10 vinkkiä: Turku – Suomen vanhin kaupunki

Maamme entinen pääkaupunki suorastaan uhkuu historiaa, mannermaista kaupunkikulttuuria pienoiskoossa sekä läheistä saaristoluontoa. Suomen Turku on tuhansien tarinoiden kaupunki, jonka kadut ja puistot johdattavat aikamatkalle vuosisatojen halki aina keskiaikaan saakka. Kukaan ei tiedä, milloin Turku on perustettu.

Tutkijoiden arvioiden mukaan kaupunki on kuitenkin syntynyt jo 1200-luvun loppupuolella, ja se pysyikin Suomen merkittävimpänä asutuskeskuksena pitkälti 1800-luvulle saakka. Keskiajan Turkuun pääse kätevimmin tutustumaan upeassa Aboa Vetus -museossa, jonka uumeniin kätkeytyy arkeologien esiin kaivama keskiaikainen kortteli.

Yli 180 000 asukkaan Turku on Suomen kuudenneksi suurin kaupunki, jonne on hyvät liikenneyhteydet joka puolelta maata. Turku tunnetaan etenkin kulttuurikaupunkina, jonka kattavasta tarjonnasta löytyy takuulla jokaiselle jotakin.

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ovat mahtava Turun linna, tuomiokirkko, historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova, merikeskus Forum Marinum, Turun taidemuseo, 1800-luvun alkuperäisessä korttelissa kohoava Luostarinmäen käsityöläismuseo, kulttuurikeskus Logomo.

10 vinkkiä Turkuun:

1) Turun linna

Tiesitkö, että Turun linnan saleja voi vuokrata juhlakäyttöön ja linnassa järjestetään keskiaikaisia rahvaanpitoja?Tiesitkö, että Turun linnan saleja voi vuokrata juhlakäyttöön ja linnassa järjestetään keskiaikaisia rahvaanpitoja?

Alun perin Ruotsin kruunun hallintolinnaksi 1200-luvulla perustettu Turun linna on aikojen saatossa ollut Juhana-herttuan renessanssilinna, Suomen kenraalikuvernöörin virka-asunto ja vankila.

Viimeiset yli sata vuotta museona toiminut linna vaurioitui pahasti jatkosodan pommituksissa 1941, mutta nykyisin entiseen loistoonsa restauroituna se lukeutuu Varsinais-Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin.

Linnan saleja voi vuokrata juhlakäyttöön ja linnassa järjestetään keskiaikaisia rahvaanpitoja. Suomen suurin linna on niin kookas sokkelo, että siihen kannattaa tutustua opastetulla vierailulla. Etenkin kesäaikaan opastuksia on useita päivässä.

2) Tuomiokirkko

Turun tuomiokirkkoTurun tuomiokirkko

Suomen merkittävimpiin historiallisiin rakennuksiin kuuluva Turun tuomiokirkko on myös maamme ainoa keskiaikainen basilika. 1200-luvun lopulta rakennetussa kirkossa ovat aikojen saatossa yhdistyneet monet eri rakennustyylit romaanisesta uusgoottilaiseen. Kirkko on myös palanut useaan otteeseen.

Nykyisin se on suosittu turistikohde ja vihkikirkko. Tunnetuimpia nähtävyyksiä kirkon sisällä ovat pyhimysalttarit, kappelit sekä haudat, joista viimeisin on vuodelta 1784. Kirkkoon on haudattu mm. kuningatar Kaarina Maununtytär ja piispa Maunu Tavast. Vierailulla kannattaa käydä Tuomiokirkkomuseossa, jossa on näytteillä paljon esineistöä kirkon pitkän historian varrelta.

3) Keskiaikaiset markkinat

Kaupungin alkuperäisessä ytimessä, Vanhan Suurtorin ympäristössä, järjestetään vuosittain kesä- ja heinäkuun vaihteessa Suomen suurimmat keskiaikamarkkinat. Neljänä markkinapäivänä paikalla on reippaasti yli 100 000 kävijän lisäksi taitavia käsityöläisiä, torimyyjiä, teatteriesiintyjiä, muusikoita ja luennoitsijoita. Tunnelma tempaa mukaansa ja keskiajan maailma aukeaa kävijälle pala palaselta!

