10 vinkkiä: Kaunis ja vauras Zürich

Sveitsin suurimmasta kaupungista ei puutu mitään: sijainti järven ja Limmat-joen rannalla lumihuippuisten vuorten lähistöllä on kuin suoraan sadusta. Kaupunki on kansainvälinen ja vauras metropoli, josta eivät nähtävyydet lopu kesken. Väitetään jopa, että elämänlaatu 400 000 asukkaan Zürichissä on maailman korkein.

Laajemmalla metropolialueella asuu yli miljoona ihmistä, joten palvelut ja etenkin julkinen liikenne toimivat moitteettomasti, suorastaan sveitsiläisellä kellontarkkuudella. Keskiaikaiset kirkot, lukuisat laadukkaat museot, puistot ja puutarhat sekä ympäröivä alppiluonto houkuttelevat viihtymään seudulla pitempäänkin.

Vaikka Zürich onkin Sveitsin suurin kaupunki, se ei vastoin yleistä käsitystä ole maan pääkaupunki. Itse asiassa Sveitsillä ei ole varsinaista pääkaupunkia, joskin Bern toimii maan hallinnollisena keskuksena.

Zürichin perustivat jo muinaiset roomalaiset, jotka saapuivat näille seuduille mahtavien Alppien ylitse. 1500-luvulla Zürichistä tuli protestanttisen reformaation ydinaluetta, ja nykyisin se tunnetaan yhtenä maailman talouselämän keskuksista.

Erikoista on se, että jopa kolmannes asukkaista ei ole Sveitsin kansalaisia. Kielet ja uskonnot sekoittuvat kansainvälisessä Zürichissä – suurin osa asukkaista puhuu saksaa, mutta myös englannin ja italian puhujia on paljon. Lähes kolmannes on roomalaiskatolisia, neljännes protestantteja ja toinen neljännes kirkkoon kuulumattomia.

10 vinkkiä Zürichiin:

1) Kauniit kirkkorakennukset

Grossmünster on yksi Zürichin tunnetuimmista kirkoista. Kuva: © Xantana | Dreamstime.comGrossmünster on yksi Zürichin tunnetuimmista kirkoista. Kuva: © Xantana | Dreamstime.com

Kaupungin kauneimmat ja tunnetuimmat kirkot ovat Grossmünster ja Fraumünster.

Edellinen on uskonpuhdistuksen symboli, jossa Huldrych Zwingli nimitettiin kansan omaksi papiksi vuonna 1519. Upean romaanisen kirkon tornista avautuu kapean ja jyrkän portaikon päässä kauniit näköalat kaupungin ylle.

Goottilaistyylinen Fraumünster, entinen luostari, tunnetaan etenkin Marc Chagallin suunnittelemista ikkunamaalauksista, jotka asennettiin paikoilleen vuonna 1970.

Kirkon krypta on myös erityisen mielenkiintoinen, sillä se pitää sisällään uskonpuhdistuksesta ja paikallishistoriasta kertovan näyttelyn. Zürichin evankelisen reformaatiokirkon muut pääkirkot ovat Prediger ja St. Peter, joita kannattaa myös käydä vilkaisemassa lähempää.

2) Landesmuseum

Zürichin Landesmuseum on Sveitsin kansallismuseon päämuseo. Kuva: © Igor Dymov | Dreamstime.comZürichin Landesmuseum on Sveitsin kansallismuseon päämuseo. Kuva: © Igor Dymov | Dreamstime.com

Landesmuseum esittelee kattavasti Sveitsin historiaa asutuksen alkuhämäristä aina nykypäivään asti. Esillä on lähes 850000 näyttelyesinettä, joista kiintoisimmat ovat keskiaikaista taidetta ja Sveitsin kellonvalmistustaidon mestariteoksia.

Sveitsin liittovaltio koostuu 26 kantonista eli hallintoalueesta, ja museo esitteleekin eri kantonien paikallisia perinteitä varsin mielenkiintoisella tavalla.

