10 vinkkiä: Napoli – makuja, historiaa ja maisemia

”Nähdä Napoli ja kuolla” kuulostaa pahaenteiseltä, mutta todellisuudessa se viittaa kaupungin uskomattomaan kauneuteen ja elämäniloon. Etelä-Italian aurinkoinen pääkaupunki levittäytyy esikaupunkeineen Napolinlahden ympäriltä sisämaahan lähes neljän miljoonan asukkaan metropoliksi.

Nykyisin myös hurjasta maineestaan tunnettu Napoli on seikkailunhaluisille ehdoton käyntikohde, joka tarjoaa aidon pizzan ja erinomaisten kalaruokien ohella runsaan annoksen taidetta, historiaa ja toinen toistaan upeampia maisemia. Turistien usein unohtamassa kaupungissa pääsee kokemaan Italian aidoimmillaan. Joitakin esikaupunkialueita on kuitenkin syytä välttää, sillä paikallinen mafia, Camorra, on siellä yhä voimissaan.

Napoli on yksi maailman vanhimpia yhtäjaksoisesti asuttuja kaupunkeja. Muinaisesta kreikkalais- ja roomalaisasutuksesta todistavat koko lähiseudun mahtavat rauniot ja arkeologiset löydöt, joita kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa. Rauniokaupungeista kuuluisimmat ovat Vesuviuksen kuuman laavan alleen peittämät Pompeji ja Herculaneum.

Uuden ajan loistoa taas edustavat monet keskustan upeat rakennukset sekä Casertan kuninkaallinen palatsi. Kaupunki tunnetaan pizzan syntymäkotina. Napolia symboloivat sen lisäksi mm. suojelupyhimys Januarius, teatterikomediahahmo Pulcinella sekä Odysseian kauniit seireenit.

​10 vinkkiä Napoliin:

1) Spaccanapoli

San Domenico Maggiore -aukio.San Domenico Maggiore -aukio.

Spaccanapoli jakaa vanhankaupungin kahtia. Tämä upeiden palatsien ja kirkkojen täyttämä alue on alati täynnä elämää, kun kaupustelijat ja katutaiteilijat laittavat koko tunteidensa skaalan likoon. Ränsistyneet korttelit ja italialaisittain parvekkeiden välillä roikkuvat pyykkinarut luovat dekadentin kauniin tunnelman, johon tekee mieli uppoutua vaikka loppuiäksi.

Viime vuosina alue on kokenut eräänlaisen renessanssin, eikä yksin kaupunginosan syrjäkujillakaan liikkuvan tarvitse enää pelätä turvallisuutensa puolesta. Tuomiokirkko viereisine kappeleineen, Ospedale delle Bambole (Nukkesairaala), San Lorenzo Maggioren basilika, Via San Gregorio Armeno, Sanseveron kappeli ja San Domenico Maggiore ovat alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä.

2) Napoli sotterranea

Napoli sotterranea on muinainen kaupunki nykyisen alla. Arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet 40 metrin syvyydestä, aivan Napolin historiallisen keskustan alta, leijonanosan kreikkalais-roomalaisen ajan maailmaa. Sisäänkäynti on osoitteessa Piazza San Gaetano 68. Opastetuilla vierailuilla pääsee tutustumaan 2400 vuotta vanhoihin käytäviin sekä kreikkalaisten rakentamaan vesihuoltojärjestelmään, jota roomalaiset myöhemmin laajensivat akveduktiksi.

Kierroksen ehdoton huipentuma on kuitenkin tavallisen napolilaisasunnon makuuhuoneesta alas maan uumeniin johtava käytävä, jonka päässä avautuu ikivanha Neapoliksen teatteri, jossa myös keisari Nerolla oli oma yksityinen pukuhuoneensa. Kierros kestää noin kaksi tuntia ja on ehdottomasti hintansa väärti.

3) Arkeologinen museo

Napolin Arkeologinen museo on Euroopan kattavampia.Napolin Arkeologinen museo on Euroopan kattavampia.

Arkeologinen museo on yksi koko Italian ja Euroopan kattavimpia. Se on myös paras paikka tutustua vuoden 79 jaa. tulivuorenpurkauksesta säilyneeseen esineistöön. Pronssipatsaiden, mosaiikkien ja freskojen ohella näytteillä on mm. roomalaisia kylttejä ja astiastoa. Museon kaksi suurinta aarretta ovat ns. Aleksanterin mosaiikki, Pompejista löydetty Aleksanteri Suuren ja Persian Darius III:n armeijoiden taistelua esittävä upea taideteos, sekä Farnesen härkä, maailman suurin antiikin ajoilta säilynyt veistos.

