10 vinkkiä: Jylhän kaunis Pohjois-Norja

Maisemat muuttuvat tyystin, kun ylittää Lapissa Norjan vastaisen rajan. Lumihuippuiset vuoret, kiemurtelevat tiet ja vuonomaisemat tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin matkailijaan. Alueelta löytyy niin koskematonta erämaaluontoa kuin kalastajakyliä, historiaa ja korkeakulttuuriakin. Jokaisen Pohjois-Norjaan matkaavan tulisi kokea ainakin Tromssan nuorekas ilmapiiri, Altan muinaiset kalliopiirrokset, keskiyön aurinko Nordkappissa, tiettömät erämaat sekä hyinen pulahdus Jäämereen.

Välimatkat ovat pitkiä. Mikäli suunnitelmissa on kiertää lähes koko alue, tulee matka-aikaa varata useampi viikko tai jopa kuukausi. Auto on monin paikoin välttämätön kulkuväline. Suomesta lähdettäessä hyväksi todettu reitti kulkee Kilpisjärven kautta Tromssaan, josta voi poiketa Lofooteille. Pohjoiseen päin mennessä tie mutkittelee vuonoja myötäillen Altaan ja sieltä Hammerfestiin ja Nordkappiin.

Paluumatka kulkee kätevästi Lakselvin ja Karasjokin kautta Suomen puolelle Inariin ja sieltä kohti Rovaniemeä. Aikaa on tähänkin kierrokseen hyvä varata vähintään kaksi viikkoa. Kolme viikkoa on ehdoton vähimmäisaika, jos kierroksen ulottaa Varangin niemimaalle ja aina Venäjän vastaiselle rajalle saakka.

10 vinkkiä Pohjois-Norjaan:

1) Lofootit

Mantereelta pääsee vuonna 2007 valmistunutta tietä pitkin kätevästi tutkimaan Lofoottien luonnonkaunista saariryhmää, jonka kesän pitkät päivät, valo ja kosteus saavat vihertämään ennennäkemättömällä tavalla. Maisemaa hallitsevat vuorenhuiput, suojaisat lahdelmat ja meri.

Moni matkailija suuntaa 24 500 asukkaan Lofooteille bongaamaan värikkäitä lunneja, merikotkia ja merimetsoja. Alueella järjestetään myös valasretkiä. Keskiyön auringossa on mukava patikoida, kiipeillä ja pyöräillä toinen toistaan upeammissa maisemissa. Kalastajien saarilla innokkaat kalannarraajat kokevat varmasti upeita elämyksiä.

Historian havinaa löytää mielenkiintoisista nukkemuseosta ja viikinkimuseosta. Pidempää reissua halajaville voi suositella Hurtigrutenin laivareittiä, joka kulkee Norjan eteläpäästä pitkälle itään saakka ja pysähtyy myös Lofooteilla.

Lue myös: Lofoottien vanhin kalastajakylä on kuvankaunis matkakohde

Lue myös: Kesälomalla suunta pohjoiseen? Lofootit ovat kauneinta Norjaa

2) Tromssa

Pohjois-Norjan suurinta kaupunkia nimitetään myös Jäämeren portiksi. Nimitys on osuva, sillä upeasti vuonojen ympäröimälle saarelle levittäytyvä 70 000 asukkaan Tromssa valloittaa heti ensisilmäyksellä ja on monen reissun lähtöpiste kohti pohjoista.

Nuorekkaan yliopistokaupungin ”pakollisiin” nähtävyyksiin kuuluvat Norjan ainoa puusta rakennettu tuomiokirkko, moderni ja mielenkiintoinen Jäämerenkatedraali, maailman pohjoisin akvaario Polaria ja Tromssan museo. Paras tapa ihailla ympäröiviä maisemia on nousta kaapelihissillä viereiselle kukkulalle, erityisesti keskiyön auringon aikaan.

Talvella Tromssa on suosittu paikka revontulien havainnoimiseksi. Oli syy vierailla mikä hyvänsä, Tromssa yllättää kauneudellaan ja mielenkiintoisilla kulttuurikohteillaan.

Lue myös: Suuntana Tromssa? Nappaa tästä matkavinkit revontulien, vuonojen ja valaiden Pohjois-Norjaan

3) Alta

Samannimisen vuonon pohjukassa sijaitseva 14 000 asukkaan Alta on Finnmarkin läänin suurin kaupunki. Jo tie Tromssasta Altaan itsessään on nähtävyys, sillä se kiemurtelee upeiden vuonojen ja lumihuippuisten vuorten välistä kohti pohjoista. Altan lähistöllä avautuu Pohjois-Euroopan suurin rotko retkeilyreitteineen, joita kannattaa ehdottomasti lähteä tutkimaan.

Historiasta kiinnostuneet suuntaavat katsomaan Altan kuuluisia kalliopiirroksia, joista vanhimmilla on ikää yli 6000 vuotta. Kalliopiirrosalue on myös ansaitusti Unescon maailmanperintökohde.

4) Hammerfest

Maailman pohjoisin kaupunki sykähdyttää. Se avautuu silmien eteen jyrkästi nousevan tien takaa yllättäen ja lumoaa vierailijan. Hammerfestissä voi ihailla maailman pohjoisinta katolista kirkkoa, kalastaa, patikoida manner-Norjan pohjoisimmalle jäätikölle, istuskella kahviloissa tai kesäisin matkata laivalla Nordkappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Historiaa kaupungissa on valitettavasti vähän, sillä se on viimeisen 200 vuoden aikana tuhoutunut peräti kolmeen otteeseen. Moderniin tuomiokirkkoon kannattaa silti käydä tutustumassa.

