10 vinkkiä: Kreikan kaunottaret Skiathos ja Skopelos

Kreikan itäpuolelle Egeanmereen on ”siroteltu” joukko vehreitä kukkulaisia pikkusaaria. Sporadien saarilla matkailijaa odottavat Välimeren upeimmat rannat, turkoosi vesi, punatiilikattoiset valkoiset rinteisiin rakennetut talot ja tyylikäs tunnelma yhdistettynä konstailemattomaan kreikkalaiseen ruokaan.

Sporadien saariryhmän suurimmilla saarilla Skiathoksella, Skopeloksella, Alonnissoksella ja Skyroksella on asutusta. Niiden lisäksi siroteltujen saarten joukkoon kuuluu joitakin asumattomia saaria. Saarilla on kuvattu mm. elokuva Abba-musikaalista Mamma Mia.

Vain Skiathokselle pääsee lentämällä. Laskeutuminen kentän ainoalle kiitoradalle on melkoinen elämys. Kone tuntuu lentävän pitkään aivan veden päällä, mutta kurottautuu kuitenkin kentälle asti. Vauhti hiljenee tehokkaasti kiitoradan loivaan ylämäkeen.

Skiathoksen saari ei ole suuri, mutta se on vilkkain Sporadien saarista. Lentokentältä on vain parin kilometrin matka saaren pieneen pääkaupunkiin, josta puolestaan pääsee jatkamaan kaikkialle saaren kohteisiin joko autolla tai veneellä. Skiathoksella on yli 60 rantaa ja osalle niistä pääsee vain vesiteitse. Saarella on hyvät palvelut ja paljon turisteja, mutta tunnelma on hienostunut. Lomatunnelmissa voi hyvinkin bongata julkkiksia Hollywoodista asti.

Veneellä pääsee naapurisaarille. Skopelos on Skiathosta suurempi, mutta tunnelmaltaan rauhallisempi ja hiljaisempi. Satamakaupungeissa saaren vastakkaisilla puolilla syödään kalaa ja muita herkkuja rantatavernoissa ja tehdään ostoksia kapeiden kujien pikkuputiikeissa. Rannoilla nautitaan Egeanmeren aalloista ja auringosta ja saaren keskiosan metsäisiä kukkuloita tutkitaan patikoimalla tai pyöräilemällä. Skopeloksen saarella on 360 kirkkoa ja useita luostareita.

Saarten suojassa merellä elää paljon delfiinejä. Ne ilahduttavat usein vesillä liikkujia. Lähimmät saaret ovat vain lyhyen venematkan päässä. Ainakin Skiathoksella on suosittua liikkua rannalta toiselle venetaksilla tai jopa vuokrata vene ja kulkea sillä omatoimisesti. Oikein hyvällä tuurilla voi saada kutsun jonkun eläkkeellä olevan kalastajan veneelle päiväksi. Kreikkalaiset papat ovat puheliaita ja vieraanvaraisia vaikka yhteistä kieltä ei oikein olisikaan.

10 vinkkiä Skiathokselle ja Skopelokselle

1) Skiathoksen kaupunki

Skiathoksen kaupunkiSkiathoksen kaupunki

Pieni kaupunki on siisti ja hienostunut. Kuuluisan Skiathoksella syntyneen kirjailijan Alexandros Papadiamantisin mukaan nimetyn pääkadun varrella on saaren parhaat ostosmahdollisuudet ja sen sivukaduilla paljon hyviä ruokaravintoloita. Pääkadulla on kaupungin ainoa museo, jossa voi tutustua Papadiamantisin elämään ja teoksiin. Häntä on kutsuttu mm. Kreikan Dostojevskiksi.

Satama-alueen kahvilat ja baarit on sisustettu trendikkään houkutteleviksi ja lentokentän suuntaan johtava The Strip -rantakatu on yöelämän keskus.

