10 vinkkiä: Koe Shanghai ja sen upeat valot

Jo Song Dynastian aikaan (vuosina 960 – 1279) oli Jangtse-joen suistossa pieni kylä nimeltään Shanghai. Nimi tarkoittaa ”meren yläpuolella tai merellä”. Kaupungiksi Shanghai muuttui 1500-luvun puolivälissä, kun kaupungin muuri rakennettiin. Varsinainen kehitys on kuitenkin alkanut vasta 1800-luvulla, jolloin kaupunki avattiin länsimaiselle kaupalle. Kehityksessä on otettu jättiläisen askeleita 1990 luvulta lähtien, jolloin Shanghain läpi virtaavan Huangpu joen alle rakennettiin tunneli. Vanha ränsistynyt köyhien asuttama jokisuisto on lyhyessä ajassa muuttunut pilvenpiirtäjien ja värivalojen ihmemaaksi. Shanghaita sanotaankin nykyään lohikäärmeen pääksi. Lohikäärmeen vartalona toimii koko Kiinaa halkova Jangtse-joki.

Shanghai on nykyään Kiinan suurin kaupunki ja maan ehdoton liike-elämän keskus sekä tärkein satama. Tunnelma on sähäkkä ja sähköinen. Kaupungin talous kasvaa valtavalla vauhdilla ja se näkyy kaikessa. Shanghailaisia pidetään trendikkäinä, ylpeinä, nopealiikkeisinä ja jopa röyhkeinä. Mielikuvat vanhanaikaisesta toimimattomasta Kiinasta saavat kyytiä Shanghaissa. Kaupunki on hyvin hoidettu, moderni ja siisti. Monet Euroopan kaupungit vaikuttavat suorastaan museoilta Shanghaihin verrattuna.

Huangpu-joen länsipuolella sijaitsee ns. vanha Shanghai eli Puxi ja sen vastakkaisella puolella uusi Pudongin alue. Pudongin puolella on Shanghain hienoimmat hotellit ja korkeimmat rakennukset. Joka puolella palaa erivärisiä valoja ja tunnelma on kaukana aidosta. Puxin puolelta löytyy mm. yksi maailman vilkkaimmista ostoskaduista Nanjing Road. Puxiin rakennetaan jatkuvasti uusia pilvenpiirtäjiä vanhojen talojen väistyessä tieltä. Niinpä vanhasta on tulossa kovaa vauhtia uusi.

Suurkaupungin huonoja puolia on heikko ilman laatu saasteiden vuoksi. Myös liikenne on vaarallinen piittaamattomien kaahareiden takia. Paras tapa liikkua paikasta toiseen on käyttää metroa ja junia. Tosin ruuhka-aikoihin tunnelma on todella tiivis.  

Rikkaiden ja muotitietoisten kaupungissa on myös paljon köyhyyttä ja tuloerot ovat valtavia. Hienon ravintolan illallinen saattaa maksaa perustyöläisen kuukausipalkan. Toisaalta katukeittiöissä voi syödä hyvin alle eurolla.

10 vinkkiä Shanghaihin

1) Nanjing Pedestrian Road ja Kansan aukio People’s Square

Nanjing Pedestrian RoadNanjing Pedestrian Road

Metrolinja 1, 2 tai 8 People’s Square

Nanjing Road on yhteensä 6 km pitkä ostoskatu. Katua pitkin pääsee kävelemään aina Huangpu joelle asti. Osa kadusta on kävelykatua ja ostosmahdollisuuksia riittää kauppakeskuksista, markkinatunnelmaan ja pikkukauppoihin sekä erikoisliikkeisiin asti. Kadun varren optikkoliikkeistä saa esimerkiksi teetettyä edulliset silmälasit huokean hintaan ja nopeasti.

Kävelykatuosuudella liikkuu pieni turisteja edestakaisin kuljettava juna. Ostosmahdollisuuksien lisäksi kadulta löytyy monenlaisia ruokailumahdollisuuksia kuten perinteisiä katukeittiöitä ja kiinalaisia ravintoloita sekä kansainvälisiä ruoka-paikkoja ja pikaruokaravintoloita.

