukava, tehdään Miami Vais tyypisellä pikaveneellä, muuten kulkee lujaa. Kestää noin 3 tuntia ja maksoi muistaakseni 40€. Tällä reisulla ei tarjoilla mitään. Sit pakollinen suolakaivos reissu kannattaa tehdä omalla taksilla. Maksoi, 4 tuntia kuljettajineen 30€.

Myös mönkiöitä on vuokralla sekä kaikkea rantakamaa, surfi yms. lautaa. Lautailu harrastelioita tosi paljon.

Taksilla kannattaa muutenkin liikkua, edullista. Matkamuistoina ei tullut kuin niitä puuveistoksia ja jotain tauluja sekä kaulaketjuja. Senegalilaiset niitä myy. Lastaavat niitä kysymättä pussiin ja hinta aina 80€, tingata kannattaa saa puoleen hintaan. Kaupassa alkoholi halvempaa kuin suomessa, ehkä puolet. Tupakka-aski oli 1,8€. Ruoka ei ole niinkään edullista.

Aurinkoa riittää, keskilämpötila 24 astetta yöllä ja päivällä. Tuulee myös rivakasti n. 6m/s. Rannalla riittää tilaa ottaa aurinkoa. Kun menee uimaan aaltoja kannattaa varoa, ei lapsille, ovat rannassakin noin metrin korkuisia, ja on takuuvarmasti lämpimämpää kuin kanarialla. Tässä kertomusta yhdestä reissusta.

Kaiken kaikkiaan oli kiva reissu.

Kokemuksia Santa Mariasta

Vieras    26.12.2010    Santa Marian muita vinkkejä    Santa Maria

HOTELLI: Kaksi viikkoa oltiin marraskuussa Santa Mariassa Riun all inclusive -hotellissa. Huone oli buukattu Riu Funanan puolelle, mutta 2½-vuotias pikkutyttömme sai heti ensimmäisenä iltana huoneessa sähköiskun huonosti suojatusta sähköjohdosta (onneksi mitään kauhean vakavaa). Huoneen vaihdos Funanasta Garopaan jotka ovat siis samaa hotellikompleksia mutta toistensa peilikuvia ja ehkä Garopan puolella vähemmän finskejä kuin Funanan puolella.

HENKILÖKUNNAN PALVELUALTTIUS: Vaihteli yksilöittäin. Noin isoon hotelliin mahtuu monenlaista hiihtäjää niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin osalta. Jos itse käyttäytyi asiallisesti, niin kohtelukin oli vastaavasti asiallista vaikkei välttämättä aina mitään yltiöpirteätä. Toimimaton televisio korjattiin pikavauhtia.

HUONEET: Asiallisia perushuoneita joissa televisio ja jääkaappi. Vesijohtovettä ei kannata juoda mutta hampaidenpesuun käy ihan hyvin. OK suihku ja wc. Jotkut saattavat kokea epämiellyttäväksi sen, että huoneen ja kylppärin välillä ei ole ovea tai verhoa. Suihkun ja kylppärin välissä luonnollisestikin oli verho.

ALLASALUE: Molemmilla hotelleilla omat allasalueet joiden välillä sai mielihalujensa mukaan sukkuloida. Allasbaarit ja päivittäinen allasjumppa. Paljon aurinkotuoleja joiden kunto ja siisteys vaihtelivat. Keskipäivällä allasalueet melko täynnä auringonpalvojia yläosilla ja ilman, mutta vapaita aurinkotuoleja yleensä löytyi siitä huolimatta. Aivan vieressä oli välipalaravintola jonne pääsi kunhan veti kuivaa vaatetta päälle. Sisäänkirjautuessa saadulla kortilla sai altailta allaspyyhkeen joten huoneesta ei tarvinnut edes pyyhettä hinata mukana. Helppouden maksimointia. Kuutamouinnille ei ollut asiaa koska altaita huollettiin pimeän laskeuduttua.

RUOKA: Ruokaa ja juomaa oli aivan tarpeeksi, sitä sai rannekkeella joka annettiin jokaiselle sisäänkirjautumisen yhteydessä. Noutopöydät notkuivat tarjontaa lähes jokaiseen makuun, mutta kahden viikon jälkeen sekin alkoi tuntua toistolta. Vinkki: mahdollisuuksien mukaan käy myös hotellin ulkopuolella syömässä edes vaihtelun vuoksi. Kylältä löytyy myös asiallisia ruokapaikkoja (suosittelen Chez Pastis -nimistä todella pienikokoista mutta laadukasta paikkaa - itse päästiin ilman pöytävaraustakin). Drinkkitarjonta hotellissa oli rajallinen ja nekään eivät asiaa tuntevien mukaan mitään parhaita mahdollisia versioita kyseisistä drinksuista olleet mutta en heittäydy nirppanokaksi koska A) ne olivat ilmaisia, ja B) niissä oli sopivasti alkoholia ja makua että minulle ne kelpasivat. Limsaa, kahvia ja olutta sai itse käydä automaateista noukkimassa omaan tahtiin, juomakelpoista vettä (poreilla tai ilman) sai respasta. Tämän helpommaksi ei enää hotelliasuminen voi tulla.