Kaupungin korkeuserot mahdollistavat illallisen nauttimisen tunnelmallisissa ravintoloissa, joista on loistavat näköalat Välimerelle ja lähisaarille. Sataman valoista ja lämpimistä illoista voi nauttia myös istahtamalla puiston penkille, joita löytyy Bourzin niemekkeen ympäri kulkevan kävelytien varrelta. Niemeke jakaa keskustan kahtia. Ennen siellä sijaitsi venetsialaislinnoitus, josta on nykyään enää rauniot jäljellä. Paikalla on sen sijaan uusklassinen rakennus, jossa toimii kulttuurikeskus. Kesällä siellä järjestetään ulkoilmateatteria, livekonsertteja ja erilaisia näyttelyitä. Niemen kärjessä on myös pieni kahvila.

Aivan kaupungin tuntumassa sijaitsee suosittu Megali Ammos -ranta. Vaikka se ei ole saaren kauneimpia, on se hyvin suosittu ja siellä on erittäin hyvät palvelut ja paljon lounasravintoloita.

2) Parhaat rannat Skiathoksella

Koukounaries-ranta SkiathoksellaKoukounaries-ranta Skiathoksella

Koukounaries-ranta saaren lounaiskulmassa on valittu aikanaan yhdeksi Välimeren kauneimmista rannoista. Se onkin todella suosittu ja usein täynnä ihmisiä. Pinjapuut reunustavat vaaleahiekkaista matalaa rantaa, jossa on muutama taverna ja hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Koukounarieksen takana on laaja metsäinen alue, joka on rauhoitettu linnuille ja muulle luonnolle. Siellä on mukava viettää aikaa ja vaikka kävellä pienen järven ympäri joka yhdistyy kapealla kanavalla mereen.

Koukounariekselle (pysäkki 26), pääsee Skiathoksen kaupungista bussilla joka kulkee saaren päätietä. Myös matkan varrelta voi hypätä bussin kyytiin.

Samalla bussilla voi kulkea myös Koukounarieksen viereisille rannoille. Banana Beach tunnetaan bilerantana. Pieni Banana Beach taas on nudistiranta. Aamulla rannat ovat auringon ulottumattomissa, mutta ilta-aurinko paistaa pitkään. Banana Beachilla onkin usein juhlat ja meno sen mukaista. Erityisesti nuoriso suosii Banana Beachia.

Agia Paraskevi -ranta sijaitsee Skiathoksen eteläreunalla noin puolessa välissä kaupungista ja Koukounariekselta katsottuna. Agia Paraskevi on pitkä ranta ja siellä on hyvä uida. Yhdessä viereisten Vromolimnoksen, Kolioksen ja Poroksen kanssa rannat muodostavat suojaisen poukaman. Rannoilta löytyy ravintoloita ja vesiurheilumahdollisuuksia. Agia Paraskeville mentäessä voi jäädä bussista pois pysäkillä 15 tai 16. Molemmilta on noin 5-10 minuutin kävelymatka rannalle.

Saaren ympäri kulkevat retkiveneet pysähtyvät yleensä Megalos Asselinos rannalle lounasaikaan. Ranta sijaitsee Skiathoksen luoteisosassa. Sinne kulkee myös tie etelästä, jos haluaa ajella paikalle skootterilla tai autolla. Bussiyhteyttä Megalos Asselinokselle ei sen sijaan ole. Rannan suuressa tavernassa kannattaa syödä tuoretta kalaa. Ranta on iso ja usein melko hiljainen paitsi silloin kun veneellinen turisteja tulee lounaalle.

Eksoottisin rannoista on varmasti saaren pohjoisosassa sijaitseva ainutlaatuinen Lalaria. Se on sanoinkuvaamattoman kaunis vaaleiden veden sileäksi hiomien marmorikivien peittämä poukama. Jykevät kivimuodostelmat suojaavat rantaa niin, että sinne on mahdollista kulkea vain veneellä. Tuulisella ilmalla veneelläkään ei voi ajaa rantaan. Veneet lähtevät Skiathoksen satamasta noin klo 10 aikaan.

