10 vinkkiä: Toscana – Italian postikorttimaisema

Italian kauneimmaksi maakunnaksikin väitetty, idyllisten maalaismaisemien ja kukkuloiden Toscana on myös renessanssin kehto. Entisestä suurherttuakunnasta löytyy häkellyttävä määrä Unescon maailmanperintökohteita – enemmän kuin miltään muulta alueelta maailmassa – ja mitä erilaisempia maisemia aina Apenniinien lumihuippuisista vuorista keskiaikaisiin kaupunkeihin, viiniköynnösten peittämiin kukkuloihin ja Välimeren aaltojen huuhtomiin hiekkarantoihin.

10 vinkkiä Toscanaan:

1) Firenze

FirenzeFirenze

Yli seitsemän miljoonaa turistia vuosittain ei voi olla väärässä: Firenze on maailman kiehtovimpia kaupunkikohteita.

Toscanan maakunnan itseoikeutettu pääkaupunki on täynnä taideaarteita ja sykähdyttävää historian lehtien havinaa. Kaupunkiin ei ehdi tutustua yhden päivän aikana. Sen suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat esimerkiksi Euroopan viidenneksi suurin tuomiokirkko, kultaseppien kansoittama tunnelmallinen vanha silta (Ponte Vecchio), maailman kenties tunnetuin taidegalleria (Uffizi), Medicien suvun vallan keskuksena toiminut Palazzo Vecchio ja Santa Crocen basilika.

Michelangelon alkuperäistä Daavid-veistosta pääsee ihailemaan Galleria dell'Accademian museossa. Kaupunkia ympäröivät kukkulat ovat myös oivia päiväretkikohteita – erityisesti etruskien ja myöhemmin roomalaisten asuttama Fiesole lumoaa historiallaan ja upeilla näkymillään alas laaksoon.

2) Pisa

PisaPisa

Arno-joen rannoille kehittynyt Pisa tunnetaan nykyisin lähinnä kuuluisasta kaltevasta tornistaan ja Galileo Galileista. Kaupunkivaltio oli kuitenkin keskiajalla yksi Euroopan suurimpia merimahteja ja taiteen keskuksia.

Nykyään 90000 asukkaan Pisa on tunnetun yliopistonsa ansiosta nuorekas kaupunki. Siellä on kaiken kaikkiaan peräti kolme kaltevaa tornia, joita kannattaa käydä ihailemassa. Ihmeiden aukio on nimensä veroinen – kauniimpaa arkkitehtuuria saa hakea jopa maailman mittakaavassa!

Pisan muita nähtävyyksiä ovat mm. upea Ritariaukio (Piazza dei Cavalieri), roomalaisen kylpylän rauniot (Terme di Nerone), San Siston kirkko, museona toimiva Palazzo Blu sekä häikäisevä Santa Maria della Spinan goottilaistyylinen pieni kirkko.

3) Siena

SienaSiena

Toscanan postikorttimaisemien keskellä lepäävä Siena herää eloon kaksi kertaa kesässä – silloin kaupungissa järjestetään Palio, maailman tunnetuin hevoskilpailu. Piazza del Campolle, Sienan keskusaukiolle, kerääntyy tuhansittain paikallisia ja uteliaita turisteja seuraamaan tuhatvuotista perinnettä, jossa kaupunginosien parhaat hevosmiehet ottavat mittaa toisistaan.

Sienaan kannattaa silti suunnata muulloinkin; kaupungin marmorinvalkea tuomiokirkko ja Piazza del Campon tunnelma eivät takuulla jätä kylmäksi! Keskiaikaiset kadut nousevat ja laskevat kukkulaisessa Sienassa, johon tutustumisessa on seikkailun makua.

Maaseudun kukkuloiden lomaan kätkeytyy Chiantin viinialueen lisäksi koko Italian kauneimpia pikkukaupunkeja, mm. Unescon maailmanperintökohteena tunnettu San Gimignano, tornien kaupunki, ja piskuinen Monteriggioni, Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen linnoituskaupunki.