4) Aboa Vetus & Ars Nova

Historian ja nykytaiteen museon anti on huikeaa. Rettigin palatsissa sijaitsevan museon kunnostustöissä 1990-luvulla maan alta löytyi keskiaikainen kortteli, jonka ympärille Aboa Vetuksen näyttelyt on pystytetty. Esiin kaivetut rakenteet ovat esillä sellaisinaan, mikä tekee aikamatkasta entistä kiehtovamman.

Löydetyt yli 40 000 esinettä vaihtelevat eläinten luista nahkakenkiin, keramiikkaan ja keskiaikaiseen kultasormukseen. Museon vetonaula ovat keskiaikaiset kellarit, joista yhteen vihittiin vuonna 2001 käyttöön Pyhän Annan kappeli.

Nykytaiteen puoli (Ars Nova) on kahdessa kerroksessa – ensimmäisessä on neljä vuosittain vaihtuvaa näyttelyä ja toisessa kaksi vuosittain vaihtuvaa kokoelmaa Matti Koivurinnan säätiön teoksista, joiden joukossa on mm. Andy Warholin, Pablo Picasson ja Max Ernstin töitä. Toisesta kerroksesta on myös näkymä palatsin ranskalaiseen puutarhaan.

5) Luostarinmäen käsityöläismuseo

Luostarinmäen käsityöläismuseon talot ovat sisustettu vastaamaan esiteollisen ajan käsityöläisten koteja ja työverstaita.Luostarinmäen käsityöläismuseon talot ovat sisustettu vastaamaan esiteollisen ajan käsityöläisten koteja ja työverstaita.

Vanhan keskustan kupeessa sijaitseva Luostarinmäki säilyi ainoana puutalokorttelina Turun viimeisimmästä suurpalosta 1827. Ulkoilmamuseona se on nykyisin maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen arvokas yhtenäinen kokonaisuus – sen yli 30 puutaloa sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan.

Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan käsityöläisten koteja ja työverstaita, ja kesäisin paikalla pääsee tutustumaan perinteisiin käsityöammatteihin itse käsityöläisten opastamina.

Henkilökunnan asut noudattavat ajan tyyliä, 1700- ja 1800-luvun vaihteen kansanomaista pukeutumista. Kesän kohokohta ovat jo vuodesta 1943 asti olleet museoalueella elokuussa vietettävät Käsityötaidon päivät.

6) Turun taidemuseo

Komeassa jugend-tyylisessä rakennuksessa Turun keskustaa Aurakadun päässä hallitseva taidemuseo esittelee kattavasti suomalaisen taiteen kultakautta, turkulaisia taiteilijoita, suomalaista ja kansainvälistä surrealismia sekä nykytaidetta. Kokoelma koostuu yli 6 500 teoksesta, jotka omistaa Turun Taideyhdistys ry.

Ensimmäisen kerroksen täyttävät vaihtuvat näyttelyt, kun taas toiseen kerrokseen kapuamalla pääsee ihailemaan perusnäyttelyä, jonka helmiin lukeutuu mm. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin ja Pekka Halosen tunnettuja töitä.

7) Sibelius-museo

Nimestään huolimatta Sibelius-museo ei keskity ainoastaan kansallissäveltäjämme elämäntyöhön, vaan toimii maamme ainoana varsinaisena musiikkimuseona.Nimestään huolimatta Sibelius-museo ei keskity ainoastaan kansallissäveltäjämme elämäntyöhön, vaan toimii maamme ainoana varsinaisena musiikkimuseona.

Tuomiokirkon tuntumaan kätkeytyvä museo yllättää laajuudellaan. Nimestään huolimatta se ei keskity pelkästään kansallissäveltäjämme elämäntyöhön (jolle on luonnollisesti omistettu oma näyttelytilansa), vaan toimii itse asiassa maamme ainoana varsinaisena musiikkimuseona.