TURVALLISUUS: Ei erityisemmin tuntunut turvattomalta kylillä kulkiessa yksinkään. Terve maalaisjärki kannattaa kuitenkin pitää mukana ja rahat turvallisessa paikassa, tilaisuus tekee varkaan missä tahansa. Jos olet liikkeellä saaren pääkaupungissa Espargosissa, en suosittele vierailua sikäläisessä slummissa. Joillakin sivustoilla on kerrottu kuinka hotellihuoneista olisi kadonnut tavaraa. Yhdesti luulin kännykäni kadonneen (ja tietenkin epäilin heti siivoojaa). Syy oli kuitenkin allekirjoittaneen heikkopäisyys eikä suinkaan ulkoisen uhkatekijän. Huoneissa on tallelokero joten käytä sitä. Jos huoneesi on maan tasolla, sulje parvekkeenovi poistuessasi.

RETKET/NÄHTÄVYYDET: Retki Neptunus-veneellä oli sekä hyvä että huono kokemus. Itse pidän aina mahdollisuudesta nähdä meren pohjaa (uponneita laivanhylkyjä ja eksoottisia kaloja) ilman sukelluspukua. Tällä kertaa aallot olivat sen verran voimakkaat, että lähes puolella veneen matkustajista tuli merisairas olo, jopa itselläni vaikka en yleensä ole altis moiselle. Joten varoituksen sana: älä osallistu jos on taipumusta yökkimisreaktioon veneen heilutellessa. Aaltoilu ei rannasta katsoen edes näyttänyt mitenkään erityisen voimakkaalta. Itse veneeseen siirtyminenkin oli pienimuotoinen seikkailu koska sinne ei siirrytty siististi laiturilta kävellen vaan ensin kalastajien suosimalle laiturille josta kiipeäminen heiluvaan ja keikkuvaan kumipaattiin, sieltä hyppy Neptunukseen. Takaisintullessa sama toisinpäin naamat vihreänä pahoinvoinnista. Jo tämä siirtymisriitti eliminoi pari jo maksanutta asiakasta pois kyydistä koska jos on hieman vanhempi tai muuten huonokuntoisempi yksilö niin pomppiminen ja kiipeäminen veneestä toiseen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Iso miinus Finnmatkojen oppaalle, ettei tästä varoitettu sanallakaan matkaa varatessa ja maksaessa (niin, se piti maksaa jo hotellissa etukäteen oppaalle ja kyseessähän ei ollut Finnmatkojen oma retki). No, varsinkaan eksoottisemmissa maissa kaikki ei mene ihan niin siististi ja turvallisesti kuin omassa lintukolossamme mutta tuollaisesta voisi ainakin varoittaa etukäteen. Erityismaininnan ansaitsee meren pohjassa seisova Jeesuspatsas jonka näkeminen ainakin ennakkoon varoittamatta on aika aavemainen kokemus.