Kaupungissa toimii myös The Royal and Ancient Polar Bear Society, johon pääsee liittymään käymällä henkilökohtaisesti yhdistyksen toimistolla ja maksamalla kertaluontoisen jäsenmaksun. Siellä toimii myös mielenkiintoinen pieni museo, joka esittelee paikallishistoriaa pientä pääsymaksua vastaan.

5) Nordkapp

Maailman pohjoisin autotien päässä oleva paikka on kiehtonut matkailijoita jo vuosisatojen ajan. Vaikka kyseessä ei teknisesti ottaen olekaan aivan Euroopan mantereen pohjoisin kohta, on 307 metriä korkea kallionkieleke ja sen ikoninen maapallomonumentti vaikuttava näky. Paikalla on valtava Nordkapphallen, jonka lasi-ikkunoista voi mukavasti kahvikupin äärellä ihastella keskiyön aurinkoa.

Lähin kylä on 34 kilometrin päässä sijaitseva Honningsvåg, josta löytyy majoituksen lisäksi karujen olojen kalastuskulttuurista ja matkailusta kertova Nordkappmuseet sekä matkamuistomyymälöitä. Nordkappista alkaa meri – siellä ihminen seisoo todellakin Euroopan laidalla.

6) Karasjok

Saamelaiskulttuurista kiinnostuneen kannattaa suunnata Karasjokiin eli suomeksi Kaarasjoelle, lähelle Suomen rajaa. Kaupunki on Norjan saamelaisten keskus, jossa toimii erittäin suositeltavan ulkoilmamuseon lisäksi myös saamelaiskäräjät.

Kodan muotoa jäljittelevään parlamenttirakennukseen pääsee vapaasti tutustumaan ja henkilökunta opastaa kävijöitä erittäin mielellään.

7) Varangin niemimaa

Norjan koilliskolkassa Barentsinmereen työntyy suurehko niemimaa, jonka rannikkoa reunustavat pienet kalastajakylät. Alue on tunnettu kansallispuistostaan, jonka tunturit houkuttelevat paikalle myös runsaasti suomalaisia retkeilijöitä.

Varangin alue kiinnostaa erityisesti lintubongareita ja tutkijoita, jotka yrittävät elvyttää siellä koko Pohjolassa harvalukuista naalikantaa. Niemimaan lintukallioilla voi nähdä lokkien lisäksi mm. lunneja, pikkusirrejä, suulia ja merikihuja.

8) Bugøynes ja Jäämeren sauna

Varanginvuonon rannan poukamassa uinuu Bugøynesin eli Pykeijän kalastajakylä, jonka noin 200 asukkaasta suurin osa on 1800-luvulla alueelle muuttaneiden suomalaissiirtolaisten jälkeläisiä. Moni kyläläinen puhuu vieläkin kveeniä eli eräänlaista suomen kielen murretta.

Pykeijä on mainio pysähdyspaikka, jonka kulttuuritalolla kannattaa tutustua paikkakunnan historiaan. Mieleenpainuva elämys on takuulla pulahdus hyiseen Jäämereen. Se onnistuu mukavimmin suoraan kuuluisan Jäämeren saunan lempeistä löylyistä.

9) Kirkenes

3000 asukkaan Kirkenes (suomeksi Kirkkoniemi) on Koillis-Norjan suurin keskus. Monet kaupungin nähtävyyksistä liittyvät sotahistoriaan.

Keskustassa pääsee tutustumaan mm. vuonna 1944 rakennettuun Andersgrottan pommisuojaan ja mielenkiintoiseen rajaseutumuseoon. Matkaa Venäjän rajalle onkin vain kahdeksan kilometriä.

10) Grense Jakobselv

Norjan itäisimpään kalastajakylään johtaa vain yksi, Venäjän vastaista rajajokea myötäilevä tie 883. Vuonna 1851 asutetussa kylässä on vain muutama kymmenen asukasta ja talot levittäytyvät harvakseltaan tien laidalle useamman kilometrien matkalla. Osloon on matkaa tietä pitkin peräti 2556 kilometriä.

Grense Jakobselviä hallitsee meren pauhu ja omituinen rauha, jonka aistii kaikkialla. Jyrkän kallion juurella kohoaa Oscar II:n mukaan nimetty upea kappeli ja kylän pieni hautausmaa, jonka hautakivissä ei montaa eri sukunimeä esiinny.

Kallion päällä kylää valvoo Norjan rajavartiosto ja läheisen joen toisella puolen kohoaa vastaavasti Venäjän rajavartioston torni. Hiekkatie päättyy merenrantaan, jossa lokit kirkuvat ja kalastusalukset lipuvat hiljaa ohitse. Idyllisempää paikkaa on vaikea keksiä.

Milloin ja miten mennä Pohjois-Norjaan?

Paras aika matkustaa Pohjois-Norjaan riippuu matkan tavoitteista ja kulkuvälineestä. Omalla autolla matkaileva nauttii upeista maisemista turvallisilla ajokeleillä keväästä syksyyn, kun taas julkisilla kulkuneuvoilla pääsee moniin paikkoihin kätevästi vain koulujen alettua.

Matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon se, että monet nähtävyydet ja majoituspaikat ovat avoinna vain kesäaikaan.

Tie Nordkappiin on myös talviaikaan huonojen sääolosuhteiden vuoksi suljettu.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Pohjois-Norja

Päivitetty 10.6.2019


Julkaistu 22. marraskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.