5 vinkkiä: Skotlannin luontokohteet ja linnat

Britannian pohjoisosassa sijaitseva Skotlanti sopii matkakohteena erityisesti luontomatkailijoille, retkeilijöille sekä historian ystäville. Skotlantiin pääsee helposti jopa suorilla lennoilla Edinburghiin, mutta myös vaikkapa yhdistelemällä mukaan Lontoon – juna Lontoosta Edinburghiin tai Glasgow’hun läpi Englannin maaseudun kestää viitisen tuntia.

Pohjoinen ja karu Skotlanti ei kuitenkaan ole helpompia valloitettavia matkailun näkökulmasta – yhden kerran kun tässä kauniissa maassa käy, sinne tekee mieli matkata pian uudelle tutkimusmatkalle. Vaikka se ei ole pinta-alaltaan suuren suuri, rikkinäinen rannikko ja pitkät järvet tekevät välimatkoista ajallisesti yllättävänkin pitkiä. Lisäksi syrjäisemmillä seuduilla tiet ovat usein yksikaistaisia, mikä vaikuttaa heti matkanopeuteen vuokra-autolla matkatessa. Skotlannissa pääsee kuitenkin liikkumaan myös junalla ja busseilla, mutta syrjäisemmille seuduille päästäkseen tämä vaatii autoa enemmän aikaa ja suunnittelua.

Yksi keskeinen Skotlanti-matkailuun ja erityisesti retkeilyyn liittyvä seikka on sää. Meren ympäröimässä, vuoristoisessa maassa nimittäin sataa paljon, eikä lämpötila kesälläkään tunnu aina kovin kesäiseltä. Matkalle lähtiessään kannattaa siis etenkin ulkoilijoiden muistaa ottaa mukaansa vedenpitävät kengät, takki ja housut, sekä varalle myös hattu ja hanskat.

Viisi vinkkiä luontomatkailuun Skotlannissa

1) Britannian suurin kansallispuisto Cairngorms

Kuninkaallisen perheen loma-asuntoon, Balmoralin linnaan, pääsee tutustumaan myös turistit.Kuninkaallisen perheen loma-asuntoon, Balmoralin linnaan, pääsee tutustumaan myös turistit.

Edinburghista parin tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen sijaitseva Cairngormsin kansallispuisto on Britannian suurin. Aktiivisen matkailijan kohteena alue on mainio, sillä se tarjoaa kesällä mahdollisuuksia kaikentasoiseen retkeilyyn ja vaeltamiseen, golfiin, pyöräilyyn tai lähtemiseen vaikkapa kanootilla alueen vesille. Talvisin vuoristossa toimii talviurheilukeskus laskettelurinteineen. 1245 metrin korkeuteen nousevalle Cairn Gormille kulkee hammasratasjuna, mutta luonnonsuojelullisista syistä junalla huipulle matkaavat eivät saa poistua vaeltelemaan vuorelle.

Näppärä paikka aloittaa Cairngormsiin tutustuminen on Aviemoren kylä, jonka majoitusvaihtoehdoista on helppo pääsy kansallispuiston retkeilyreiteille. Nopean puolipäiväretken voi tehdä myös kiipeämällä lähistöllä sijaitsevan Craigellachien luonnonpuiston huipulle vajaan 500 metrin korkeuteen, josta on komeat näkymät laakson toisella puolella nousevaan Cairngormsin vuoristoon. Matkalla voi tutustua alueen monimuotoiseen luontoon polun noustessa vehreästä metsästä vuoren rinnettä ylemmäs.

Cairngormissa sijaitsee myös kuninkaallisen perheen loma-asuntona toimiva Balmoralin linna, jonne myös vierailijoilla on pääsy tutustumaan.

2) Loch Lomondin ympäristö

Dounen linna tunnetaan Outlander-fanien keskuudessa Castle Leochina. Siellä kuvattiin myös Monty Python and the Holy Grail vuonna 1975.Dounen linna tunnetaan Outlander-fanien keskuudessa Castle Leochina. Siellä kuvattiin myös Monty Python and the Holy Grail vuonna 1975.

Reilun tunnin ajomatkan päässä Edinburghista ja aivan Glasgow'n läheisyydessä sijaitsee Britannian suurin järvi Loch Lomond. Sen ympärillä levittäytyy Trossachsin kansallispuisto ylänköineen ja metsineen, joka maisemineen tarjoaa upeita mahdollisuuksia erityisesti retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Loch Lomondia ympäröi lukuisia pieniä kyliä, joiden sympaattiset majatalot ja Bed & Breakfast -paikat tarjoavat yösijaa matkailijoille.