4) Lucca

LuccaLucca

Muita keskiaikaisia kaupunkivaltioita huonommin tunnettu Lucca piiloutuu kilometrien pituisten puolustusmuurien sisään. Säveltäjä Giacomo Puccinin kotikaupungissa ei turisteja käy tungokseksi asti, mutta nähtävää riittää yllin kyllin.

Aloittaa voi vaikkapa katselemalla maisemia muureilta käsin ja jatkaa voi vierailulla Luccan tarinoidentäyteiseen tuomiokirkkoon, keskiajalla roomalaisen amfiteatterin raunioille rakennetun aukion (Piazza dell'Anfiteatro) kahviloihin ja pieniin putiikkeihin, kaupungin lukuisiin kirkkoihin tai Puccinin suosittuun kotimuseoon.

5) Garfagnana

Paholaisen silta Borgo a Mazzanon kylässäPaholaisen silta Borgo a Mazzanon kylässä

Luccan provinssiin kuuluva Garfagnanan vuoristoalue levittäytyy Serchio-joen ympärille. Kastanjoiden, herkkusienten, luolien, vehreiden laaksojen ja tunnelmallisten kylien täyttämä Garfagnana on täydellinen kohde parin päivän retkelle kauas kaupunkien hälinästä.

Maisemat avautuvat upealla tavalla paitsi auton myös paikallisjunan ikkunasta. Paremmin niihin pääsee tutustumaan patikoimalla tai maastopyörän selästä. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vaikuttava Tuuliluola (Grotta del Vento), Borgo a Mozzanon kylässä sijaitseva Paholaisen silta (Ponte del Diavolo), Fabbriche di Caregginen veden alle jäänyt aavekaupunki sekä Castelvecchio Pascoli, runoilija Giovanni Pascolin kotikylä ja innoituksen lähde.

6) Etruskien rannikko

Etruskien rannikolla kallioista rantaviivaa. Alueella on myös kauniita hiekkarantoja.Etruskien rannikolla kallioista rantaviivaa. Alueella on myös kauniita hiekkarantoja.

Livornon teollisuus- ja satamakaupungista etelään päin jatkuvaa, rantalomakohteiden ja keskiaikaisten pikkukaupunkien täplittämää rannikkoa kutsutaan Italiassa Etruskien rannikoksi (Costa degli Etruschi).

Nimitys tulee Barattin lahden ja Populonian muinaisen etruskikaupungin väliltä löytyneistä etruskihaudoista – kyseinen alue onkin historiasta kiinnostuneelle todellinen unelmakohde, ja Barattin lahden lämpimässä merivedessä on mukava pulahtaa arkeologisen alueen kierroksen päätteeksi.

Rannat ovat matalia ja pääsääntöisesti hiekkaisia sieltä aina Rosignano Solvayhin asti; paikallisten suosiossa on erityisesti trooppista rantamaisemaa erehdyttävästi muistuttava Valkoinen hiekkaranta (Spiagge bianche) Vadan ja Rosignanon välissä.

Sisämaahan kannattaa suunnata rantalomakohteena tunnetun Donoraticon kohdalla – kukkuloilta paljastuvat alueen idyllisimmät keskiaikaiset kylät (mm. Castagneto Carducci, Sassetta ja Bolgheri).

7) Elban saari

Elban saariElban saari

Napoleon Bonaparten karkoituspaikkana tunnettu Elba on Sisilian ja Sardinian jälkeen Italian kolmanneksi suurin saari. Sinne matkustajia kuljettaa kymmenen kilometrin matkan Piombinon satamasta päivittäin lautta.

