10 vinkkiä: Viehättävä Visby

Visby on noin 20 000 asukkaan hansakaupunki ja Gotlannin saaren keskus kolmen tunnin lauttamatkan päässä Tukholmasta, keskellä Itämerta. Ruotsin rannikolla on matkaa 90 kilometriä ja Latviaan 130 kilometriä, ja saari on ollut vuosisatojen ajan tärkeä kauppa- ja kohtauspaikka idän ja lännen välissä.

Saaren historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja menneen maailman voi edelleen aistia Visbyn nupukivisillä kaduilla. Osaa kaupungista ympäröi kehämuuri, jonka sisään jäävä osa on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Kaupungin vanhimmat rakennukset ovat säilyneet 1100-luvulta asti, vaikka lukuisat valloitukset vuosisatojen saatossa ovatkin jättäneet jälkeensä myös paljon raunioita.

Visbyn kaupunkia ympäröi Gotlannin saaren monipuolinen luonto, joka houkuttelee pyöräretkelle, uimarannalle ja vesiurheilun pariin. Visbyn ympäristön voi helposti ottaa haltuun polkupyörällä, sillä maasto on tasainen ja tiet hyväkuntoiset. Saaren ympäri kilometrejä kertyy useita satoja, joten auto tai moottoripyörä on sopivampi väline pidemmälle tutkimusmatkalle.

Gotlannin saaren omaleimaista maisemaa koristavat raukit eli kalkkikivipilarit, jotka ovat miljoonia vuosia sitten syntyneitä korallifossiileja. Saari ja sen lähiympäristö tunnetaan myös lintubongareiden keskuudessa ympäri Euroopan ja kymmenistä, villeistä orkidealajikkeista, jotka ovat harvinaisia näillä leveysasteilla.

Saari on käsityöläisten ja muiden luovien alojen ammattilaisten aarreaitta: sen omaperäinen luonne houkuttelee taiteilijoita etsimään inspiraatiota karusta luonnosta ja keskiaikaisesta tunnelmasta.

10 vinkkiä Visbyhyn:

1) Keskiaikainen keskusta

Visbyn keskusta on täynnä historiaa. Kuva: © Rolf52 | Dreamstime.comVisbyn keskusta on täynnä historiaa. Kuva: © Rolf52 | Dreamstime.com

Ruusuistaan tunnetussa keskiaikaisessa kaupungissa on useita historiallisia nähtävyyksiä ja tunnelmallisilla pikkukujilla voi tehdä ostoksia paikallisissa putiikeissa ja istahtaa kupposelle idylliseen kahvilaan.

Myös ravintoloissa riittää valinnanvaraa, sillä saarella on eniten ravintoloita koko Ruotsissa väkilukuun suhteutettuna.

2) Visbyn kehämuuri

Visbyn kaupunkia kiertää 3,5 kilometriä pitkä kehämuuri. Kuva: © Daniel76 | Dreamstime.comVisbyn kaupunkia kiertää 3,5 kilometriä pitkä kehämuuri. Kuva: © Daniel76 | Dreamstime.com

Visbyn kaupunkia kiertävä, noin 3,5 kilometriä pitkä ja 11 metriä korkea kehämuuri valmistui keskiajalla, ja se on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä puolustusmuureista.

Muurissa oli alunperin 29 tornia, joista 27 on säilynyt tähän päivään asti. Muurin sisäpuolelle jäävä kaupunginosa on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

3) Keskiaikainen tuomiokirkko

Pyhän Marian kirkko on ainut keskiajalta saakka säilynyt kirkko Visbyssä. Kuva: © Francesco Ficarola | Dreamstime.comPyhän Marian kirkko on ainut keskiajalta saakka säilynyt kirkko Visbyssä. Kuva: © Francesco Ficarola | Dreamstime.com

Keskiajalla Visbyssä oli lähes kaksikymmentä kirkkoa, mutta ainoastaan yksi, vuonna 1225 rakennettu Pyhän Marian kirkko, on säilynyt lukuisten valloittajien hyökkäyksistä. 1500-luvun alkupuolella lyypekkiläiset hyökkäsivät kaupunkiin ja polttivat ja ryöstivät kirkkoja, mutta saksalaisten käytössä ollut Pyhän Marian kirkko jätettiin rauhaan.

4) Kasvitieteellinen puutarha

Visbyn kasvitieteellisen puutarhan kukkaloisto ei pääse oikeuksiinsa kuvissa. Kuva: © Tessa Geniets | Dreamstime.comVisbyn kasvitieteellisen puutarhan kukkaloisto ei pääse oikeuksiinsa kuvissa. Kuva: © Tessa Geniets | Dreamstime.com

Visbyn keskustassa, aivan rannan tuntumassa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on ruusujen keidas. Sen kokoelmiin sisältyy ruusujen lisäksi useita kasveja, jotka eivät yleensä näillä leveyspiireillä viihdy: viikuna, jalopähkinäpuu, kyyhkyspuu, magnolia ja lännentulppaanipuu. Puutarha on perustettu 1850-luvulla.

5) Keskiaikaviikko

Keskiaikaviikkoa vietetään joka kesä heinäkuun alkupuolella. Kuva: © Michele Boiero | Dreamstime.comKeskiaikaviikkoa vietetään joka kesä heinäkuun alkupuolella. Kuva: © Michele Boiero | Dreamstime.com

Joka vuosi viikolla 32 eli heinäkuun alkupuolella Visby pukeutuu keskiaikaiseen asuun. Ritarit, narrit, kerjäläiset ja neidot juhlivat keskiaikafestivaaleilla, ja viikon aikana järjestetään noin 500 erilaista teemaan soveltuvaa ohjelmanumeroa.