Kansallispuiston rajalla Edinburghin suuntaan sijaitsee yksi Skotlannin historian merkittävimpiä kaupunkeja, Stirling. Kaupungissa sijaitseva, komea linna puutarhoineen on toiminut kruunajaispaikkana mm. vuonna 1542 kruunatulle Skotlannin kuningattarelle Marylle. Stirling muistetaan myös legendaarisesta taistelusta vuonna 1297, jossa Skotlannin kansallissankari William Wallace kukisti ylivoimaisen vihollisen. Wallacen muistoksi pystytetty näyttävä Wallace Monument seisoo läheisellä Abbey Craigin kukkulalla.

Hieman toisenlaiseen tunnelmaan pääsee Stirlingin kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Dounen kylässä, jossa sijaitseva linna on historiallisen merkityksensä sijaan monelle tutumpi populaarikulttuurista. Linna on nimittäin nähty useaan otteeseen elokuvissa ja tv-sarjoissa, tunnetuimpina Monty Python and the Holy Grail vuodelta 1975 sekä Outlander -tv-sarja, missä Dounen linna nähdään keskeisenä Castle Leochina. Linnan esittelynauhalla kertojaäänenä toimii Monty Pythonin Terry Jones, mutta myös Sam Heughan kertoo Outlanderin kuvauskokemuksista.

3) Ulkoilun keskukset Glencoe ja Ben Nevis

Nämä maisemat ovat tutut Harry Potter -faneille.Nämä maisemat ovat tutut Harry Potter -faneille.

Skotlannin länsirannikon tuntumassa sijaitseva Glencoen alue on monen matkaajan mielestä Skotlannin kauneinta seutua. Alueella sijaitsee Britannian korkein huippu, 1346 metrin korkeuteen nouseva Ben Nevis, ja vuoriston reunustamat vehreät laaksot järvineen ja vesiputouksineen muodostavat Skotlannin ulkoilun keskuksen. Ben Nevisin huipulle kulkeva polku on suosittu, mutta alueen sääolosuhteet (vuosittainen sademäärä moninkertainen verrattuna esimerkiksi Lontooseen) kannattaa ottaa huomioon retkelle varustautuessaan, sillä polku voi olla sateella erityisen liukas. Talvisin alueella voi harrastaa talviurheilua ja vaikkapa jäätikkökiipeilyä.

Populaarikulttuurin ystäville Glencoen läheisyydessä sijaitsee veden ympäröimä Castle Stalker, joka Dounen linnan tapaan muistetaan elokuvasta Monty Python and the Holy Grail. Harry Potter -elokuvissa nähty ikoninen kohtaus, missä Tylypahkan höyryjuna ylittää kivistä maasiltaa, on puolestaan kuvattu Glenfinnanissa, Fort Williamin kylästä parinkymmenen kilometrin päässä länteen. Rataa pitkin kulkeva historiallinen höyryjuna The Jacobite vie matkalaisia Glenfinnanin kautta Fort Williamista rannikkokaupunki Mallaigiin ja takaisin.

4) Mystinen Skyen saari

Eilean Donanin linna Loch Alshin rannalla on tuttu Highlander-elokuvasta.Eilean Donanin linna Loch Alshin rannalla on tuttu Highlander-elokuvasta.

Arkkitehtonisesti komean sillan mantereeseen yhdistämä Skyen saari Pohjois-Skotlannissa on mystinen, meren ympäröimä valtakuntansa. Merellisten tuulten vuoksi vuoristoisilta maisemiltaan äärimmäisen karu, mutta vehreä saari vaatii useamman päivän tutustumiseensa, sillä vaikka välimatkat eivät näytä pitkiltä, mutkittelevat ja yksikaistaiset tiet sekä ruuhkaa aiheuttavat lampaat tekevät etenemisestä usein hidasta. Puhumattakaan maisemista, joita tekee mieli pysähtyä ihailemaan tämän tästä.

Skyen saarta dominoi etelässä komea Cuillinin vuoristo, itärannikkoa taas hengästyttävät jyrkänteet. Saaren pohjoisosassa sijaitsee viehättävä Quiraingin ylänköalue, joka tarjoaa ihastuttavia maisemia ja kävelyreittejä. Quiraingin näköalapaikalle kääntyy pieni, kiemurteleva tie Staffinin kylän pohjoispuolelta.

