10 vinkkiä: Uusi-Seelanti vie luonnonystävän sydämen

Kahdesta pääsaaresta ja pienestä Stewart Islandista koostuva Uusi-Seelanti maapallon toisella puolella on luonnonystävän paratiisi. Se on maa, josta kymmenen mielenkiintoisimman luontokohteen valinta on suorastaan mahdotonta – mihin päin tahansa saarivaltiota matkaa, aina siellä odottaa jotain ihanaa.

Luontomatkaajan kannattaa suunnata erityisesti Eteläsaarelle, sillä siellä sijaitsevat saarivaltion kauneimmat ja samalla karuimmat paikat. Pohjoissaarella ovat maan suurimmat kaupungit, mutta kyllä sieltäkin luonnonkauniita kohteita löytyy. Reilun neljän miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on nimittäin tilaa vaellella hyvin samaan tapaan kuin Suomessakin.

10 luontovinkkiä Uuteen-Seelantiin:

Pohjoissaari:

1) Tongariron kansallispuisto

Tongariron kansallispuisto ja taustalla Mount Ruapehu.Tongariron kansallispuisto ja taustalla Mount Ruapehu.

Pohjoissaaren keskellä sijaitseva, vulkaanisesti aktiivinen Tongariron kansallispuisto on kaikille tuttu Taru sormusten herrasta -elokuvista. Siellä sijaitseva Ngauruhoe-tulivuori nimittäin näyttelee elokuvissa keskeistä Tuomiovuorta. Saaren korkein kohta on puolestaan lähes kolmeen kilometriin nouseva Ruapehu, jonka rinteillä Frodo kumppaneineen niin ikään seikkaili.

UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittuun, suureen kansallispuistoon ei kannata yrittääkään pistäytyä päiväseltään, koska yhdessä päivässä tulee vain paha mieli -niin paljon jää näkemättä!

Uuden-Seelannin suosituin päivävaellus on Ngauruhoen rinnettä sivuava Tongariro Alpine Crossing, jonka 19,4 kilometrin matkalle mahtuu niin kuivaa laavakenttää, kapuamista ylöspäin ja alaspäin savun tuprutessa maan sisältä vieressä, turkoosinvärisiä järviä ja vehreää saniaismetsää.

Ei huonokuntoisille eikä kovin pienille lapsille. Muista ottaa kunnollisten kenkien lisäksi mukaasi vaihtovaatteet säätilan yllättävän muuttumisen varalta sekä evästä ja tarpeeksi juotavaa, sillä polun varrella ei ole ravintoloita tai vesipisteitä.

2) Rotoruan jännittävät pulputukset ja punapuut

Champagne Pool -lampi Wai-O-Tapussa.Champagne Pool -lampi Wai-O-Tapussa.

Rikinkatkuinen Rotorua on jännittävä vierailukohde noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Aucklandista. Koko kaupunki pöhisee ja pulputtaa, kun jopa kiehuva geoterminen vesi nousee maanpinnalle asti. Ilma haisee pilaantuneelle kananmunalle, mutta maisemat vievät hajun pois mielestä.

Rotorua läheisyydessä sijaitsee Wai-O-Tapun geoterminen alue, jossa voi nähdä mm. Lady Knox -geysirin, oranssipohjaisen ja sihisevän Champagne Pool -lammen sekä lammen josta pulpahtelee oudon hypnoottisia mutakuplia. Wai-O-Tapun polkujen kiertämiseen kannattaa varata kokonainen päivä.

Hyvin erilaista luontoa tarjoaa puolestaan Whakarewarewan punapuumetsä (http://redwoods.co.nz/), jossa valtavien puiden varjossa on vaellusreittejä parin kilometrin mittaisesta piipahduksesta yli 30 kilometrin vaellukseen.

3) Waitomon tippukiviluolat ja kiiltomadot

Kiiltomadot toimivat tippukiviluolan valaistuksena.Kiiltomadot toimivat tippukiviluolan valaistuksena.

Parin tunnin ajomatkan päässä Aucklandista etelään sijaitsee Waitomon alue, joka on tunnettu kauniista tippukiviluolistaan sekä kiiltomadoistaan. Laskeutuminen Waitomon luolien pimeyteen oppaan opastuksella on kuin astuminen vieraaseen maailmaan. Katossa hehkuvat tuhannet ja taas tuhannet kiiltomadot synnyttävät suorastaan surrealistisen tunnelman.

Vajaan tunnin mittaiseen kiiltomatoluolaretkeen voi yhdistää joko kahden tunnin mittaisen kävelyretken Ruakuri-tippukiviluolassa tai vastaavasti hieman lyhyemmän retken pienempään Aranui-luolaan. Retket sopivat erinomaisesti myös lapsille ja Ruakuri-luolassa on mahdollisuus vierailla myös pyörätuolilla.

Eteläsaari ja Stewart Island:

4) Aoraki-Mount Cook ja Hooker Valley track

Hooker Valleyn patikkareitti on erinomaisessa kunnossa ja sopii myös lasten kanssa matkustaville.Hooker Valleyn patikkareitti on erinomaisessa kunnossa ja sopii myös lasten kanssa matkustaville.