6) Dekkarifestivaalit

Crime Time Gotland - dekkarifestarit järjestetään Visbyssä elokuussa. Kuva: © Rolf52 | Dreamstime.comCrime Time Gotland - dekkarifestarit järjestetään Visbyssä elokuussa. Kuva: © Rolf52 | Dreamstime.com

Visbyn Crime Time Gotland -festivaali järjestetään elokuun puolen välin jälkeen. Festivaaleilla järjestetään kirjailijatapaamisia, murhamysteereitä, dekkariarvoituksia ja elokuva- ja teatteriesityksiä. Tapahtuma kerää jännityskirjallisuuden ystäviä lähiseuduilta ja kauempaa.

Tapahtumat ovat pääosin ruotsinkielisiä, mutta festivaalin parhaat palat käännetään myös englanniksi.

7) Kneippbyn huvipuisto

Huvikumpu Kneippbyn huvipuistossa. <a href='https://www.flickr.com/photos/allenthepostman/3881534855' title='Flickr.com'>Kuva: Allen Watkin / Flickr.com</a>Huvikumpu Kneippbyn huvipuistossa. Kuva: Allen Watkin / Flickr.com

Kneibbyn huvipuisto Peppi Pitkätossun koteineen ja vesipuistoineen on lapsiperheen ykköskohde Visbyssä. Huvikummun lisäksi puistossa on viitisenkymmentä erilaista aktiviteettia perheen pienimmille ja lapsenmielisille. Huvikumpua on käytetty Peppi Pitkätossu -elokuvien kuvauspaikkana, ja Peppihän asustelee edelleen vinksin vonksin olevassa kotitalossaan.

Peppi Pitkätossun mielikuvitusmaailmaan voi tutustua myös Visbyssä kesäaikaan järjestettävällä Peppi-kävelykierroksella. Kneippbyhyn on matkaa Visbyn keskustasta kolmisen kilometriä.

8) Lummelundan tippukiviluola

Tippukiviluolat ovat Gotlannin suosituin nähtävyys. Kuva: © Emmoth | Dreamstime.comTippukiviluolat ovat Gotlannin suosituin nähtävyys. Kuva: © Emmoth | Dreamstime.com

Tippukiviluolat ovat saaren suosituin nähtävyys. Ne löydettiin vuonna 1948, ja luolien peilityyniä järviä ja tippukivimuodostelmia on ihastellut tähän mennessä yli neljä miljoonaa vierailijaa.

Tippukiviluoliin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, ja luolat ovat avoinna ympäri vuoden, toukokuun alusta syyskuun loppuun päivittäin.

9) Viikinkien jalanjäljillä

Tofta toimi keskiajalla viikinkien kauppasatamana. Kuva: © Emmoth | Dreamstime.comTofta toimi keskiajalla viikinkien kauppasatamana. Kuva: © Emmoth | Dreamstime.com

Viikinkikylä löytyy Toftasta, noin 15 kilometrin päästä Visbystä. Gotlanti toimi keskiajalla viikinkien kauppasatamana ja Toftan kylästä on tehty merkittäviä, arkeologisia löytöjä viikinkiajalta. Kylä on rakennettu aitoa viikinkikylää jäljitellen ja siellä järjestetään ajan henkeen sopivia leikkejä ja liikunnallisia aktiviteetteja.

10) Lähistön saarille

Etelänkiisla (Uria aalge) asustaa Stora Karlsön saarella. Kuva: © Davthy | Dreamstime.comEtelänkiisla (Uria aalge) asustaa Stora Karlsön saarella. Kuva: © Davthy | Dreamstime.com

Sopivia päiväretkikohteita ovat myös lähistön saaret.

Stora Karlsö on lintubongareiden suosikkikohde. Saarella asustaa harvinainen, mustavalkoisten etelänkiislojen yhdyskunta. Saari sijaitsee 6,5 kilometrin laivamatkan päässä Gotlannin länsipuolella, ja sinne pääsee kesäkuukausina. Saaren nähtävyyksiin lukeutuu myös yli satavuotias majakka.

Lilla Karlsötä kutsutaan Stora Karlsön pikkuveljeksi. Saari tunnetaan jyrkästä rannikoistaan ja koralliriutasta, jonka uumenissa on 25 luolaa.

Vajaan kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Gotlannin pohjoisosasta on Fårön saari, joka on tunnettu Ingmar Bergmanin kotisaarena ja elokuvien kuvauspaikkana. Hiekkarannat, hienot kalkkikivimuodostelmat ja karut maisemat ovat vertaansa vailla.

Miten ja milloin mennä Visbyhyn?

Kesä on Visbyyn ja Gotlannin sesonkiaikaa, ja silloin saarelle matkustaminen on helpointa. Finnair operoi suoran lennon Visbyyn kesäkuun loppupuolelta elokuun puoleen väliin kolme kertaa viikossa, ja TallinkSiljan Europa risteilee saarelle kesän aikana kuusi kertaa.

Autolla ja lentäen Gotlantiin voi matkustaa myös ympäri vuoden: lauttamatka Tukholman eteläpuolella sijaitsevasta Nynäshaminsta tai Oskarshamnista kestää kolmisen tuntia. Reittilennolla Gotlantiin voi matkustaa Tukholman kautta.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com, Allen Watkin / Flicker.com

Lue lisää kohteesta: Gotlanti


Julkaistu 10. toukokuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.