10 vinkkiä: Rooma – ikuinen kaupunki

Italian kaunis pääkaupunki on yksi maailman suosituimmista matkakohteista, eikä syyttä! Kolmen miljoonan asukkaan Rooma on kuin valtava ulkomuseo, jonka lähes 3000-vuotiseen historiaan mahtuu enemmän kuin matkailija voi edes käsittää. Viikkokin on liian lyhyt aika Roomassa. Monet sanovat, että tämän seitsemän kukkulan päälle levittäytyvän kaupungin kiertämiseen menee elinikä.

10 vinkkiä Roomaan

1) Colosseum

ColosseumColosseum

Colosseum ei esittelyjä kaipaa. Suurin Rooman valtakunnan ajoilta säilynyt amfiteatteri, jossa gladiaattorit taistelivat toisiaan ja villieläimiä vastaan kuolemaan saakka, on ”pakollinen” nähtävyys. Tilaa oli aikoinaan noin 50000 katsojalle.

Erityisen upeana lähes 2000-vuotias Colosseum näyttäytyy iltavalaistuksessa, jolloin näkyä voi kivuta ihastelemaan viereisellä kukkulalla kohoavaan pieneen puistoon.

2) Forum Romanum ja Largo di Torre Argentina

Forum RomanumForum Romanum

Forum Romanum ja Largo di Torre Argentina muodostavat Rooman huomattavimman arkeologisen alueen. Antiikin Rooman keskustorina toimineen Forum Romanumin alueen kiertämiseen menee helposti tunti jos toinenkin.

Samaan aikakauteen sijoittuva Largo di Torre Argentina löytyi vasta 1920-luvulla liiketalon perustuksia kaivettaessa. Raunioiden keskelle kätkeytyy merkittävä paikka, sillä Julius Caesar murhattiin juuri täällä vuonna 44 eaa.

Nykyisin arkeologisen alueen ovat vallanneet auringonpaisteessa lekottelevat kissat, joille on perustettu sinne oma kissatalo ja sairaala.

Vinkki: alueella järjestetään päivittäin ilmainen opastettu kierros.

3) Pietarinkirkko

PietarinkirkkoPietarinkirkko

Pietarinkirkko on maailman suurin kirkko ja samalla valtava museokompleksi katolisen kirkon päämiehen johtamassa piskuisessa mutta itsenäisessä Vatikaanivaltiossa. Jokaisen matkailijan tulisi kerran elämässään käydä Michelangelon maalamassa Sikstuksen kappelissa, jonka katossa riittää tutkittavaa!

Pietarinkirkkoon kannattaa suunnata osallistumaan itse paavin pitämään messuun ja vierailla kryptassa, jossa lepäävät edelliset paavit yhä elossa olevaa Benedictusta lukuun ottamatta sekä Ruotsin katolilaiseksi kääntynyt kuningatar Kristiina. Kirkon sisällä voi nähdä myös Michelangelon veistoksen ”Pietà” sekä paavi Johannes XXIII:n balsamoidun ruumiin. Satojen portaiden kapuaminen (tai hissillä viilettäminen) Pietarinkirkon torniin palkitaan huikaisevalla näköalalla yli koko Rooman.

Jos vain aikaa ja intoa on, kannattaa samalla reissulla vierailla Vatikaanin museoissa. Pietarinaukiolla kohoaa yksi Rooman kahdeksasta egyptiläisestä obeliskista, ja aukiolla voi keskiviikkoisin kuunnella itsensä paavin puheen.

4) Fontana di Trevi

Fontana di TreviFontana di Trevi

Fontana di Trevi tuli tunnetuksi Federico Fellinin klassikkoelokuvasta ”La Dolce Vita” (1960), jossa Anita Ekberg intoutui pulikoimaan suihkulähteen virvoittavassa vedessä. Turisteilta tämä huvi on jyrkästi kielletty, mutta kolikon heittäminen olan yli lähteeseen takaa paluun Roomaan jonakin päivänä. Kahden kolikon heittäminen enteilee avioliittoa ja kolmen avioeroa.

Vuonna 1762 valmistunutta marmorista suihkulähdettä koristaa merihevosten vetämissä vaunuissa patsasteleva upea meren jumala Neptunus.