Nanjing kadulla saattaa joutua yleisen huijauksen uhriksi. Etenkin länsimaisia miehiä houkutellaan osallistumaan nuorten koulupukuisten naisten tekemiin tutkimuksiin. Uhrit ohjataan kahvilaan tai baarin, jossa he joutuvat maksamaan reilusti ylihintaisia laskuja päästäkseen rotevien turvamiesten ohi takaisin kadulle.

Kadun varrella sijaitsee poliittisesti ja kulttuurillisesti tärkeä aukio ja puisto, jotka on nimetty Kansan aukioksi ja Kansan puistoksi. Puisto on kaunis hengähdyspaikka keskellä suurkaupunkia. Siellä on myös hyviä ravintoloita lounastamista varten. Aukion ympärillä voi tutustua useisiin tärkeisiin nähtävyyksiin kuten Shanghai Museoon ja Jing'an Temppeliin.

2) Jokiristeily Huangpu-joella

Jokiristeily Huangpu-joellaJokiristeily Huangpu-joella

Jokainen on varmasti kuullut Shanghain valoista. Jokiristeily on ehdottomasti oikea paikka nähdä koko valoloisto parhaimmillaan. Pudongin puolen mielikuvituksellisen malliset pilvenpiirtäjät näyttäytyvät monien värivalojen valaisemina. Vastakkaisella rannalla loistavat The Bundin rakennukset. Risteilyllä saa myös hyvän käsityksen kaupungin kehitysvauhdista, sillä aivan varmasti matkalle osuu rakennustyömaita ja nostureitakin.

Jokiristeilyjä tarjoaa monet eri yhtiöt. Hintoja ja risteilyn sisältöjä kannattaa hiukan vertailla keskenään ennen päätöksen tekemistä. Joillakin risteilyillä käydään Jangtse joen suulla asti. Siellä maisema muuttuu totaalisesti. Ympärillä näkyy vain aavaa vettä ja tuuli tuo raikkaan merituoksun mukanaan.

3) The Bund

The BundThe Bund

Lähin metroasema on East Nanjing Rd, metrolinja 2 tai 10, josta on noin 5 minuutin kävelymatka

The Bund on historiallinen rantakatu tai promenadi Huangpu joen rannalla Puxin puolella. Bundille pääsee kävellen Nanjing ostoskatua pitkin. Alue on täynnä historiallisia rakennuksia 1900-luvun taitteesta. Jolloin The Bund kehittyi koko Itä-Aasian finanssikeskukseksi. Rakennuksissa toimi tuolloin pankkeja, konsulaatteja ja ulkomaan kauppaa harjoittavia yrityksiä. Ne edustavat useita erilaisia arkkitehtuurisia tyylejä.

Nykyään edustavalla promenadilla voi valokuvata itsensä yhdessä kuuluisan Pearl Towerin kanssa, joka loistaa vastakkaisella rannalla. Etenkin aamuisin The Bundilla näkee usein suuria ryhmiä harjoittamassa kiinalaista Tai Chita.

4) Feikkimarkkinat

FeikkimarkkinatFeikkimarkkinat

Feikkimarkkinoilta voi ostaa vaatteita, laukkuja, kenkiä, koruja ja vaikka mitä. Tinkaamalla ja valitsemalla tuotteet huolellisesti tekee varmasti edullisia ja laadukkaita löytöjä. Mukaan mahtuu kuitenkin paljon myös huonolaatuista krääsää, joten kannattaa olla tarkkana. Metrolla pääsee helposti ainakin seuraaville feikkimarkkinoille.

SciTech feikkimarkkinat Science Technology museon alla

Metrolinja 2, Shanghai Science & Technology Museum

Nanjing 580 feikkimarkkinat Kansan aukion alla

Metrolinja 2, People’s Square ja West Nanjing Road

Yu Yuan Garden feikkimarkkinat

Metrolinja 10, Yuyuan Garden

5) Yu Yuan Garden

Yu Yuan GardenYu Yuan Garden

Metrolinja 10, Yuyuan Garden

Kauniin puutarhan historia ylettyy lähes 500 vuoden päähän Ming Dynastian aikaan. Puutarha on jaettu kuuteen osaan, joiden välisillä valkeilla tiiliseinillä lohikäärmeet kohtaavat toisensa. Suunnitteluun ja rakentamiseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Lopputulos on harmoninen kokonaisuus, jossa mieli lepää ja Feng Sui on kohdallaan, vaikka vierailijoita olisikin tungokseen asti.