Vulkaaniset kivimuodostelmat jatkuvat veteen saakka ja muodostavat veden päälle portin. Sanotaan, että portista uiva saa lisää ikää. Portin jälkeen uimari pääsee kirkkaisiin turkoosin sinisiin vesiin. Vaalea kivi antaa turkoosille vedelle monta eri sävyä ja pohjaan voi nähdä vielä usean metrin syvyydessä. Lalaria saattaa olla päivällä hyvin kuuma paikka, koska kivet keräävät lämpöä itseensä. Mikäli paikalle pääsee käymään yksityisveneellä illan suussa, voi mahdollisesti saada koko taianomaisen rannan omaan käyttöönsä. Lalarian kauniita kiviä ei saa ottaa mukaansa. Jos kiviä löytyy matkalaukusta lentokentällä, voi siitä seurata ankarat sakot.

3) Saarikierros Skiathoksen ympäri

Evangelistria-luostariEvangelistria-luostari

Skiathoksen saaren kiertää hyvin päivässä moottoripyörällä tai autolla. Saaren pohjoisosassa ei ole päällystettyjä teitä. Matkaan kannattaakin lähteä joko pienellä avojeepillä tai enduropyörällä. Heti Skiathoksen kaupungin yläpuolella pääsee ihastelemaan kauniita maisemia saaren yli pitkälle merelle saakka. Kierroksella on myös helppoa käydä katsastamassa saaren monia rantoja. Kokonaiskuvan jälkeen on helppo valita oma suosikkinsa.

Saaren ainoa toimiva luostari Evangelistria on vierailemisen arvoinen paikka. Kaunis rakennus suorastaan huokuu rauhaa. Se valmistui vuonna 1806 yli 10 vuoden rakennusurakan jälkeen. Pihalla kasvaa sitruunapuita ja kanat, koirat, kissat ja kukot kulkevat vapaina. Luostarissa voi vierailla sisällä, mutta silloin on syytä peittää olkapäät ja jalat. Luostarin yhteydessä toimii pieni museokauppa, josta voi ostaa munkkien valmistavaa viiniä ja oliiviöljyä. Pienessä kahvilassa on mukava nauttia kupillinen kahvia ennen matkan jatkumista.

Toinen ehdoton kohde on saaren pohjoisin niemi Kastro. Se on linnoituksineen Skiathoksen entinen pääkaupunki. Matka on mutkainen ja vuoristoinen. Loppumatka pitää kulkea jalkaisin. Nykyään Kastrolle sentään johtaa betonipolku, jota on helppo kävellä. Parkkipaikan yhteydessä on pieni kioski, josta voi ostaa virvokkeita matkalle mukaan. Roskat täytyy tietenkin muistaa tuoda pois. Korkealla niemekkeellä on maamerkkinä maalattu vanha Kreikan lippu. Näköalat merelle ovat huikaisevat. Jos energiaa riittää, voi linnakkeelta kävellä alas jyrkkää kapeaa polkua hienolle uimarannalle. Siellä on mukavaa virkistäytyä uimalla ja nauttia mukana tuotuja picnic eväitä.

4) Veneellä Tsougrian ja Argkoksen saarille

Tsougrian matala ranta sopii hyvin lapsilleTsougrian matala ranta sopii hyvin lapsille

Skiathoksen satamasta pääsee perinteisen kreikkalaisen veneen ”kaikin” kyydillä päiväretkelle läheiselle Tsougrian saarelle. Veneet kulkevat kesäkuukausina noin tunnin välein. Tsougria on erityisen kaunis ja silti melko rauhallinen. Suojaisan poukaman ranta on matala ja soveltuu hyvin myös lapsille.

Kukkulan toisella puolella on toinen ranta. Niiden välillä kulkee polku, jota pitkin pääsee ylhäällä sijaitsevalle kauniille pienelle sinivalkoiselle kappelille. Paikka on ihastuttava. Kuuleman mukaan siellä on poika jos toinenkin polvistunut naisensa eteen ja kosinut häntä. Rannalta toiselle voi myös uida ken uskaltaa. Molemmilla rannoilla on pienet tavernat, joissa myydään suussa sulavia pikkukaloja ja kalmareita sekä raikasta kreikkalaista salaattia.

