10 vinkkiä: Pisa – kalteva kaupunki

Pisa tunnetaan maailmalla lähinnä kaltevasta tornista, yliopistostaan ja Galileo Galileista. Se on paljon muutakin – pieni suuri kaupunki, jossa yhdistyvät keskiajan merimahdin loistokas historia ja nykyinen kaoottisen ihana elämänmeno. Turistilaumoja on helppo paeta, toisin kuin esimerkiksi Firenzessä. Pisan omaleimaisen luonteen voi aistia kaupungin syrjäkatujen kahviloissa ja viehättävissä pikkupuistoissa.

Pisan yliopisto on maailmankuulu korkeatasoisen opetuksensa ansiosta eritoten historian ja luonnontieteiden alalla. Opiskelijoiden määrä ylittää 50 000, mikä on 86 000 vakituisen asukkaan kaupungille valtaisa määrä.

Toscanaan matkustaville turisteille Pisa on lähes pakollinen etappi, josta voi kuitenkin saada paljon enemmän irti antautumalla sen vietäväksi. Kalteva torni ei suinkaan ole kaupungin ainoa nähtävyys. Tiesitkö, että Pisasta löytyy muun muassa maailman vanhin kasvitieteellinen puutarha ja peräti kolme kaltevaa tornia? Itse asiassa keskustan joka ikinen rakennus on maaperän vajoamisen takia vähintään muutaman millimetrin kallellaan. Tervetuloa kaltevaan kaupunkiin!

Kävelykierros Pisassa

Pisaan on tultu keskiajalta saakka ihastelemaan kaupungin luoteislaidalla kohoavaa kaltevaa tornia. Keskustassa turistiryhmistä ei näy vilaustakaan. Matka alkaa Ihmeiden aukiolta, josta se jatkuu roomalaisen kylpylän raunioiden ja Ritariaukion kautta kaupungin keskiaikaiselle pääkadulle (Borgo Stretto). Konditorio Salzan ulkoterassilta on hyvä katsella kaupungin elämää vaikkapa Sacher-kakkulautasen takaa. Jos kulttuurinnälkä kalvaa, voi piipahtaa taidemuseoissa. Kävelykierroskin riittää kyllä. Historian lehtien havinaa huokuu jokaisesta seinästä ja kadunkulmasta.

Palazzo Agostinin koristeltu julkisivu reunustaa joenrantaa yhdessä muiden palatsien kanssa. Sen katutasossa on toiminut jo vuodesta 1775 Caffè dell’Ussero, kaupungin vanhin kahvila. Samaan rakennukseen kätkeytyy myös Italian vanhin yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri. Joen toisella puolella kohoavat kaupungintalo torneineen ja nimensä mukaisesti sininen Palazzo Blu. Kauempana säihkyy Santa Maria della Spinan goottilainen marmorikirkko.

Ponte di Mezzolta, kaupungin pääsillalta, avautuu upea näkymä ylväinä kohoaville kukkuloille. Kaupunkilaiset kokoontuvat sillalle kesäkuussa pyhän Ranierin juhlakulkueeseen, ja sillan ali soutaa joka neljäs vuosi Pisan regatta-joukkue, joka toivoo vievänsä voiton muiden keskiaikaisten merivaltojen nenän edestä perinteisessä soutukilpailussa.

Välillä on päästävä huilimaan. San Nicolan kirkon kaltevan kellotornin voi bongata matkalla kohti Piazza Danten marmoripenkkejä. Aukion laidalla on opiskelijoiden suosimia edullisia kahviloita ja ravintoloita. Matkaa kuuluisalle tornille on puolisen kilometriä. Monet paikalliset suosivat ravintola La Tanaa (Via San Frediano 6), jonka hinta-laatusuhde lienee kaupungin paras. Sieltä voi jatkaa matkaa Via Santa Marialle, pikkuputiikkien ja lounaspaikkojen täyttämälle yliopistokadulle. Samalla voi poiketa maailman vanhimmassa kasvitieteellisessä puutarhassa. Kun kalteva torni alkaa näkyä talojen kattojen takaa, kaupunki muuttaa muotoaan. Yhtäkkiä ympärillä onkin jälleen turistien ja kaupustelijoiden sekamelska.

Pisassa on viime vuosikymmeninä suoritettu paljon arkeologisia kaivauksia. Ihmeiden aukion nurmikon alle kätkeytyy runsaasti roomalais- ja etruskiaarteita, joista osa on viety läheiseen Opera del Duomo –museoon. Toiselta puolelta jokea on löytynyt maan alta kokonainen keskiaikainen kortteli. Paljon on silti yhä kaivamatta.