Uuden-Seelannin korkein vuori, reiluun 3700 metriin nouseva Mount Cook sijaitsee Eteläsaarella. Kesälläkin lumihuippuinen vuori houkuttelee kiipeilijöitä, mutta sen juurella mahtavaa ilmestystä pääsee ihailemaan reilun 10 kilometrin mittaisella Hooker Valleyn patikkaretkellä. Kävelyretken ympärillä avautuvat maisemat ovat kuin suoraan postikortista: taivaan kirkas sininen, lumihuippujen valkoinen ja maaston puhdas vihreä mahdollisine kukkineen ovat yhdistelmänä niin kaunis, että kameransa linssin voi kääntää mihin suuntaan tahansa ja saada kaverit kateellisiksi. Hooker Valley Track johtaa jäätikköjärvelle, jolla voi hyvällä tuurilla nähdä kelluvia jäälohkareita.

Retkeen kannattaa varata kokonainen päivä, sillä kuvankauniissa maisemissa matkan taittaminen polun alussa mainittuun pariin tuntiin on kertakaikkisen mahdotonta. Polku on erinomaisessa kunnossa ja soveltuu myös lasten kanssa retkeileville. Muista kuitenkin ottaa mukaasi evästä ja juotavaa, sillä polun varrella ei ole tarjolla mitään muuta kuin kaunista luontoa.

5) Arthur's Passin kansallispuisto

Arthur's Passin kansallispuistossa on henkeäsalpaavan upeat maisemat!Arthur's Passin kansallispuistossa on henkeäsalpaavan upeat maisemat!

Eteläsaaren keskusosan läpi kulkeva tie johtaa Arthur's Pass -nimisen, Eteläiset Alpit ylittävän solan läpi. Alueella on lukuisia eripituisia retkiä, joista voi valita omalle kunnolleen ja ajankäytölleen sopivimman. Jo muutaman tunnin retkellä pääsee kipuamaan suhteellisen korkealle vuoristoon kirkkaiden vuoristopurojen alkulähteille, mutta koko päivän vaelluksia tarjolla on myös useita.

Arthur's Passin kylässä pääsee näkemään alueelle kotoperäisiä, uhanalaisia kea-papukaijoja, joita ei elä missään muualla maailmassa. Suuret vuoristopapukaijat ovat uteliaita ja älykkäitä, ja huijaavat helposti turistia. Kyltit, joissa kielletään syöttämästä kea-lintuja, osoittautuvat huomattavan vaikeiksi noudattaa lintujen napatessa eväät pöydältä röyhkeästi mitään lupia kyselemättä.

6) Jäätiköt Franz Josef ja Fox

Jäätikkö ja vihreät kasvit ovat mielenkiintoinen ja ikimuistoinen yhdistelmä.Jäätikkö ja vihreät kasvit ovat mielenkiintoinen ja ikimuistoinen yhdistelmä.

Mount Cookin rinteiltä laskevat merta kohden Uuden-Seelannin jäätiköt Franz Josef ja Fox Glacier. Molemmille on erittäin helppo pistäytyä Eteläisten Alppien reunaa kulkevalta valtatie 6:lta, eikä kävelymatka jäätikön reunalle ole pitkä. Kuten kaikki maapallon jäätiköt ilmaston lämpenemisen vuoksi, myös 13 kilometrin mittainen Fox sekä Franz Josef ovat vuosien saatossa vetäytyneet, mutta mielenkiintoinen lumen, jään ja vihreän maiseman kontrasti on nähtävissä jopa kesäisin. Jäätiköiden liepeillä sekä niille johtavaa polkua reunustavilla rinteillä on myös mahdollista nähdä komeita kea-papukaijoja.

7) Jylhä Milford Sound

Milford Soundin maisemat muistuttavat Norjan vuonoja.Milford Soundin maisemat muistuttavat Norjan vuonoja.

Uuden-Seelannin vuonoalue muistuttaa Norjan vastaavaa. Kuuluisin näistä on jylhä Milford Sound, joka on samalla yksi maailman sateisimmista alueista. Jääkauden kovertamaa vuonoa vartioivat terävähuippuiset vuoret. Alueeseen voi tutustua vuonoristeilyllä tai maisemalennolla, mutta lähimmäs luontoa pääsee nousemalla melomaan omaa kajakkia. Paikalliseen meriluontoon voi tutustua Harrison Coven vedenalaisessa observatoriossa.

Milford Sound on erinomainen päiväretkikohde ja käy loistavasti myös lasten kanssa matkaaville, sillä risteilyveneestä voi helposti bongailla kallioilla lepäileviä hylkeitä ja rinteitä pitkin valuvia vesiputouksia.

8) Kaikouran valasretket

Kaikoruasta lähtevillä valasretkillä voi bongata myös kaskelotteja.Kaikoruasta lähtevillä valasretkillä voi bongata myös kaskelotteja.