3) Kunsthaus

Zürichin Kunsthausissa käy vuosittain yli 300 000 vierailijaa. Kuva: © Matteocozzi | Dreamstime.comZürichin Kunsthausissa käy vuosittain yli 300 000 vierailijaa. Kuva: © Matteocozzi | Dreamstime.com

Sveitsin suurimpiin ja tunnetuimpiin taidemuseoihin lukeutuu Kunsthaus, jonka kokoelma on paikallisen taideyhdistyksen vuosien saatossa keräämä.

Sveitsiläiseen taiteeseen painottuva kokoelma käsittää teoksia keskiajalta nykypäivään.

Museossa käy vuosittain yli 300 000 vierailijaa ihailemassa mm. Claude Monet'n, Alberto Giacomettin, Edvard Munchin ja Pablo Picasson töitä.

4) Zürichin vanhakaupunki

Zürichin vanhakaupunki. Kuva: © Matteocozzi | Dreamstime.comZürichin vanhakaupunki. Kuva: © Matteocozzi | Dreamstime.com

Lindenhof ja Niederhof muodostavat Zürichin vanhankaupungin. Ensin mainittu on jo muinaisten roomalaisten aikoinaan linnoittama kukkula, jolta avautuu hieno näköala kaupungin ylle.

Niederhof – vanhankaupungin kauniista kujista, ravintoloista ja liikkeistä koostuva ydin – on täynnä elämää niin päiväsaikaan kuin iltamyöhäänkin, jolloin sen lukuisat baarit houkuttelevat iloisia illanviettäjiä kauempaakin.

Kannattaa osallistua päivittäin järjestettävälle ilmaiselle kävelykierrokselle, jonka varrella yleensä tarjotaan myös maistiaisia paikallisesta ruokakulttuurista sekä mahdollisuus vierailla kohteissa, joihin ei muuten matkailijoilla ole asiaa.

5) Shoppailua Bahnhofstrassella

Bahnhofstrasse on yksi maailman tunnetuimmista ja kalleimmista ostoskaduista. Kuva: © Denis Linine | Dreamstime.comBahnhofstrasse on yksi maailman tunnetuimmista ja kalleimmista ostoskaduista. Kuva: © Denis Linine | Dreamstime.com

Bahnhofstrasse on epäilemättä maailman tunnetuimpia ja tutkitusti kalliimpia ostoskatuja. Se syntyi vuonna 1864, kun kaupungin vanhaa keskustaa suojannut muuri purettiin ja sen vallihauta täytettiin maa-aineksella.

1,4 kilometrin pituinen katu on lähes kokonaan pyhitetty jalankulkijoille, pyöräilijöille ja raitiovaunuille. Sen varrelta löytyvät mm. Guccin, Diorin, Burberryn, Louis Vuittonin ja Tommy Hilfigerin luksusliikkeet.

Katu päättyy tunnetulle Paradeplatzille, jonka laidalla kannattaa piipahtaa Sprünglin suklaakaupassa ja -kahvilassa.

6) Chinagarten

Chinagarten eli Zürichin kiinalainen puutarha. Kuva: © Franzisca Guedel | Dreamstime.comChinagarten eli Zürichin kiinalainen puutarha. Kuva: © Franzisca Guedel | Dreamstime.com

Chinagarten eli kiinalainen puutarha oli Kunmingin kaupungin lahja Zürichille. Kiinalaiset olivat kiitollisia sveitsiläisten asiantuntijoiden tarjoamasta teknisestä avusta Kunmingin juoma- ja jätevesijärjestelmien kehittämisessä.

Seefeldin kaupunginosassa sijaitsevan puutarhan teema ovat sveitsiläiseen ilmastoon sopivat ”kolme talven ystävää” – mänty, bambu ja japaninaprikoosi – jotka kukoistavat kylmimpään vuodenaikaan. Vesi elementtinä korostuu puutarhan joka osassa.