5) Espanjalaiset portaat ja Antico Caffé Greco

Espanjalaiset portaatEspanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat ja Antico Caffé Greco: 1700-luvulla rakennetut kuuluisat Espanjalaiset portaat johtavat Piazza di Spagnan aukiolta kolmen pengermän muodostelmana 138 portaan päähän Trinità dei Montin kirkolle.

Portaiden juurelta lähtee Rooman muotikatuna tunnettu Via dei Condotti, jonka varrella kannattaa pistäytyä 1760 perustetussa Antico Caffé Grecossa, jossa ovat viihtyneet mm. sellaiset kuuluisuudet kuin Casanova, Goethe, Byron, Ibsen, Stendhal, Liszt, H.C. Andersen ja Wagner. Täällä voi nauttia kenties kaupungin parhaan espresson, italiaksi yksinkertaisesti caffè.

6) Pantheon

PantheonPantheon

Pantheon on sitä vaikuttavampi, mitä enemmän sitä katselee ja ajattelee. Tämä hyvin säilynyt antiikin ajan temppeli rakennettiin alunperin pyhätöksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille.

Nykyisin kirkkona toimivaan temppeliin on haudattu mm. taidemaalari Raffaello sekä Italian kuningatar Margherita, jonka mukaan nimettiin maailman kenties kuuluisin pizza.

Pantheoniin ei ole sisäänpääsymaksua.

7) Castel Sant’Angelo

Castel Sant’AngeloCastel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo eli Hadrianuksen mausoleumi on alunperin vuosina 120-139 rakennettu hautamonumentti, joka keskiajalla laajennettiin linnoitukseksi ja paavien asuinrakennukseksi. Sitä käytettiin toisinaan myös vankilana, jonka tyrmissä viruivat esimerkiksi Benvenuto Cellini ja filosofi Giordano Bruno.

Linnoituksesta kulkee paavien turvaksi rakennettu salakäytävä (Passetto di Borgo) läheisiin Vatikaanin palatsiin ja Pietarinkirkkoon. Rakennuksen huipulla kohoaa vuoden 590 ruton loppumisen paavi Gregoriukselle ilmoittaneen arkkienkeli Mikaelin patsas.

8) Terme di Caracalla

Terme di CaracallaTerme di Caracalla

Terme di Caracalla eli 13 hehtaarin kokoinen, 200-luvulla rakennettu Caracallan kylpylä oli antiikin Rooman suurin. Sisään mahtui noin 1600 kylpijää kerrallaan. Rauniot ja niiden seinustoilta pudonneet mosaiikkikoristelut ovat vaikuttava näky.

Kesäisin kylpylässä järjestetään oopperaesityksiä.

9) Kapusiinimunkkien luukrypta

Kapusiinimunkkien luukryptaKapusiinimunkkien luukrypta

Kapusiinimunkkien luukrypta kauhistuttaa 1600-luvulla rakennetun Santa Maria della Concezione dei Cappuccini –kirkon alla, lähellä Barberinin metroasemaa. Kardinaali Antonio Barberini määräsi vuonna 1631 tuhansien kuolleiden munkkien luut koottavaksi kirkon kryptaan.

Nykyisin kryptan seinät ja holvit on peitetty ja koristeltu näyttävästi yli 4000 munkin luilla, pääkalloilla ja luurangoilla.

Paikan tunnelman kiteyttää eräs muistolaatta: ”Mitä te olette nyt, me olimme kerran; mitä me olemme nyt, te tulette olemaan.”

10) Katakombit ja Via Appia Antica

Via Appia AnticaVia Appia Antica

Katakombit ja Via Appia Antica: kaupunginmuurien ulkopuolella horisonttiin jatkuu Euroopan pisin suora tie, alunperin antiikin roomalaisten rakentama Via Appia, jonka varrelle orja Spartacuksen johtamat kapinalliset aikoinaan ristiinnaulittiin.

Tien alkupäässä kohoaa kirkko paikalla, jolla tarinan mukaan pyhä Pietari kohtasi Roomasta paetessaan Jeesuksen ja tiedusteli tältä: ”Domine, quo vadis?” (Herra, minne menet?)

Erityisen kiinnostava kohde tien varrella ovat lukuisat varhaiskristilliset katakombit, joista San Callistoa pidetään tärkeimpänä. Sinne on haudattu useita paaveja ja pyhä Cecilia. Maanalaisiin katakombeihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Milloin ja miten mennä Roomaan?