4) Sanseveron kappeli

Sanseveron kappeli rakennettiin alun perin vuonna 1590 samannimisen aatelissuvun hautakappeliksi. 1700-luvulla erikoinen aristokraatti, alkemisti ja vapaamuurari Raimondo di Sangro paitsi uudisti kappelin ulkoasun barokkityyliin myös määräsi kuvanveistäjä Giuseppe Sammartinon valmistamaan liudan toinen toistaan upeampia veistoksia. Niistä tunnetuin on Kristusta esittävä veistos, jonka päätä peittää marmorista tehty läpinäkyvä liina.

Kappelin alla on kammio, jossa prinssi Raimondon kerrotaan tehneen lääketieteellisiä kokeita palvelijoillaan. Kahden oletetun uhrin säilötyt ruumiit ovat myös näytillä.

5) Herkullista pizzaa!

Tämä tässä on kuvituskuva, jonka tarkoitus on saada kaikkien mieli tekemään herkullista pizza margheritaa. Maistakaa sitä Napolissa. Herk-ku-a.Tämä tässä on kuvituskuva, jonka tarkoitus on saada kaikkien mieli tekemään herkullista pizza margheritaa. Maistakaa sitä Napolissa. Herk-ku-a.

Antica Pizzeria da Michele ja Pizzeria Brandi ovat Napolin maineikkaimmat pizzapaikat. Spaccanapolin itäosassa sijaitseva da Michele perustettiin jo vuonna 1906 ja se on siitä lähtien ollut saman suvun omistuksessa. Tarjolla on yhä edelleen vain kaksi aidointa napolilaista pizzaa: marinara ja margherita, jotka kummatkin vievät yksinkertaisuudestaan huolimatta kielen mennessään!

Pizzeria Brandi taas sijaitsee Spaccanapolin länsipuolella, lähempänä merta. Siellä työskenteli 1800-luvun lopulla kokki nimeltä Raffaele Esposito, joka sai vuonna 1884 kunnian valmistaa juhla-ateria kaupungissa vierailevalle Italian kuningasparille. Esposito päätti tarjota vieraille paikallisten kalastajien suosimaa herkullista pikaruokaa, pizzaa, johon hän lisäsi Italian lipun värien mukaisesti basilikaa, mozzarellaa ja tomaattia. Kuningatar ihastui ruokaan niin suuresti, että uudenlainen pizza nimettiin hänen mukaansa pizza margheritaksi.

Vinkki: iltaisin kannattaa tehdä pöytävaraus, mikäli ei tahdo seisoa jonossa.

6) Kuninkaallinen palatsi

Napolin kuninkaallinen palatsiNapolin kuninkaallinen palatsi

Napolin kuninkaallinen palatsi kohoaa aivan Napolinlahden lähettyvillä kaupungin länsiosassa. Bourbonin kuningassuvun ajan loistoa kuvaavan palatsin rakennustyöt aloitettiin jo 1600-luvulla, mutta suurin osa sen 30 vierailijoille avoinna olevista huoneista valmistui vasta vuosisataa myöhemmin Kaarle III:n muuttaessa sinne.

Nykyisin vierailijat pääsevät kipuamaan ylimalkaisen loistokasta marmoriportaikkoa pitkin ylös ihailemaan mm. hovin teatteria, valtaistuinsalia, kuninkaallisia makuuhuoneita ja muita freskojen, veistosten ja seinämattojen peittämiä saleja.

Kuninkaallisten rikkauksien vastapainoksi kannattaa suunnata viereisiin espanjalaiskortteleihin, joissa espanjalaisvallan aikana kapinoita tukahduttamaan määrätyt ratsujoukot pitivät varuskuntaansa. Nykyisin alue on aidon napolilaisen elämänmenon ja käsityötaidon näyteikkuna.

7) Castel dell'Ovo

Castel dell'OvoCastel dell'Ovo

Castel dell'Ovo, munanmuotoinen linnoitus, on saanut nimensä tarusta, jonka mukaan runoilija Vergilius asetti kananmunan nykyisen linnoituksen paikalle. Sanotaan, että niin kauan kuin se pysyy siellä, kaupunkia ei uhkaa mikään katastrofi. 1100-luvulla rakennettu linnoitus on Napolin vanhin.

Sen sijainti mereen työntyvällä niemenkärjellä tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin ja ympäröiviin maisemiin. Samalla kannattaa tutustua myös linnoituksen sisälle koottuun esihistorialliseen museoon, joka esittelee kaupungin varhaisimpia vaiheita. Sisäänpääsy on ilmainen.

8) Vesuvius-tulivuori

Näkymä Napolin kaupungin yli, taustalla nousee Vesuvius-tulivuori.Näkymä Napolin kaupungin yli, taustalla nousee Vesuvius-tulivuori.

Vesuvius-tulivuori hallitsee kaupungista itään ja etelään avautuvaa maisemaa. Napolin hälystä pääsee onneksi nopeasti pois paikallisjunan kyydissä. Vesuviuksen huipun tuntumaan kulkevat pikkubussit, ja pääteasemalta voi patikoida muutaman sata metriä ylöspäin ihailemaan maailman kenties tunnetuimman tulivuoren kraatteria sekä alla avautuvaa häikäisevän kaunista Napolinlahden maisemaa.