Saaren ympäriajoretkiä on tarjolla muutamiakin. Finnmatkoilla on omansa (suomenkielistä opastusta ja muutenkin sisäsiistiä retkeilyä arvostavalle), sitten hotellialueen portin ulkopuolella rannan suunnassa parikin paikallista yrittäjää tarjosi halvemmalla omia retkiään joista otimme Elvin-nimisen mukavan, hyväsupliikkisen ja erinomaista englantia puhuvan kaverin tarjoaman retken. Oli siellä joku Elviskin myymässä retkiä mutta koska kyseessä ei ollut sellainen hilpeä Las Vegas -hahmo niin päädyimme first come first serve -tyyliseen ratkaisuun eli Elviniin. Trippi tehtiin kahdella pick-upilla (asiakkaita yhteensä about 10) joista sai valita istuuko sisällä vai lavalla. Koko hoito kesti viitisen tuntia jonka aikana käytiin kaikki ”tärkeimmät” saaren kohteet läpi. Varsinkin Espargosin slummialue oli karuudessaan mieleenpainuva näky. Välipysähdyksiä oli runsaasti, hyvä sinänsä koska itse valitsin sitkeästi auringonpaahdetta ja tuulen lennättämää hiekkaa uhmaten lavalla istumisen. Tiet olivat paikka paikoin hieman ”tanssahtelevia” joten käsivarteni olivat muutaman päivän aika näyttävillä mustelmilla ja reissun jälkeen lavalla istuneet olivat sen näköisiä, että olivat möyrineet pidemmänkin ajan Saharan hiekassa. Hauska reissu mutta muutama varoituksen sana: ota ehdottomasti juomaa ja aurinkorasvaa mukaan (myös pientä evästä koska missään ei käydä ruokailemassa - ainoastaan Espargosin keskustassa kahvilassa välijuomalla), ei parhaita eikä varsinkaan valkoisia vaatteita päälle koska ne likaantuvat joka tapauksessa, lavalla matkustaminen voi olla aikamoista pomppimista ajoittain. Jos nämä seikat tuntuvat ylitsepääsemättömän hankalilta niin kannattanee valita Finnmatkojen oma retki. Oman auton vuokraaminen on tietenkin yksi vaihtoehto mutta pienemmät tiet ovat sen verran huonossa kunnossa, että jos juutut hiekkaan niin siellähän sitten jumitat.

Jos vain suinkin on mahdollista ja yritteliäisyyttä piisaa, niin suosittelen vierailua muillakin saarilla. Valitettavasti itse emme vaivautuneet koska tarjotut retket olivat melko kalliita ja omatoimiretkeily jäi väliin äärimmäisen epäluotettavien lentoyhteyksien ja turhan pitkien laivamatkojen takia.

Museokammoisille oiva matkakohde, yhtään museota tai rapistunutta rauniota (paikallisia rakennustyömaita lukuun ottamatta) ei tullut eteen.

OHJELMA/ILTAELÄMÄ: Hotellilla oli omaa ohjelmaa joka ilta parissakin paikassa. Isompi areena tarjosi saman lastenshown joka ikinen ilta (alkoi muuten nyppiä jo parin illan jälkeen) sekä aikuisempaa musiikki- ja tanssiviihdettä vaihtelevin teemoin. Välillä oli myös visoja/kisoja joihin sai yleisökin osallistua. Pienemmässä paikassa tarjontaa oli kasaridiscosta ja karaokesta livemusiikkiin. En ole ehkä oikea ihminen arvioimaan yökerhoviihdettä mutta jotenkin nuo isomman areenan iltaohjelmat haiskahtivat hieman puolivillaisilta ja halvoilta, varsinkin kun otti huomioon hotellin koon ja luokituksen. Pienemmässä paikassa (sorry, nimet ovat jo päässeet unohtumaan) livemusiikin tarjonta oli hieman laadukkaampaa ainakin niinä parina kertana kun siellä kävin. Eräs seikka mikä minua suunnattomasti ärsytti ohjelmatarjonnassa oli ohjelman liiallinen länsimaalaisuus. Jos kerran ollaan Afrikassa, niin miksi ihmeessä afrikkalainen kulttuuri loistaa lähestulkoon poissaolollaan??? En tosiaankaan lähde noin kauas kuullakseni jotain Abbaa! Pitääkö meitä länsimaalaisia tosiaankin mielistellä tarjoamalla vain takuuvarmaa tuttua ja turvallista euroangloamerikkalaista viihdettä? Olisi ollut edes enemmän paikallista portugalilaisesta ja karibialaisesta kulttuurista ammentavaa musiikkitarjontaa joka on paatuneemmallekin länkkärille hieman helpommin omaksuttavampaa kuin joku senegalilainen rumpurytinä. Varsinkin paikallisen musiikin melankolisuudessa on jotain yhteistä kosketuspintaa suomalaiseen mentaliteettiin.

Olihan siellä myös disco joka oli pimeä loukko ja yhtä viehättävä kuin discot yleensäkin… niistä joko pitää tai ei.

SANTA MARIAN KYLÄ: Hotelli sijaitsi noin ½ tunnin kävelymatkan päässä Santa Marian keskustasta joka on siis pieni lähinnä turismista toimeentulonsa ansaitseva kylä jonka keskus koostuu lähinnä parista rannansuuntaisesta kadusta. Kävellä Santa Mariaan voi katujen kautta lohduttomia keskeneräisiä raksa-alueita ihastellen-kauhistellen tai talsia rantaa pitkin. Taksilla pääsee parissa minuutissa (hinta päivällä 3€) ja niitä on hyvin tarjolla sekä hotellilla (jonossa odottelevat portin ulkopuolella) että kylällä (saa lennosta ja jopa pysähtelevät kohdalle kysymään tarvitsetko kyytiä).

