10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia

Sisilia on omaleimainen ja monipuolinen kohde, joka soveltuu monenlaiseen lomanviettoon. Sisilia hurmaa värikkään historian leimaamilla kylillään ja kaupungeillaan, idyllisillä pikkusaarillaan, hyvällä ruoallaan ja jylhillä maisemillaan, joita aktiivinen tulivuori Etna hallitsee.

Saarta ovat viimeisen 3 000 vuoden aikana asuttaneet kreikkalaiset, roomalaiset, espanjalaiset, arabit, normannit ja italialaiset, ja arkkitehtuurissa on nähtävissä edelleen menneisyyden valloittajien kädenjälki. Arabit jättivät myös mausteensa sisilialaiseen keittiöön ja saaren ruoka onkin himpun verran tulisempaa kuin Italian mantereella.

Sisiliassa asuu noin viisi miljoonaa asukasta ja se on Välimeren suuri saari. Saarella on 15 yli 50 000 asukkaan kaupunkia, joista suurin on pääkaupunki Palermo noin 700 000 asukkaallaan.

10 vinkkiä Sisiliaan:

1) Palermo

Palermon oopperatalo, Teatro Massimo.Palermon oopperatalo, Teatro Massimo.

Persoonallisen suurkaupungin värikkäät kadut ja kujat on reunustettu ravintoloilla, kahviloilla ja katuruokapaikoilla, ja elämänmenoa säestävät skoottereiden pärinä, autojen torvensoitot ja paikallisten puheensorina. Keskustaa hallitsee pääkatu Via della Liberta, jonka sokkeloisilta sivukujilta löytyy aito, sisilialaisen tunnelma.

Palermossa on lukuisia nähtävyyksiä, joista tunnetuimmat ovat San Giovanni degli Eremitin luostari upeine puutarhoineen, joka rakennettiin benediktiinimunkeille 1100-luvulla, Palermon katedraali Cattedrale ja Catacombe dei Cappuccini eli Palermon hautakatakombit 1500-1800 -luvuilta. Monte Pellegrinon, Pyhiinvaeltajien vuoren, huippu kohoaa noin 600 metrin korkeuteen Palermonlahden ylle. Huipulle vievän mutkittelevan tien päässä on Palermon suojeluspyhimyksen Rosalian kirkko.

Palermossa toimii korkeatasoinen ooppera, Teatro Massimo. Pelkästään oopperarakennus on näkemisen arvoinen, upeista näytöksistä puhumattakaan. Balettia ja oopperaa voi seurata alkusyksystä kevään loppupuolelle.

2) Etna

Taorminan pikkukaupungin taustalla nousee Euroopan suurin tulivuori Etna.Taorminan pikkukaupungin taustalla nousee Euroopan suurin tulivuori Etna.

Etna on Euroopan suurin ja aktiivisin tulivuori, jonka kipinöinnin voi erottaa illan hämärtyessä. Etnan huippu kohoaa 3 300 metrin korkeuteen ja patikointi huipulle kestää muutamia tunteja. Huipulle voi hujahtaa myös köysirataa pitkin Rifugio Sapienzan kylästä, joka sijaitsee noin 2 000 metrin korkeudessa Etnan rinteellä. Ylärinteille ei sovi lähteä ilman paikallista opasta ja viileisiin olosuhteisiin soveltuvaa patikointivarustusta. Talvella Etnan huippu peittyy lumeen ja rinteillä voi jopa lasketella.

3) Sisilian rannat

Isola Bellan ranta.Isola Bellan ranta.

Sisilian rannat ovat yhtä monimuotoiset kuin saari itsekin. Kirkasvetisiä rantoja, isoja ja pieniä, on lukuisia ympäri saaren. Hienoimmat hiekkarannat löytyvät saaren etelärannikolta.

Isola Bella on Taorminan alueen parhaita ja suosituimpia rantoja, ja sen edustalla on pieni Isola Bellan saari muinaisine linnoituksineen. Rantaviiva on pitkä ja mukulakivinen ja se syvenee äkkijyrkästi. Palermon läheisyydessä sijaitsee vilkas Mondellon hiekkaranta. Rantaa kaunistaa Jugend-tyylinen rantakatu ja samaa tyylilajia edustava Charleston-huvila.