Yksityisveneen kyydillä tai vuokraamalla oman veneen on mahdollista käydä Argkos-saarella. Se on hyvin erilainen kuin Tsougria. Ranta on pieni ja syvenee nopeasti. Itsensä ylittäjät kokeilevat kiivetä rannalta nousevaa tulikuumaa hiekkarinnettä ylös. Jotkut ovat jopa onnistuneetkin. Kyseessä on aikamoinen urakka, mutta ylhäältä näkee upeasti Skiathoksen kaupunkiin.

Palkintona voi uittaa jalkoja merivedessä ja nauttia lasillisen virkistävää uzoa tavernan antimien seuraksi. Saarella on aina mukava tunnelma ja saattaapa paikalliset papat laittaa lauluksikin muutaman uzon jälkeen. Taverna on kesäaikaan myöhään yöhön asti auki.

5) Patikointi Skiathoksella

Tzangeria-ranta SkiathoksellaTzangeria-ranta Skiathoksella

Skiathoksella on paljon kävelypolkuja, joita pitkin voi tehdä pitkiä ja lyhyitä lenkkejä. Tarkat reitit löytyvät kirjasta, jota voi ostaa hyvin varustelluista kaupoista ja Skiathoksen kaupungilta. Kävellen pääsee tutustumaan saaren kauniiseen luontoon ja asumattomiin luostareihin. Maasto on vaihtelevaa ja matkalla saa usein nauttia huikeista maisemista. Tässä muutama helppo vaihtoehto, jotka voi kävellä tavallisen turistikartan avulla.

Reilun tunnin mittainen helppo reitti kulkee Koukounarieksen läheisellä luonnonsuojelualueella. Matkaa Strofilia-järven ympäri kertyy reilut neljä kilometriä eikä matkalla ole korkeuseroja. Matkan voi aloittaa Koukounarieksen bussipysäkiltä (numero 26). Rannan sijasta pysäkiltä kävellään vasemmalle, mistä järvi löytyy. Reitille kuljetaan suojellun alueen avattavasta ja suljettavasta portista. Järven ympäri päästäkseen on ylitettävä siltaa pitkin pieni joki, joka yhdistää järven mereen. Lenkki päättyy samaan paikkaan, mistä se lähtikin.

Toinen helppo kävelyreitti on noin viiden kilometrin mittainen kierros Kanapitsan niemimaan ympäri. Kävely kestää noin kaksi tuntia ja siihen sisältyy jonkun verran korkeuseroja. Matkaan pääsee bussipysäkiltä numero 12. Reitti ohittaa ensin Tzaneria ja Kanapitsa -rannat. Sen jälkeen tulee seurata kylttiä, joka ohjaa Koutsouri rannalle. Kaunis tie kiertää niemeä ympäri ja tulee lopulta Vromolimnoksen rannalle. Siitä pääseekin kätevästi kävelemään bussipysäkille numero 13.

Plataniaksesta (bussipysäkki 16) puolestaan pääsee kävelemään Skiathoksen pohjoispuolella sijaitsevalle Kechria-rannalle. Se on ihastuttava paratiisi, josta löytyy myös pieni taverna. Matkaa rannalle kertyy noin kahdeksan kilometriä ja matkan varrella kivutaan välillä ylös ja välillä alaspäin. Perillä rannalla voi makailla suojaisella ruoholla ja nauttia tavernan antimista. Hiekalla on myös rantatuoleja, joita voi vuokrata.

6) Retki Alonissoksen saarelle

AlonissosAlonissos

Päiväretki rauhalliselle ja kauniille Alonissoksen saarelle kannattaa. Lautat kulkevat Skiathoksen satamasta muutaman kerran päivässä ja yhden suuntainen matka kestää noin puolitoistatuntia. Saareen pääsee tutustumaan myös päiväretkiveneillä, joihin voi ostaa lippuja sataman retkimyyntikojuista.