Kylällä on muutamia viehättäviä ravintoloita ja kuppiloita joissa kannattaa ehdottomasti poiketa kun hotellin tarjonta kyllästyttää. Istahda keskusaukion kylkeen terassille ja ihmettele paikallista elämänmenoa. Hintataso kaiken kaikkiaan on Suomen luokkaa mutta hotellissa ei rahaa sitten kulukaan joten matkabudjetista jäi reilusti yli seuraavaa reissua varten. Maksaa voi euroilla tai escudoilla, hinnat melko lailla tasan riippumatta valuutasta vaikka yleisen uskomuksen mukaan escudoilla maksaminen on edullisempaa. Ostosmahdollisuudet kylillä ovat melko rajatut. Lähinnä tarjolla on matkamuistokrääsää (paljon ja monessa paikassa) sekä surffauskamaa ja -vaatteita. Kylällä on myös jokunen vaatekauppa ja lastentarvikekauppa mutta hinnat niissä kohtalaisen suolaiset. Paikallisesta musiikista kiinnostuneille on tarjolla toisen pääkadun itäpäässä laadukas levykauppa jossa laaja tarjonta verdeläistä ja länsiafrikkalaista musiikkia, todellinen löytö jos sellaista osaa arvostaa. Vaihtelevantasoisia pieniä elintarvikekauppoja löytyy lähes joka kulman takaa ja hedelmiä voi ostaa katumyyjiltä (jostain syystä hedelmiä ei juurikaan hotellilla ollut tarjolla). Suosituimmat kahvilat ja baarit saattavat olla iltaisin melko täynnä ja palvelunopeus ei ole välttämättä vauhdikkain mahdollinen (”no stress”, kuten paikallinen sanonta kuuluu). Sekä paikallisten että turistien suosimassa piraattidiscossa emme käyneet aikeistamme huolimatta mutta siellä silminnäkijäraporttien mukaan on keskiyön jälkeen hyvä tunnelma.

Kylillä kannattaa varautua kohtaamaan perskärp… anteeksi, liian innokkaita krääsänmyyjiä jotka pahimmillaan steppaavat kannoillasi pitkänkin matkaa yrittäen saada sinut hänen/äidin/siskon/enon/kaiman/koiran omistamaan kauppaan jossa taatusti parhaat hinnat. Parhaimmillaan nämä tyypit ovat hyviä oppaita ja hauskoja juttukavereita mutta pahimmillaan varsinaisia iilimatoja jotka yrittävät ostaa ystävyytesi pienillä lahjoilla ja muutamalla suomen sanalla. Tiukka ”no shopping today” tai englantia ymmärtämättömäksi heittäytyminen yleensä karistaa nämä kannoilta… kunnes viiden metrin päässä on vastassa toinen samanlainen. Tinkiminen kuuluu näissä shopeissa asiaan ja myyjän tarjoama lähtöhinta on luonnollisestikin riistoluokkaa ja ”business is bad these days”-fraasi hyvin yleinen. Katso matkamuistojen hinta ensin hotellin omissa kaupoissa, siitä saat yläkanttiin sijoitetun vertailukohdan krääsän todelliselle arvolle. Matkamuistojen paikallisuus on myöskin hieman kyseenalainen väite koska suuri osa tavaroista (ja myyjistä) on tehty jossain aivan muualla kuin Kap Verdellä. Vinkki: jos ostat jotain matkamuistomyymälästä, maksa tasarahalla tai ainakin tarkista saamasi vaihtorahat. Joskus vajaan vaihtorahan saaminen voi johtaa taas tähän masentavaan ”please, business is bad”-mantraan. Pyydä tällöin edes kourallinen lahjakoruja mukaan… vaikket niillä mitään tekisikään. Älä anna myyjien sujauttaa mitään koruja kaulaasi/ranteeseesi pyytämättäsi! On raportoitu tilanteita joissa korun lukko mystisesti jääkin kiinni ja myyjä pyytää siitä maksua vaikket sitä olisikaan ostamassa. Paikallinen poliisilaitos on aivan keskustassa ja sinne kannattaa raportoida kaikki ongelmat ihan jo pelkästään yhteisvastuun vuoksi. Itse pärjäsimme ihan hyvin terveellä paranoialla varustettuna.

Pääkatujen ulkopuolella ei juurikaan katseltavaa ollut ellei sitten satu nauttimaan paikallisen elämänmenon ja arkkitehtuurin tarkastelusta. Pieni kalastajasatama oli myös hieno näky kalastajien saapuessa saaliineen maihin.