Puutarhaan ja sen yhteydessä toimivaan kuuluisaan Huxinting teehuoneeseen pääsee kävelemään yhdeksän sik-sakin siltaa pitkin. Mutkikas silta takaa, etteivät pahat henget osaa tulla puutarhaan. Sillalta voi myös syöttää alla uiskentelevia kaloja ja siirtää siten itseensä hyviä voimia.

Teehuone on Shanghain parhaita ja mm. Englannin Kuningatar on nauttinut siellä teetä. Yu Yuan puistossa kuluu helposti koko päivä tunnelmasta nauttien ja lukuisia hienoja yksityiskohtia ihaillen. Puistosta löytyy yli 30 paviljonkia, keinotekoinen vuori, siltoja, lampia ja kaiken kruununa yli kolme metriä korkea jadelohkare.

6) Shanghai yläilmoista käsin

Oriental Pearl TowerOriental Pearl Tower

Shanghaissa on paljon pilvenpiirtäjiä ja useita mahdollisuuksia ihailla maisemia yläilmoista käsin. Pudongin puolella Lujiazui Financial alueella (metrolinja 2, Lujiazui) sijaitsevat ainakin seuraavat kaunottaret:

Shanghain symbolina ja maamerkkinä on alettu pitää vuonna 1994 valmistunutta Oriental Pearl Toweria eli ”Idän Helmen Tornia”. Se on 468 metriä korkea TV- ja radiotorni, jossa on yhteensä 15 näköalatasannetta. Tasoista korkein sijaitsee 350 metrin korkeudessa. Tornissa toimii myös Shanghain kaupunkimuseo ja pyörivä ravintola. Erikoisuutena on ylhäälle rakennettu vuoristorata.

Ainakin toistaiseksi maailman korkein näköalatasanne (474 metrissä) on Shanghai World Financial rakennuksessa. Näköalatasanteen lattia on tehty osittain lasista. Siitä huolimatta näkyvyys ei ole esteetön maahan saakka. Itse rakennus muistuttaa ulkonäöltään pullonavaajaa. Se valmistui vuonna 2007 ja on 492 metriä korkea.

Jin Mao eli ”Kultaisen Vaurauden Rakennus” on 421 metriä korkea. Sen valmistumisvuosi on 1998. Jin Maon ylimmältä näköalatasanteelta näkee 30 kerroksen verran myös sisälle päin.

7) Xintiandi

XintiandiXintiandi

Metrolinja 10, Xintiandi

”Uusi Taivas ja Maa”, kuten aluetta kutsutaan, on moderni ravintola-, ostos- ja kulttuurialue, jossa vanha ja uusi yhdistyvät. Rakennukset ovat uusia ja restauroituja, mutta ne on tehty vanhan mallin mukaisesti. Alueelle tullaan syömään hyvin länsimaisiin ravintoloihin, ostoksille ja vaikka elokuviin. Tärkeää on näyttäytyä muodikkaana. Alue on voittanut ”Innovatiivinen Kiina” – arkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001.

8) Zhujiajiao

ZhujiajiaoZhujiajiao

Vihreä turistibussi Shanghain Stadionilta metrolinja 4, Shanghai Stadium

Kun Shanghain hektisyys ja ilmansaasteet alkavat väsyttää, kannattaa lähteä päiväretkelle Zhujiajiaon vesikaupunkiin. Sinne on noin tunnin ajomatka Shanghaista. Kaupunki on 1700 vuotta vanha ja tunnelma siellä on ihanan verkkainen. Kanavat halkovat kaupunkia ja niitä pitkin pääsee vaikka gondoliajelulle Venetsian tyyliin.

Kaupunki näyttää jotenkin tutulta. Ehkä se johtuu siitä, että siellä on kuvattu monia Hollywood elokuvia. Eikä ihme, sillä kaupunki on täynnä viehättäviä vanhoja rakennuksia ja siltoja. Kaupungissa on myös paljon aitoja kiinalaisia ravintoloita ja krääsän myyjiä kanaalien varsilla. Shanghailaiset tulevat mielellään viettämään viikonloppuja Zhujiajiaoon. Jos mahdollista, niin siellä kannattaa vierailla viikolla, jolloin ruuhkaa ei ole niin paljon.