Veneet tuovat matkaajan saaren satamaan Patitriin. Kaupungista löytyy muutama taverna ja pikkuputiikki sekä satama huvi- ja kalastusveneineen. Sataman päässä on pieni ranta, josta pääsee uimaan.

Varsinainen nähtävyys on kuitenkin saaren vanha pääkaupunki Chora. Se sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Patitrista ylhäällä saaren korkeimmalla kohdalla. Kesäaikaan Choraan pääsee julkisella bussilla. Matka maksaa noin 1€. Aika tuntuu pysähtyneen kaupungissa. Aasi kopistelee kivipäällysteisiä kapeita kujia pitkin ja viiniköynnökset kiertelevät kivitalojen seinillä. Tavernoista ja kahviloista kantautuu kreikkalaisten perinneherkkujen tuoksu, joka sekoittuu kukkapuutarhojen vienoon tuoksuun. Jyrkkiä portaita pitkin pääsee vanhoille raunioille ja uskomattomien näköalojen äärelle. Ylhäältä voi hahmottaa hyvin lähisaarten sijainnin ja Alonissoksen koon.

Alonissoksella on useita rantoja. Joillekin niistä pääsee bussilla. Toisille on käveltävä metsäisten kukkuloiden yli tai kuljettava veneellä. Osalla rannoista on hyvät palvelut ja useita tavernoita sekä drinkkibaareja. Toiset ovat luonnontilaisia rauhallisia paratiiseja. Saarelta löytyy sekä hienoja valkohiekkaisia rantoja että sileiden pikkukivien päällystämiä poukamia. Kivet lämpiävät auringossa ja tarjoavat miellyttävän kuumakivihieronnan pyyhkeen päällä makaajalle. Tunnelma on rento kaikilla rannoilla. Alonnissoksella ei tunnu olevan kiire minnekään.

7) Skopeloksen kaupunki

Skopeloksen kaupunkiSkopeloksen kaupunki

Skopeloksen saaren suurin kaupunki kulkee samalla nimellä kuin itse saarikin. Kaupungissa on toinen saaren pääsatamista ja se sijaitsee saaren koillisosassa. Satama-alueelta löytyy paljon ravintoloita ja pieniä putiikkeja. Sieltä pääsee myös kulkemaan saaren vanhimmalle asuinalueelle Peparethosikseen.

Peparethosiksessa on nähtävillä ennen niin komean venetsialaislinnoituksen Kastron rauniot. Sieltä on myös hieno näkymä Alonissoksen saarelle. Kastrolta löytyy useita kirkkoja, joista kuuluisin on Panagitsa tou Pirgou. Kaunis valkoinen rakennus on suosittu vihkikirkko. Sitä pidetään myös Skopeloksen symbolina.

Kolmelle kukkulalle kohoava kaupunki on täynnä tunnelmaa ja kapeita kujia. Jokaisen kulman takaa tuntuu löytyvän aina uusia putiikkeja ja pikkuravintoloita. Valkoiset talot on rakennettu rinteeseen ja löytöretki niiden seassa on samalla melkoista kuntoilua.

8) Skopeloksen rannat

Panormos-ranta SkopeloksellaPanormos-ranta Skopeloksella

Myös Skopeloksella on Skiathoksen ja Alonissoksen tapaan paljon erilaisia rantoja. Vaikka Skiathoksen rannat ovatkin aivan omaa luokkaansa, on Skopeloksellakin kristallin kirkasta turkoosia vettä ja hyvät palvelut.

Limnonari-ranta sijaitsee Skopeloksen kaupungista katsottuna saaren vastakkaisella eteläisellä rannalla. Kaupungista sinne kertyy matkaa vajaat 10 kilometriä. Kaunista pientä lahtea ympäröivät korkeat vuoret ja pinjapuut kasvavat alueelle tyypilliseen tapaan. Hiekan seassa on sileitä pikkukiviä ja rannassa veden alla liukkaita suurempia kiviä. Kun rannan kivet on saanut ohitettua, tuntuu jalkojen alla pelkkää pehmeää hiekkaa. Kirkkaassa turkoosin eri sävyissä hehkuvassa vedessä näkee usein pikkukaloja. Rannalta löytyy maksullisia aurinkotuoleja ja kaksi tavernaa. Paikalle päästäkseen on käytettävä taksia tai jotain vuokrakulkuneuvoa ellei halua taittaa matkaa jalkaisin. Julkista liikennettä rannalle ei ole.