10 vinkkiä Pisaan

1) Ihmeiden aukio

Ihmeiden aukioIhmeiden aukio

Ihmeiden aukio (Piazza dei Miracoli) kattaa neljä maailmankuulua marmorinvalkeaa monumenttia: tuomiokirkko, kellotorni, kastekappeli ja pyhä hautausmaa. Rakennustyöt alkoivat tuomiokirkosta vuonna 1063 ja päättyivät vasta vuosisatoja myöhemmin. Kirkkoon on haudattu Pisan suojeluspyhimys, pyhä Ranieri. Kastekappelissa voi puolen tunnin välein ihastella upeaa akustiikkaa, kun ovet suljetaan ja henkilökunta järjestää laulunäytöksen. Hautausmaa on rakennettu Golgatan kukkulalta tuodun pyhän maan päälle, ja sisältä löytyy mm. 1300-luvun freskoja sekä Galileo Galilein liikkeiden tutkimiseen käyttämä lamppu. Kalteva torni on oikeastaan tuomiokirkon kellotorni, jonka huipulta avautuu upea näkymä. Jokainen monumentti on vierailun arvoinen ja pääsylippuvaihtoehtoja on monia. Kaltevaan torniin kapuaminen maksaa aina erikseen 18 euroa, ja lippu kannattaa ostaa etukäteen – torniin päästetään vain rajattu määrä turisteja kerrallaan.

2) Roomalaisen kylpylän rauniot

Roomalaisen kylpylän rauniot (Terme di Nerone) kohoavat kaupunginmuurien sisäpuolella, vain 400 metriä Ihmeiden aukiolta itään. Ne ovat ensimmäiseltä vuosisadalta ja Pisan ainoa Rooman valtakunnan ajoilta säilynyt monumentti.

3) Ritariaukio

RitariaukioRitariaukio

Ritariaukio (Piazza dei Cavalieri) oli keskiajalla Pisan poliittinen keskus. Valtavaa aukiota reunustaa joukko keskiaikaisia palatseja, joista huomattavin on nykyinen Scuola Normale Superiore, jota sanotaan maailman kauneimmaksi yliopistorakennukseksi. Aukiolla kohoaa myös pyhän Tapanin kirkko (Santo Stefano dei Cavalieri) sekä kaksi holvikaarella toisiinsa yhdistettyä keskiaikaista tornia. Maltan risti muistuttaa ritareista. Se koristaa aukion jokaista rakennusta.

4) San Siston kirkko

San Siston kirkko (Chiesa di San Sisto) sijaitsee aivan Ritariaukion kupeessa. Kyseessä on yksi kaupungin vanhimmista kirkoista, joka erottuu pelkistetyn kauneutensa ja historiansa ansiosta. Se oli keskiajalla ritarien kokoontumiskirkko, mistä muistuttaa alttarin yläpuolella kohoava Pisan kaupungin punavalkoinen ristivaakuna. Kirkon perällä säilytetään myös 1400-luvun sota-aluksen puista peräsintä.

5) Orto botanico, kasvitieteellinen puutarha

Orto botanico on maailman vanhin kasvitieteellinen puutarha. Se perustettiin jo 1500-luvun alkupuolella yliopiston puutarhaksi. Sisään pääsee arkisin pientä maksua vastaan.

6) Borgo Stretto

'Piazza Garibaldi'Piazza Garibaldi

Borgo Stretto on holvikaarien varjostama pääostoskatu, joka jatkuu joen eteläpuolelle uudempana Corso Italiana. Galileo Galilein perhe asui sen varrella, ja kadulta pääsee sivukujaa pitkin helposti myös Piazza delle Vettovaglien markkina-aukiolle. Joelle saavuttaessa avautuu Piazza Garibaldi, jonka keskellä seisoo Italian itsenäisyyssankarin patsas. Aukiolla kannattaa pysähtyä maistelemaan kaupungin parasta jäätelöä ja ihmettelemään 1400-luvulta säilynyttä puista Neitsyt Maria –veistosta.

7) Santa Maria della Spina

Santa Maria della SpinaSanta Maria della Spina

Santa Maria della Spinan kirkko kohoaa Arno-joen rantapenkereellä. Se edustaa pisalais-goottilaista tyyliä parhaimmillaan. Se sijaitsi aiemmin alempana, mutta 1800-luvulla se siirrettiin ylemmäs turvaan tulvivalta Arno-joelta. Nimi tulee siitä, että siellä säilytettiin vuosisatojen ajan ristiretkeilijöiden tuomaa Jeesuksen orjantappurakruunun piikkiä pyhäinjäännöksenä. Nykyisin piikki on esillä Ihmeiden aukion kupeessa sijaitsevassa Santa Chiaran kirkossa.

8) Giardino Scotto

Giardino Scotto on kaupungin suurin puisto, joka levittäytyy 1500-luvulta peräisin olevaan firenzeläisten rakentamaan linnoitukseen. Kesäisin puistossa järjestetään konsertteja ja elokuvanäytöksiä.

9) Pisan akvedukti

Muinainen akvedukti LuccassaMuinainen akvedukti Luccassa

Medicien 1500-luvulla rakennuttama akvedukti toi kaupunkiin vettä läheisiltä kukkuloilta. Se kulkee kaupungin itäpuolella.

10) Palazzo Blu

Palazzo Blu on kuvan keskellä oleva sininen rakennusPalazzo Blu on kuvan keskellä oleva sininen rakennus

Palazzo Blu on 1800-luvun aatelinen kotimuseo ja taidekeskus Arno-joen varrella.

Milloin ja miten mennä?

Pisaan kannattaa suunnata alkukesästä tai syksyllä. Italialaiset lomailevat elokuun kuumuudessa, jolloin kaupunki lähes autioituu. Perille pääsee esimerkiksi Finnairin reittilennolla kesäkuusta 2014 alkaen.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Pisa


Julkaistu 11. helmikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.