1960-luvun modernismin innoittamassa rakennuksessa on noin 2 000 soittimen kokoelma, joka kattaa erilaisia musiikin aloja eri puolilta maailmaa. Museon kokoelmat sisältävät myös paljon nuotteja, valokuvia ja äänitteitä muiltakin säveltäjiltä.

Monia kävijöitä kiinnostaa silti eniten Sibelius-perusnäyttely, jossa voi katsella ja kuunnella hänen tuotantoaan, tutustua alan tutkimukseen sekä käydä vilkaisemassa säveltäjän tunnusmaista hattua ja kävelykeppiä. Vinkki: keväisin ja syksyisin museolla järjestetään keskiviikkoisin suosittuja kamarimusiikin konsertteja.

8) Forum Marinum

Forum Marinumin kiehtovin ja tunnetuin nähtävyys on Puolustusvoimien laivaston sodissakin käyttämä Suomen Joutsen.Forum Marinumin kiehtovin ja tunnetuin nähtävyys on Puolustusvoimien laivaston sodissakin käyttämä Suomen Joutsen.

Mahtipontisesti nimetyssä IX kaupunginosassa, lähellä satamaa, sijaitseva Forum Marinum on valtakunnallinen merenkulun erikoismuseo ja meripuolustuksen museo. Se on siis mitä mainioin kohde merenkäynnistä ja sotahistoriasta kiinnostuneille.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on lukuisia vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät suomalaisen merenkulun historiaa eri näkökulmista ja eri aikakausilta.

Museon kenties kiehtovinta antia ovat näytteillä olevat museolaivat, joista tunnetuin on Puolustusvoimien laivaston sodissakin käyttämä Suomen Joutsen. Muita museolaivoja ovat mm. tykkivene Karjala ja Sigyn, maailman viimeinen puurakenteinen ja kolmimastoinen purjekauppa-alus.

9) Osallistu Logomon tapahtumiin

Logomossa järjestetään paljon konferensseja, konsertteja, taidenäyttelyitä ja festivaaleja. Kuva: LogomoLogomossa järjestetään paljon konferensseja, konsertteja, taidenäyttelyitä ja festivaaleja. Kuva: Logomo

VR:n entinen konepaja muuttui vuonna 2011 huikean suosion saaneeksi kulttuurikeskukseksi. Samana vuonna Turku toimi yhdessä Tallinnan kanssa Euroopan virallisena kulttuuripääkaupunkina.

Logomossa järjestetään paljon konferensseja, konsertteja, taidenäyttelyitä ja festivaaleja, ja keskus onkin nopeasti vakiinnuttanut paikkansa olennaisena osana Turun kulttuurielämää.

10) Suuntaa retkelle saaristoon tai lähikuntiin

Ruissalo on kaunis, luonnonläheinen retkikohde.Ruissalo on kaunis, luonnonläheinen retkikohde.

Vanhan vitsin mukaan parasta Turussa on se, että sieltä pääsee nopeasti pois. Tässä tuskin tämän listauksen valossa on juurikaan totuutta, mutta totta sen sijaan on se, että lähiseudultakin löytyy paljon mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Kaupungin sisällä suosittu luonnonläheinen retkikohde on kaunis Ruissalo.

Turun edustalta alkava saaristo on maailman laajin – sinne kannattaa suunnata joko päiväretkelle tai pidemmäksi aikaa lomailemaan. Moni lähtee saaristoon polku- tai moottoripyörällä, toiset asuntovaunulla tai henkilöautolla.

Kesäisin järjestetään myös saaristoristeilyjä Turun satamasta käsin. Pienet kalastajakylät, meri-ilma ja saaristoluonto jaksavat viehättää vuodesta toiseen. Mantereella Turun naapurikunnista taas löytyy vanhoja kirkkoja, maalaismaisemia ja historian siipien havinaa.

Teksti: Mikko Solja, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com, Logomo

Lue lisää kohteesta: Turku


Julkaistu 30. marraskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.