Luonnonkaunis saari tarjoaa vierailijoille uimarantoja (esimerkiksi Le Ghiaie ja Marina di Campo), pyöräily- ja patikointireittejä, sukelluskohteita Välimeren syvyyksiin ja mielenkiintoisia museoita, joista tunnetuin on ehdottomasti Elban keskiosassa kohoava Napoleonin huvila. Elban kiertämiseen kannattaa varata ainakin muutama päivä aikaa.

Etelämpänä Toscanan saaristossa mielenkiintoinen määränpää on Alexandre Dumas'n romaanissaan tunnetuksi tekemä Montecriston saari, jolta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää, mm. San Mamilianon luola ja Montecriston linnoituksen rauniot.

8) Isola del Giglio

Isola del GiglioIsola del Giglio

Grosseton provinssiin kuuluva saari on italialaisten keskuudessa tunnettu lomakohde. Sen asutushistoria ulottuu kivikaudelle saakka, mutta varhaisimmat jäännökset ovat etruskien ajalta. Saaren tunnetuin nähtävyys sen kauniiden kalliorantojen lisäksi ovat roomalaisen huvilan rauniot sataman lähettyvillä.

Canellen ja Arenellan uimarannat kutsuvat viettämään rentouttavaa rantalomapäivää. Giglio sai kyseenalaista huomiota vuonna 2012, kun Costa Concordia -risteilyalus upposi sen edustalla epäselvissä olosuhteissa.

9) Viareggion vuosittainen karnevaali

Viareggion karnevaaliViareggion karnevaali

Rantalomakohteena tunnettuun Viareggioon kannattaa matkustaa muulloinkin kuin kesäaikaan. Helmi-maaliskuussa järjestettävä karnevaali on Euroopan tunnetuimpia – sitä juhlittiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1873.

Lähes kuukauden kestävän karnevaaliajan tunnelma on autenttisen italialainen, sillä turistit eivät yleensä tiedä, kuinka huikea tapahtuma onkaan kyseessä. Naamioiden suosituimpia hahmoja ovat julkisuuden henkilöt, ja ilonpitoa riittää värikkäiden yöjuhlien, naamiotanssiaisten ja teatteriesitysten merkeissä.

10) Vieraile viinitilalla

Viinitila ChiantissaViinitila Chiantissa

Vaikka viinejä tuotetaan koko Toscanassa, etenkin Chiantin alueen viinitilat ovat turistien suosiossa ja useimmiten tiettyinä päivinä avoinna vierailijoille. Jotkin tilat tarjoavat myös majoitusta muutamalle hengelle.

Helpoin ja edullisin tapa päästä käymään viinitilalla maistelemassa paikallisia tuotteita on osallistua järjestetylle viininmaisteluretkelle. Lisätietoja kannattaa kysellä hotelleista ja kaupunkien turistitoimistoista.

Miten mennä Toscanaan?

Toscanaan pääsee Suomesta helpoimmin lentämällä, mutta hitaan matkailun ystävät valitsevat kulkupelikseen seikkailullisen junamatkan Euroopan halki. Toscanan maakunnan suurin lentokenttä on Pisassa, josta on vain tunnin junamatka Firenzeen, mutta esimerkiksi Lufthansa lentää myös Firenzen omalle, Peretola-nimiselle kentälle.

Roomasta ja Milanosta junamatka Firenzeen kestää kolmisen tuntia.

Milloin mennä Toscanaan?

Toscanaan kannattaa tutustua kevätaikaan tai alkusyksystä, jolloin matkailijoiden tulva hieman laantuu kesäsesonkiin verraten. Erityisen hyviä matkustusaikoja ovat huhti-toukokuu ja syys-lokakuu, jolloin lämpötilat ovat suomalaisittain mukavalla tasolla ja merivesikin lämmintä.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Täältä löydät lennot Pisaan. Finnairin suorilla lennoilla pääset Pisaan kesä-, heinä- ja elokuussa!

Lue lisää kohteesta: Toscana

Päivitetty 23.3.2017


Julkaistu 1. maaliskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.