Kykloopin Riviera eli Riviera del Ciclopi on tunnettu suurista, mustista kivistä, jotka häämöttävät veden alta. Tarinat kertovat, että kivet päätyivät rantaan, kun Odysseus ja Kyklooppi kohtasivat. Ranta ulottuu Etnan alapuolella sijaitsevasta Cataniasta Acirealeen.

Lampedusan saarelta löytyy Spiaggia dei Coniglian vaaleahiekkainen ranta. Rannalta on kaunis näkymä vastakkaiselle pienelle saarelle, joka on suljettu yleisöltä, sillä siellä pesii merikilpikonna. Mustahiekkaiselle rannalle pääsee Vulcano-saaren Porto di Ponenten rannalla. Hiekka kuumenee auringon lämmössä tulikuumaksi ja polttelee jalkojen alla, joten uimatossut ovat tarpeen.

4) Taormina

Kreikkalainen teatteri Taorminassa.Kreikkalainen teatteri Taorminassa.

Suosittu Taormina on vilkas pikkukaupunki, jonka väkeä kuhisevat kävelykujat nousevat kohti Monte Tauro –vuoren huippua. Taorminan pääkadulla Corso Umbertolla on pikkuliikkeitä, matkamuistomyymälöitä, vaatekauppoja ja herkkuputiikkeja vieri vieressä. Kahvilat ja ravintolat on valjastettu palvelemaan matkailijoita, ja kaupunki onkin mainio illanviettopaikka.

Taorminan suosituin nähtävyys on Teatro Greco, joka toimi muinoin gladiaattorien taistelutantereena. Tänä päivänä teatteri toimii kulttuuritapahtumien näyttämönä ja kesäisin siellä nähdään baletti- ja oopperaesityksiä.

5) Keskiaikainen Ennan kaupunki

Keskiaikainen Ennan kaupunkiKeskiaikainen Ennan kaupunki

Keski-Sisilialassa sijaitseva Ennan linnoituskaupunki kohoaa jyrkän vuoren huipulla ja on saaren mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Keskiaikainen tunnelma ja viehättävät kapeat kujat johtavat Castello di Lombardian linnoitukselle. Linnan torneista avautuu huikeat näkymät eri puolille saarta. Kesäaikaan linnan pihalla järjestetään teatteriesityksiä ja konsertteja.

6) Casalen roomalaishuvila

Villa Romanan mosaiikit ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin.Villa Romanan mosaiikit ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin.

Yli 2 000 vuotta sitten rakennettu roomalainen huvila Villa Romana sijaitsee Casalen kylässä Keski-Sisiliassa. Huvila edustaa ylellistä roomalaisylhäisön tyylisuuntausta ja hyvin säilyneissä mosaiikeissa kuvataan muinaisten asukkaiden huvituksia, kuten metsästysretkiä villieläimineen. Huvila on Unescon maailmanperintökohde.

7) Nukketeatterit

Sisilialaiset marionetit valmistetaan käsityönä.Sisilialaiset marionetit valmistetaan käsityönä.

Sisilialaiseen kulttuuriperimään kuuluu vahvasti nukketeatteri. Satoja vuosia vanha perinne elää edelleen nukketeatterissa, joista tunnetuin sijaitsee Palermossa. Esitysten juoni kietoutuu keskiaikaisten ritareiden ympärille, eikä näytöksistä puutu vauhtia, taisteluita tai romantiikkaa. Puiset nuket valmistetaan saarella käsityönä ja niitä kutsutaan marioneteiksi.

8) Aktiivilomailijan Sisilia

Liparin saari on yksi suosituista sukelluskohteista Sisiliassa.Liparin saari on yksi suosituista sukelluskohteista Sisiliassa.

Etnan lisäksi saarelta on useita mielenkiintoisia patikointikohteita. Madonien luonnonpuistossa saaren koillisosassa kiertelee useita, erimittaisia reittejä kauniissa vuoristomaisemassa. Luonnonpuistossa voi myös ratsastaa ja pyöräillä. Patikointireittejä on myös Zingaron luonnonsuojelualueella ja Nebrodin vuoristossa. Patikointikarttoja on saatavilla turistitoimistoista.

Sisilia on suosittu sukellus- ja snorklauskohde veden alaisten vulkaanisten muodostelmien, lajiston runsauden ja kirkkaan veden ansioista. Erityisesti lähialueen saaret, kuten Ustica, Lipari ja Egadi vetävät puoleensa kokeneimpia lajien harrastajia. Saarella on myös useita golf-kenttiä.