Historiallisesti Skye on MacLeodin klaanin aluetta, mistä maamerkkinä on saaren länsipuolella sijaitseva komea Dunveganin linna puutarhoineen. Samalla suunnalla kannattaa myös vierailla saaren lännimmäisessä kolkassa Neist Pointissa, missä niemen nenässä, pienen kävelymatkan päässä seisoo majakka. Neist Point tarjoaa loistavat mahdollisuudet tarkkailla etenkin paikallista linnustoa.

Mantereen puolella Skyen saaren läheisyydessä sijaitsee lisäksi yksi Skotlannin tunnetuimpia linnoja ja suosituimpia vierailukohteita, Eilean Donanin linna. Romanttinen linna pienellä saarella Loch Alshin rannalla tunnetaan nykypäivänä erityisesti Highlander-elokuvasta.

5) Syrjäiset saaristot: Orkney ja Shetlanti

Brodgarin kivikehä Orkneyn saarella on peräisin neoliittiselta kaudelta.Brodgarin kivikehä Orkneyn saarella on peräisin neoliittiselta kaudelta.

Orkneyn saaret tuntuvat sijaitsevan kaukana Atlantin ulapalla, mutta todellisuudessa lähimmältä saarelta on matkaa vain vajaa 20 kilometriä mantereelle. 70 saaresta koostuvalla Orkneyllä historia on läsnä, sillä sieltä on löydetty lukuisia neoliittisen kauden rakennuksia, jotka on sittemmin nimetty UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Tunnetuimpia näistä on hyvin säilynyt Skara Brae kivikautisine taloineen sekä mystiikkaa tihkuva Brodgarin kivikehä. Viikinkivalloittajien vaikutus näkyy saarten nimistössä myös vahvana.

80 kilometrin päässä Orkneyltä sijaitsevat Shetlannin saaret ovat Britannian pohjoisin kolkka ja sekoitus viikinki- ja skottikulttuuria. Saaret sijaitsevat alueella, jossa Atlantti vaihtuu Pohjanmereksi, ja ne ovat retkeilijöille sekä maisemallisesti että kulttuurihistoriallisesti varsinainen aarreaitta. Kerran saarilla käytyään moni vannookin palaavansa sinne vielä uudestaan.

Orkneyn ja Shetlannin eläimistö on etenkin merieläimistöltään runsas: saarten linnustoon kuuluu mm. ihastuttava lunni ja rannoilla voi nähdä sekä harmaahylkeitä että kirjohylkeitä. Alueella elää myös valaita, delfiinejä ja saukkoja. Shetlannista moni tunnistaa myös sympaattisen shetlanninponin sekä saarilta kotoisin olevan koirarodun, shetlanninlammaskoiran.

Pohjoisille Orkneyn saarille pääsee nopeasti NorthLink Ferries -lautalla Scabsterin kylästä Stromnessiin. Toinen vaihtoehto on hypätä lautalle Aberdeenista, josta lähtevällä lautalla pääsee Orkneyltä eteenpäin kaukana Pohjanmerellä, lähellä Norjaa sijaitsevaan Shetlantiin. Lautta Shetlantiin seilaa yön yli, mutta sinne pääsee myös lentokoneella.

Milloin mennä Skotlantiin?

Sanotaan että Skotlannissa voi kokea kaikki vuodenajat yhden päivän aikana ja sää voi todellakin vaihdella nopeasti. Meren keskellä pohjoisessa sijaitsevassa maassa ilmasto on suhteellisen tasainen ja sateinen: kesällä on harvoin todella kuumaa, mutta talvellakaan ei ole kovasti pakkasta. Keväällä huhtikuusta kesäkuuhun on usein aurinkoisinta ja kuivinta, mutta kaikenlaiseen säähän kannattaa varautua -etenkin jos suuntaa ylänköalueille retkeilemään. Kerrospukeutuminen ja vettä hylkivät vaatteet ovat Skotlannissa ehdottomia, sillä aurinkoisena alkanut aamu voi keskikesälläkin kääntyä iltapäivällä rankkasateeksi ja lämpötila laskea helpostikin kymmenen asteen hujakoille.

Sesonkiaika Skotlannissa on eurooppalaiseen tapaan heinä- ja elokuussa, jolloin myös hinnat ovat jonkin verran korkeammat. Talvikautena hiihtokeskukset ovat auki marraskuusta maaliskuulle, mutta muualla Skotlannissa on hiljaisempaa ja esimerkiksi monet majoituspaikat voivat olla kiinni talven aikana.

Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: Viskinystävän Skotlanti

Lue lisää kohteesta: Skotlanti


Julkaistu 28. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.