Helpommin kaupungista pääsee niin ikään saaren eteläpuolella sijaitsevalle Stafilos-rannalle, jonne kulkee julkinen bussi. Hyvien kulkuyhteyksien vuoksi ranta onkin saaren suosituimpia. Vuoristoinen ympäristö ja pinjapuut kaunistavat Stafiloksellakin maisemaa. Itse ranta on kuitenkin hyvin kapea ja siksi usein ruuhkainen. Paikalla kannattaa olla ajoissa, jos mielii saada aurinkotuolin vuokrattua. Rannalla on kaksi tavernaa.

Stafilos on nimetty myyttisen Prinssi Stafiloksen mukaan, jonka kerrotaan olleen Dionysos Jumalan poika. Prinssin hauta löydettiin läheiseltä Stafilos niemeltä. Haudasta löydettiin myös hänen kultainen miekkansa, joka on nykyään esillä Ateenan arkeologisessa museossa. Stafilos rannalta voi uida samannimisen luolan sisään.

Rannalta pääsee polkua pitkin kävelemään rauhalliselle ja viehättävälle Velanio-rannalle, josta löytyy myös vuokrattavia aurinkotuoleja ja taverna. Siellä on kuitenkin varauduttava vaatteettomuuteen, sillä osa rannasta on pyhitetty nudisteille.

Milia on kaunis ja pitkä pikkukiviranta saaren lounaiskulmassa. Ranta jakaantuu kahteen osaan. Toisella puolella soi musiikki ja ihmiset ovat juhlatuulella. Toinen puoli on rauhallisempi. Milia on julkisen bussireitin varrella ja sen vieressä on saaren ehkä suosituin Kastani-ranta.

Pieni Elioksen kylä sijaitsee noin 20 minuutin bussimatkan päässä Skopeloksen kaupungista saaren länsirannalla. Kylän läheltä löytyy suloinen hienohiekkainen poukama. Hovolo-rannalla ei ole lainkaan palveluja ja sinne joutuu kävelemään kivikkoista rantaa pitkin Elioksen kylästä katsottuna vasemmalle (etelään) päin. Jos merivesi on korkealla, saattaa osan matkasta joutua kahlaamaan matalassa vedessä. Hovolo on kuitenkin matkan arvoinen. Se on kaunis ja usein rauhallinen. Lisäksi eväitä ei ole pakko jaksaa kantaa mukana, koska Elios-kylän ravintolat ovat vain lyhyen matkan päässä.

9) Glossa ja Loutraki Skopeloksella

Glossan kyläGlossan kylä

Skopelos-saaren toiseksi suurin kaupunki on ylhäällä kukkulalla saaren pohjoisosassa sijaitseva amfiteatterin muotoon rakennettu Glossa. Se on hurmaavan kaunis ja tunnelmallinen. Ylhäältä on hieno näköala Skiathoksen yli mantereen vuoristosilhuetille saakka. Osassa kaupunkia ei ole lainkaan moottoriajoneuvoliikennettä ja vastaan kävelee usein ihmisiä ja tavaroita kuljettavia aaseja. Glossa on paras tukikohta, kun haluaa tutustua saaren pohjoisosaan ja siellä sijaitseviin moniin kirkkoihin sekä koillisosan pikkurantoihin. Kaupungista pääsee loistavasti liikkumaan joko neljä- tai kaksipyöräisellä vuokra-ajoneuvolla. Kovakuntoiset voivat koettaa myös maastopyöräilyä vuoristoisessa maisemassa.

Glossan kaupungista johtaa mutkainen jyrkkä tie alas Loutrakin satamaan. Kaikissa aikatauluissa satama kulkee nimellä Glossa. Loutrakissa on mukava ja helppo tunnelma. Siellä voi valita ruokapaikan useasta maittavaa kreikkalaisruokaa tarjoavasta merenrantatavernasta.