9) Makumatkalle

Arancinit eli friteeratut riisipallerot ovat sisilialaista paikallisherkkua.Arancinit eli friteeratut riisipallerot ovat sisilialaista paikallisherkkua.

Sisilialaisen keittiön antimet tulevat läheltä, saaren maatiloilta ja merestä. Sisilian tunnetuimmat erikoisuudet ovat pasta sardiini-fenkolikastikkeella ja friteeratut riisipallerot eli arancinit. Paikallisten herkkujen lisäksi saarella saa maistella menneisyyden valloittajien mukanaan tuomia herkkuja: pastan sijaan syödään usein couscousia, kreikkalaista makua aterioille antavat oliivit ja ricotta-juusto ja roomalaiset puolestaan opettivat saaren asukkaille, miten palkokasveja ja viljoja viljellään.

Pääruokana syödään usein kalaa ja äyriäisiä. Myös risotto höystetään merenelävillä ja suosittu musta risotto onkin värjätty mustekalan musteella. Miekkakala tai paikallinen kalakeitto äyriäisillä höystettynä ovat varmoja valintoja. Ateriat nautitaan paikallisen viinin kera.

Jälkiruoaksi nautitaan paikallisia cannoli-leivoksia tai italialaista jäätelöä gelatoa. Sisiliasta ei voi lähteä kotiin maistamatta granitaa, sorbettimaista, jäähileistä jälkiruokaa.

10) Passeggiata eli iltakävely

Sisilialaisille perinteinen ohjelmanumero on passeggiata, käyskentely kaupungin tai kylän rantabulevardilla, kävelykadulla tai aukiolla. Kävelyyn osallistuvat kaikki ikään, sukupuoleen tai kansallisuuteen katsomatta, myös matkailijat. Kävely tapahtuu verkkaiseen vauhtiin ja samalla napostellaan pähkinöitä tai jäätelöä. Sunnuntaikävely on sisilialaisperheelle erityisen tärkeä; silloin laittaudutaan hieman tavallista pidempään, pukeudutaan paremmin ja lähdetään koko perheen voimin näyttäytymään kylille.

Milloin mennä?

Sisilian ilmasto on välimerellinen ja sinne pätee sama sääntö kuin muihinkin Välimeren kohteisiin: matkustaa kannattaa keväällä, alkukesästä tai syksyllä ja välttää keskikesää, jolloin aurinko paahtaa, lämpötila kohoaa yli 30 asteen ja sesonki on kuumimmillaan. Keväällä ja syksyllä myös hintataso on alhaisempi kuin keskikesällä.

Keväällä Sisilian luonto on kauneimmillaan ja lämpötila pysyttelee 20 asteen tienoilla. Merivesi lämpenee talven jäljiltä hitaasti, mutta lämmettyään se kelpaa uimiseen pitkälle syksyyn. Talvisaikaan lunta saadaan vuorien huipuille, rannikolla lämpötila on 10 asteen molemmin puolin.

Miten mennä?

Useat matkanjärjestäjät tekevät valmismatkoja Sisiliaan. Saarella on kaksi lentokenttää, Palermo ja Catania, joille voi lentää reittilennoin esimerkiksi SAS:lla, Lufthansalla tai KLM:llä. Finnair operoi suoran lennon Helsingistä Cataniaan 20.8.–29.10.2016.

Useasta Sisilian satamasta liikennöidään laivayhteys Manner-Italiaan. Lyhyimmät reitit kulkevat Sisilian Messinasta Reggio Calabrioon ja San Giovanniin. Laivalla pääsee myös Maltalle ja Tunisiaan.

Sisiliassa on toimiva ja edullinen julkinen liikenne. Junalla pääsee lähes kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin ja bussiliikenteen verkosto on kattava. Vuokra-auto on kätevä liikkumisväline saarella. Välimatkat kaupunkien välillä ovat lyhyet, ja autolla tavoittaa pienimmätkin kylät ja rantapoukamat. Saaren ympäriajoon on syytä varata reilusti aikaa, sillä länsirannikolta on matkaa itärannikolle noin 300 kilometriä.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Sisilia


Julkaistu 27. kesäkuuta, 2016

Lisää Sisilian valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.