Rooma on parhaimmillaan keväästä alkukesään ja syksyllä, jolloin lämpötilat eivät suomalaisista hellelukemista huolimatta muodostu kaupungin kaduilla nähtävyyksiä ihmettelevän matkailijan kannalta tuskastuttaviksi.

Perille pääsee lentämällä esimerkiksi Finnairin, Norwegianin tai Lufthansan kyydissä. Roomaan on myös hyvät junayhteydet Keski-Euroopasta.

Lennot Roomaan löydät Napsun lentohausta.

Kulkeminen Rooman historiallisessa keskustassa

Ainoa järkevä tapa tutustua Rooman keskustaan on kulkea jalkaisin. Keskeisimmät nähtävyydet sijaitsevat niin pienellä alueella, että ne kiertäisi helposti muutamassa tunnissa, ellei jokaista olisi aivan pakko jäädä pällistelemään hetkeä pidempään. Matkan varrelle osuu muutenkin aina uusia, houkuttelevia nähtävyyksiä ja ostospaikkoja.

Nähtävyyksiä voi kiertää esimerkiksi tunnetuimmista kohteista aloittaen, jolloin lähdemme liikkelle Colosseumin ja Forum Romanumin alueelta. Kierros etenee Circus Maximuksen (Circo Massimo), Aventinus-kukkulan, Bocca della Veritàn (Totuuden suun), läheisen Largo di Torre Argentinon ja Italian parlamentin kautta kohti Pantheonia, josta matka jatkuu Espanjalaisten portaiden ja kirkkojen halki Via Venetolla sijaitsevaa kapusiinimunkkien luukappelia kohti.

Matkan varrella voi pysähtyä ihailemaan myös Piazza Navonan markkinahumua ja Fontana di Trevin kuuluisaa suihkulähdettä. Rooman pääostoskadut Via del Corso ja Via dei Condotti jäävät myös reitin varrelle. Useampi tunti kuluu Castel Sant’Angeloa ja itsenäisen Vatikaanivaltion nähtävyyksiä ihmetellessä. Villa Borghesen puisto ja taidemuseo ovat oiva kohde, jahka Rooman kuuluisimmat nähtävyydet on käyty läpi.

Metrolla tai bussilla historiasta kiinnostunut pääsee kätevästi tutustumaan myös Rooman valtakunnan aikaisiin kylpylöihin ja jännittäviin katakombeihin. Päiväretken kaupungin ulkopuolelle voi tehdä esimerkiksi Tivolin huvilaan tai Ostian rannoille.

Ilmainen vinkki: Aventinus-kukkulan Piazza dei Cavalieri di Maltalla kannattaa käydä kurkkaamassa Maltan ritarikunnan päämajan portinreiästä. Sisään ei pääse, mutta reiästä avautuva maisema on piirtynyt ikuisiksi ajoiksi monen Rooman-matkaajan mieleen. Älä anna uteliaiden jonon käännyttää sinua pois paikalta. Kurkista rohkeasti omalla vuorollasi ja ylläty.

Majoitus ja ruokailu Roomassa

Rooma ei ole lomakohteena halvimmasta päästä. Keskustan hotellit ovat varsin hintavia, joten budjettimatkailijan kannattaa majoittua B&B-paikkoihin tai hostelleihin. Edullisempaa hotellimajoitusta löytyy esimerkiksi Tiburtinasta.

Ruoka on italialaisille sydämenasia. Siitä puhutaan aina ja paljon. Hyvää ruokaa osataan arvostaa ja sosiaalinen kanssakäyminen on vähintäänkin yhtä tärkeä osa ruokailutapahtumaa kuin itse ateria. Suomalaisittain katsoen Italiassa syödään aina myöhään ja verkkaiseen tahtiin.

Toisin kuin voisi luulla, Roomassa ravintoloiden taso vaihtelee huimasti. Nyrkkisääntönä kannattaa välttää turistien täyttämiä paikkoja, sillä parhaat makuelämykset ja aito tunnelma löytyvät paikallisten suosimista syrjäkatujen pikkuravintoloista, jotka ovat usein perheyrityksiä (trattoria). Parasta pizzaa saa Trasteveren kaupunginosasta, jossa erityisesti Dar Poetassa ja Panattonissa on usein pitkät jonot. Kauempana keskustasta sijaitsee erinomainen pizzeria Sforno. Keskustan parhaimpiin ravintoloihin lukeutuu Trattoria Monti.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Rooma


Julkaistu 11. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.