Vanhan tavan mukaan Zhujiajiaossa voi päästää syntinsä menemään ostamalla vangitun kalan ja vapauttamalla sen jokeen.

9) Shanghai Museum

Shanghai MuseumShanghai Museum

People’s Squaren laidalla sijaitsee näyttävä pyöreää ja neliskanttista muotoa yhdistävä rakennus. Kyseessä on yksi Kiinan suurimmista ja vaikuttavimmista museoista Shanghai Museo. Rakennuksen mielenkiintoinen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita kiinalaisesta filosofiasta ja kuvaa pyöreää taivasta ja neliskulmaista maata.

Museossa vierähtää helposti useampi tunti, sillä näytteillä on yli 120.000 esinettä eri aikakausilta. Tutustua voi esim. vähemmistökansojen taiteeseen, eri dynastioiden aikaisiin huonekaluihin, vanhoihin kiinalaisiin kolikoihin sekä laajoihin kokoelmiin pronssiesineitä, keramiikkaa, veistoksia ja maalauksia. Tiukassa turvatarkastuksessa voi joutua osoittamaan vesipullon sisällön vedeksi juomalla siitä vartijoiden nähden.

People’s Squarella on myös muita mielenkiintoisia kohteita kuten Shanghai Urban Planning Exhibition Centre. Siellä on näytillä maailman suurin kaupungin pienoismalli, joka on itseoikeutetusti Shanghai. On myös mielenkiintoista tutustua erilaisten installaatioiden ja simulaatioiden avulla siihen, miltä kaupunki mahdollisesti näyttää tulevaisuudessa.

10) Shanghai Zoo

Shanghai ZooShanghai Zoo

Metrolinja 10, Shanghai Zoo

Shanghain eläintarha on hyvin hoidettu ja siisti. Siellä viettää mielellään vaikka koko päivän. Eläintarha sijaitsee lähellä lentokenttää. Alue on puistomainen ja siellä on useita eksoottisia eläimiä, kuten jättiläispandoja, tiikereitä, apinoita, sarvikuonoja, kirahveja ja monia muita. Nauttimaan pääsee myös hienoista kasveista tehdyistä taideteoksista ja erilaisista esityksistä. Eläintarhassa näkee paljon ihmisiä picnicillä. Mikäpä olisikaan mukavampi tapa viettää kaunista päivää, kuin nauttia eväitä vilvoittavan puun varjossa.

Miksi Mennä?

Shanghai on yksi maailman ihmeistä. Sen ainutlaatuinen kehitys muutamassa kymmenessä vuodessa yhdeksi maailman suurimmista ellei suurimmaksi kaupungiksi näkyy ja tuntuu kaikessa. Kaupungissa liikkuessa todellakin ymmärtää mitä tarkoittaa käsite Shanghain valot.

Koska kyseessä on kiinalainen kaupunki, on sen ruokatarjonta aivan omaa luokkaansa. Kansainvälisten ravintoloiden lisäksi kannattaa maistella herkkuja kojuista ja paikallisista ravintoloista. Hyviä ruokakeitaita löytyy heti Nanjing Roadin sivukaduilta. Mango pehmistä tai mango-olutta ei kannatta jättää väliin. Molemmat ovat omassa sarjassaan huippuherkullisia.

Shanghain elämyksiin kannattaa sisällyttää myös hierontaa ja jalkahoitoja. Uskaliaat voivat käydä hakemassa hiuksiinsa uutta mallia paikallisilta kampaajilta aivan pikkurahalla. Ostosmahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon luksustuotteista, kopioihin ja kaikenlaiseen krääsään asti.

Yksi tapa tutustua Shanghaihin on hypätä polkupyörä- tai moporiksan kyytiin. Meno on luultavasti melko vauhdikasta, mutta pienillä kujilla näkee kaupungin toisenlaiset kasvot.

Milloin Mennä?

Kevät ja syksy ovat parasta aikaa matkustaa Shanghaihin. Silloin ei ole liian kuuma eikä ilman laatu ole niin paha kuin keskikesällä. Talvella lämpötila laskee lähelle nollaa. Ilma saattaa tuntua silloin todella kylmälle kostean merituulen ja huonojen eristeiden vuoksi.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Shanghai


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.