LAPSET: Lapsiperheille matkakohde on pitkää lentomatkaa lukuun ottamatta ihanteellinen kohde. Lämpöä, ruokaa, juomaa ja uintimahdollisuuksia riittää. Henkilökunta huomioi hyvin lapsia ja jopa järjestettyä ohjelmaa oli. Vaivatonta. Kylillä ei ehkä lapsille kauheasti katsottavaa ja muutenkin sai olla tarkkana, ettei holtittomat pikkuvekarat juokse tielle liikenteen sekaan.

ILMASTO/LUONTO: Hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa. Karu saari josta metsää on turha etsiä. Ei juurikaan paikallisia eläimiä joita tulisi varoa. Muutama torakka vilisti hotellin käytävillä ja kaskaat tms. pitivät omaa yökonserttiaan aina pimeän laskeuduttua. Lämpötila heilui siellä jossain 25-30 asteen paikkeilla. Illan pimetessä viileni hieman, joten ohutta pitkähihaista mukaan.

RANTA: Jumalattoman pitkä hiekkaranta jossa aurinkotuolit olivat melko tehokkaasti käytössä. Rannan lippuvaroituksia on syytä noudattaa, ettei virta vie mukanaan. Jonkin sortin yhteydenpito hotellin respan ja rannan välillä olisi ollut ihanteellinen ja hyvää palvelua, koska jos halusit turvallisella tuulella pulikoimaan meriveteen, jouduit hinautumaan rannalle asti tarkastamaan minkä värinen lippu oli tangossa. No pieni päiväkävely ei itseäni haitannut mutta useita ihmisiä se haittasi.

Hotellin rannan puoleinen portti suljettiin alkuillasta joten ei kuutamouinnille sinnekään ilman pitkää kiertomatkaa. Rannalla baari josta sai juomaa rannekkeella. Tarjolla oli myös sukellus- ja lautailuaktiviteetteja mutta niitä en testannut joten en voi kommentoida tarkemmin.

YHTEENVETO PLUSSAT: Ihastuttavan kansainvälinen tunnelma. Helppous ja vaivattomuus. Länsimaalaiselle ehkä helppo ensikosketus Afrikkaan. Kiireetön yleistunnelma. Kaikessa kummallisuudessaan (näytti lähinnä jättimäiseltä hiekkalinnalta) oudolla tavalla viehättävä hotelli. Runsaasta ja vaivattomasta alkoholitarjonnasta huolimatta erittäin vähän änkyräkännisiä. Pitkä siisti ranta.

YHTEENVETO MIINUKSET: Ilman all inclusivea Riu Funana olisi ehkä ollut 3-3½ tähden hotelli. Hotellin välitön ympäristö saattaa olla joidenkin mielestävä suorastaan masentavan ruma. Itsesuuntautuvalle löytömatkailijalle tosi vähän virikkeitä + huonot yhteydet muille saarille. Krääsäkauppiaat. Vaarallinen sähköviritelmä hotellihuoneessa.

Ihmiset Capo Verdellä

Sikäläinen hokema " No Stess" piti hyvin paikkansa. Paikalliset ovat hyvinkin rentoja ja ilmapiiri tarttui. Ystävällisyys ja vieraanvaraisuus yllätti , kyseessä kun kuitenkin on köyhä maa. Niin meitä syötettiin ja juotettiin. Olimme tervetulleita heidän koteihinsa.

Uskomattomatonta oli myös se ylpeys ja tyytyväisyys siihen vähään joka heillä oli. Ja se elämäntyyli, jos siitä edes vähän saisi itselleen. Osaisi olla iloinen pienistäkin asioista.

Sain myös paljon lahjoja, eli siihen kannattaa varautua jos tulee vähänkin sellainen olo, että haluaisi antaa jotain takaisin...

Rahankäyttö ja Visaelectron

Euroilla pärjää hyvin. Tosin kurssi Escudoon on huono, mutta suurinpiirtein saman verran menee pankin palkkioihin, kun pankin automaatista nosti Visaelectronilla. Mutta toimi ihan hyvin. Seuraavalle kerralle varaan enemmän Euroja mukaan, tuntuivat olevan enemmän siitä mielissään...

Salin lapset

Jos olette menossa Kap Verdelle, niin ottakaa sinne vietäväksi kyniä, kumeja, vihkoja ym koulutarvikkeita. Siellä koulut ovat ilmaisia, mutta lapset eivät voi mennä kouluun ilman pakollisia koulupukuja, ja monella lapsella jää kouluun meneminen kiinni koulutarvikkeista...

Oletko vieraillut Salilla?

Kerro muille kokemuksistasi!
Pieni hetki, sivua ladataan.