10) Mamma Mia -kirkko Skopeloksella

Mamma Mia -kirkko ylhäällä kallion päälläMamma Mia -kirkko ylhäällä kallion päällä

Mamma Mia musikaalin elokuvaversion yksi keskeisistä kuvauspaikoista on loppuhuipennuksen hääkirkko. Kaunis kirkko sijaitsee Glossan kaupungista katsottuna vastakkaisella Skopelos saaren rannalla. Sinne on Glossasta matkaa noin seitsemän kilometriä. Kirkko on nimeltään Agios Ioannis Kastri ja se on rakennettu erillisen kiviniemen korkeimmalle kohdalle. Kirkolle johtaa kapea kiviportaista tehty polku. 110 askelman kävely vaatii voimia, mutta on sen arvoista. Tunnelma ylhäällä kirkolla on rauhaisa ja satumainen. Näköalat ovat henkeäsalpaavat Skopeloksen rannikolle ja viereiselle Alonissoksen saarelle. Heti niemekkeen oikealla puolella levittäytyy pieni ranta, jonne pääsee myös retkiveneellä Skopeloksen kaupungista.

Miksi mennä?

Kreikan saaristossa värit tuntuvat saavan uuden merkityksen. Auringon valo taittuu kiviin ja puhtaan kirkkaisiin merivesiin ainutlaatuisella tavalla. Värit eivät ainoastaan näyttäydy ihailtaviksi, vaan ne voi myös tuntea: kuumina auringonsäteinä, viileinä merivirtoina ja pehmeänä tuulena.

Skiathoksen ja Skopeloksen maisemissa tuntuu tuttu Kreikka hyvine makuineen turvallisen rehellisessä ympäristössä. Lisämausteena ilmassa väreilee tyylikkyys ja hienostunut tunnelma. Elokuvallisissa paikoissa voi paikoittain tuntea lähes Hollywood glamouria.

Saarilla on mahdollisuus viettää lomaa erilaisissa tunnelmissa vaikka joka päivä. Patikointi- ja pyöräilyreittejä löytyy moneen makuun. Rantapäivää voi viettää kymmenillä erilaisilla rannoilla ja jokaisella Sporadien saarellakin tuntuu olevan oma luonteensa, puhumattakaan kauniin turkoosin meren tarjoamista mahdollisuuksista. Illat kuluvat aidoissa kreikkalaistunnelmissa perinteisiä laulu- ja tanssiesityksiä seuraten, tyylikkäissä iltabaareissa cocktailia nauttien, tunnelmallisilla kävelyillä tai romanttisissa ravintoloissa näköalojen äärellä.

Milloin mennä?

Skiathos ja Skopelos ovat kesäkohteita. Talvella saarilla on kylmä ja erittäin hiljaista. Vilkkainta on heinä-elokuussa, mutta sään puolesta saarille voi matkustaa myös touko-kesäkuussa tai syys-lokakuussa, jolloin on väljempää. Etenkin syyskuussa on usein kivoja ilmoja ja merivesi on vielä kesän jäljiltä lämmintä. Toukokuussa ja lokakuussa voi sadella, mutta kuurot ovat usein lyhyitä. Ja sateen jälkeen luonto tuntuu uskomattoman raikkaalta. Etenkin patikointia ja pyöräilyä on silloin mukava harrastaa.

Myös pääsiäisenä vierailu voi olla ikimuistoista. Se on suuri juhla ortodoksisessa Kreikassa. Saarten monien kirkkojen kellot soivat ja luostareiden rituaalit luovat harrasta hengellistä tunnelmaa. Ihmiset tuntuvat mietiskelevän paljon ja keräävän voimia tulevaan. Samaan aikaan tuhannet tuoksut täyttävät ilman, kun keväinen kukkiva luonto heräilee.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteista: Skiathos | Skopelos


Julkaistu 8. toukokuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.