Itärannikolla, Christchurchista vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Kaikoura on tunnettu erityisesti sieltä käsin tehtävistä valasretkistään. Tunnetuin retkien järjestäjä on Whale Watch, joka toimii vastuullisuusperiaatteen mukaisesti, eivätkä alukset aja tahallaan liian lähelle valaita. Retkillä on mahdollisuus nähdä erityisesti valtavia kaskelotteja mutta myös muita valaita, delfiinejä, albatrosseja ja hylkeitä. Kuten luonnontilassa elävien eläinten kanssa yleensäkin, valaiden näkeminen ei ole sataprosenttista, mutta esimerkiksi omalla retkellämme näimme peräti neljä matkaavaa ja lopulta sukeltavaa kaskelottia. Whale Watch lupaa osan lipun hinnasta takaisin, mikäli valaita ei nähdä.

Sopii erinomaisesti myös yli 3-vuotiaiden lasten kanssa matkaaville, mutta ei suositella helposti merenkäynnistä sairaaksi tuleville.

9) Kuvankaunis Akaroa

Kauniin Akaroan maisemat.Kauniin Akaroan maisemat.

Christchurchin edustalta mereen kurottava, pitsimäisen rannikon reunustama niemi on uusiseelantilaisten itsensä suosiossa etenkin kesäaikaan. Niemen kärjessä, kauniin lahden pohjukassa sijaitsee alueen suurin kaupunki, pikkuruinen Akaroa, jonne majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen etenkin kesällä (mielenkiintoinen majoitusvaihtoehto on viljasiiloihin rakennettu SiloStay Little Riverin kylässä.

Matka Christchurcista Akaroaan ei kartalla näytä pitkältä, mutta kapea ja kiemurainen vuoristotie hidastaa matkaa, samoin kuin tämän tästä tehtävät ”pakolliset” valokuvauspysähdykset.

Alueella on erinomaiset maastot vaeltamiseen lampaiden kansoittamilla vuorenrinteillä. Akaroan lahdessa elää maailman pienikokoisin ja harvinaisin delfiinilaji uuden-seelannindelfiini, Cephalorhynchus hectori, joita voi nähdä lahden suuta päin tehdyillä maisemaristeilyillä.

10) Eristyksissä oleva Stewart Island ja Ulva Islandin lintuparatiisi

Stewart Island kuvattuna Wohlers Monumentilta.Stewart Island kuvattuna Wohlers Monumentilta.

30 kilometrin päässä Eteläsaarelta sijaitseva Uuden-Seelannin kolmas saari Stewart Island on suurimmaksi osaksi kansallispuistoa (Rakiura National Park). Luonnonystävältä Stewart Island vaatii muutaman päivän oleskelun, sillä saari sekä sen vieressä sijaitseva ”bird sanctuary” Ulva Island hurmaavat monimuotoisuudellaan. Hyvällä tuurilla retkellään voi päästä näkemään jopa harvinaisen kiwi-linnun, mutta jo komeat kaka-papukaijat sekä hellyttävät, lentokyvyttömät wekat ihastuttavat. Ulva Islandilla lintujen orkestroima serenadi on suorastaan käsittämätön.

Stewart Islandille voi joko lentää tai mennä noin tunnin matkan lautalla Bluffin kylästä läheltä Invercargillia. Saarten välinen salmi Foveaux Strait on kuitenkin tunnettu kovasta merenkäynnistään, mikä erityisesti matkapahoinvoinnista kärsivien kannattaa ottaa huomioon.

Milloin mennä?

Uusi-Seelanti sijaitsee lähes tarkalleen maapallon toisella puolella Suomesta katsottuna. Siellä on talvi silloin kun meillä Suomessa on kesä, ja päinvastoin. Talvi on etenkin Eteläsaarella oikea talvi lumineen, kesä puolestaan merellisestä ilmastosta johtuen leppoisa eikä liian kuuma. Subtrooppinen ilmasto hellii Aucklandista pohjoiseen sijaitsevaa Whangarein niemeä.

Mukavin aika matkustaa on paikallisen kesän aikaan joulu-helmikuussa, mutta sesonkiaikana on varauduttava siihen, että turistien suuren määrän vuoksi myös hinnat voivat olla korkeammat. Uusi-Seelanti on kuitenkin siinä mielessä ihastuttava matkakohde, että jopa sesonkiaikaan siellä pääsee pakoon pahimpia ruuhkia.

Vaeltamiseen soveltuvat erinomaisesti myös syyskuukaudet maaliskuusta toukokuuhun. Talvikuukausien aikana (kesä-elokuu) on hiihtosesonki, joka joillakin alueilla kestää hyvinkin syyskuulle saakka. Kevään kukoistusta kaipaaville suositeltavaa matkustusaikaa ovat loka- ja marraskuu, mutta tuolloin on varauduttava myös viileisiin keleihin -hyvin samaan tapaan kuin Etelä-Suomessa.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohtesta: Uusi-Seelanti


Julkaistu 1. kesäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.