7) Beyerin kellomuseo

Beyerin kellomuseo on Bahnhofstrassen alle kätkeytyvä pieni suuri maailma. Arkisin avoinna olevaan museoon laskeudutaan maan alle luksusliike Beyer Storen sisältä.

Pääsymaksullisessa museossa pääsee ihastelemaan vuosisatoja vanhaa sveitsiläistä kellonvalmistustaitoa. Moni näytteillä olevista kelloista on uniikkikappale.

8) Maisemia Zürich-järven rannalla

Züric-järven rannalla sijaitsevasta kaupungista avautuvat upeat maisemat. Kuva: © minnystock | Dreamstime.comZüric-järven rannalla sijaitsevasta kaupungista avautuvat upeat maisemat. Kuva: © minnystock | Dreamstime.com

Kävele pitkin Zürich-järven rantaa. Bellevuesta alkava kolmen kilometrin rantareitti on etenkin kauniina kesäpäivänä mainio paikka kuntoilla tai vain nauttia upeista järvimaisemista.

Puolivälissä matkaa Tiefenbrunneniin on suuri puisto, johon paikalliset usein kerääntyvät ystäviensä tai sukulaistensa kanssa piknikille. Mikäpä sen parempi tapa ottaa rennosti ja nauttia alppimaan raikkaasta ilmasta!

9) Patikointia ja huikeita näkymiä

Näköalat Üetlibergin huipulta ovat huikeat joka suuntaan. Kuva: © Gary718 | Dreamstime.comNäköalat Üetlibergin huipulta ovat huikeat joka suuntaan. Kuva: © Gary718 | Dreamstime.com

Läheinen Üetliberg ei sveitsiläisellä mittapuulla ole vuori eikä mikään, mutta näköalat korkeasta näkötornista ovat huikeat joka suuntaan! Paikalle pääsee keskustasta patikoimalla tai paikallisjunalla.

Kiertämisen arvoinen on myös kuuluisa Planetenweg, parin tunnin patikkareitti, jonka varrella voi ihastella toisiinsa oikeissa mittasuhteissa olevia taivaankappaleiden malleja.

10) Euroopan suurimmat vesiputoukset

Reinin putoukset ovat Euroopan suurimmat. Kuva: © Igor Dymov | Dreamstime.comReinin putoukset ovat Euroopan suurimmat. Kuva: © Igor Dymov | Dreamstime.com

Hyvä kohde päiväretkelle Zürichistä on esimerkiksi Rhein, Euroopan suurimmat vesiputoukset, Reinin putoukset tai Rheinfall, jotka sijaitsevat 45 minuutin junamatkan päässä keskustasta. Junanvaihto on Winterthurissa. Korkeutta putouksilla on parhaimmillaan 23 metriä ja leveyttä huimat 150 metriä. Kaloista vain ankeriaat kykenevät nousemaan putousten päälle kiviä pitkin.

Läheisessä Neuhausen am Rheinfallin kylässä kannattaa samalla reissulla tutustua mielenkiintoiseen Würthin vesilinnoitukseen.

Milloin mennä Zürichiin?

Zürichiin kannattaa yleensä matkustaa kesäaikaan. Perinteisiä joulumarkkinoita lukuun ottamatta suurin osa kaupungin tapahtumista keskittyy kesäkuukausille. Ilmasto ei suomalaisittain ole kuumimpanakaan aikana tukala, sillä Zürich-järven, joen ja vuorten läheisyys viilentävät mukavasti.

Miten mennä Zürichiin?

Suomesta pääsee Sveitsiin paitsi suorilla reittilennoilla Helsingistä myös lautalla ja rautateitse Ruotsin, Tanskan ja Saksan halki.

Samalla reissulla kannattaa junamatkailla myös Sveitsin sisällä, sillä etäisyydet ovat lyhyitä, rautatieverkko Euroopan tihein ja nähtävää riittää.

Lennot Zürichiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Solja, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Zürich


Julkaistu 13. helmikuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.