Tulivuoren juurella mielenkiintoisia käyntikohteita ovat Pompejin ja Herculaneumin vuonna 79 jaa. tulivuorenpurkauksessa tuhoutuneet roomalaiskaupungit, jotka ovat hämmästyttävän hyvin säilyneet meidän päiviimme saakka. Vierailuun kannattaa varata koko päivä aikaa, eikä sekään välttämättä riitä.

9) Capri ja Ischia

Caprin kauniit maisemat.Caprin kauniit maisemat.

Capri ja Ischia tunnetaan idyllisinä taiteilijoiden ja intellektuellien saarina. Mm. venäläiset Maksim Gorki, Lev Tolstoi ja Lenin sekä ruotsalainen Axel Munthe viettivät paljon aikaa Caprilla. Jupiterin mukaan nimetty Villa Jovis kuuluu Caprin tunnetuimiin nähtävyyksiin. Nykyisin raunioina olevan huvilan rakennutti aikoinaan Rooman keisari Tiberius.

Turisteja kiinnostavat kuitenkin eniten luonnonnähtävyydet – niistä lumoava Grotta Azzurra, sininen luola, on ehdottomasti suosituin. Kauempana Napolista sijaitsevalle Ischialle matkustetaan paitsi upeiden maisemin myös kuumien lähteiden ympärille rakennettujen terveyskylpylöiden vuoksi. Kummallekin saarelle pääsee Napolista lautalla.

10) Sorrento ja Amalfin rannikko

Positano Amalfin rannikolla.Positano Amalfin rannikolla.

Päiväretki Sorrentoon tai Amalfin rannikolle on myös mukava tapa irrottautua hetkeksi kaupungin kiireisestä arjesta. 16000 asukkaan Sorrento on paikallisjunan pääteasema, joka tunnetaan mm. Henrik Ibsenin, Goethen ja lordi Byronin vierailuista sekä paikallisesta limoncellosta. Marina Grandessa pääsee uimaan lämpöisessä Välimeressä ja ylhäältä rantakallioiden päältä Sorrenton keskustasta näköalat Napolinlahdelle ja Vesuviukselle ovat suorastaan huikeat.

Salernosta on bussi- ja lauttayhteydet kuvankauniin Amalfin rannikon kyliin, joista kuuluisin on Positano. Alue on Unescon maailmanperintökohde ja tunnettu myös limoncellostaan.

Näin kuljet Napolin historiallisessa keskustassa

Kätevin tapa tutustua Napoliin on kulkea jalkaisin, vaikka kaupungin historiallinen keskusta onkin koko Euroopan laajin. Se on myös Unescon maailmanperintökohde. Keskeisimmät nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin pääosin niin pienellä alueella, että ne on helppo kiertää omatoimisesti kohtuullisessa ajassa. Syrjäkujille vilkaisten ja paikallisten suosimissa kahviloissa istuskellen pääsee samalla osaksi aitoa eteläitalialaista elämänmenoa, jossa leppoisa joutilaisuus vaihtuu herkästi teatterimaiseen dramaattisuuteen.

Nähtävyyksiä kannattaa kiertää ydinkeskustasta aloittaen. Kaupungin keskustan kahtia jakava Spaccanapoli-katu on oivallinen maamerkki ja ostoskohde. Matkan voi aloittaa Via Duomon varrella sijaitsevasta mahtavasta tuomiokirkosta, joka on 1200-luvulta alkaen aikojen saatossa muovautunut eri tyylejä yhdisteleväksi, pääosin goottilaiseksi kokonaisuudeksi. Sitä reunustavat Santa Restitutan kastekappeli, jonka sisälle kätkeytyy myös läntisen maailman vanhin varhaiskristillinen kastekappeli, San Giovanni in Fonte, sekä toisella puolen Tesoro di San Gennaron kappeli, jossa säilytetään kaupungin suojeluspyhimyksen pyhäinjäännöksiä. Uskovat kerääntyvät tuomiokirkkoon kolmesti vuodessa todistamaan arkkipiispan johdolla Pyhän Gennaron kuivuneen veren muuttumista jälleen nestemäiseksi. Sanotaan, että mikäli näin ei käy, se enteilee huonoa kaupungille ja sen asukkaille.

Tuomiokirkolta matka jatkuu Via Duomoa pitkin kohti Spaccanapolia, jonka aivan alkupäästä löytyy mielenkiintoinen Ospedale delle Bambole (osoite: Via San Biagio dei Librai 81). Kyseessä ei ole nukkemuseo eikä edes antiikkitavarakauppa, vaan pieni putiikki, jossa taitavat käsityöläiset korjaavat rikki menneitä nukkeja ja pehmoleluja. Leikkikalukokoelma on silti vaikuttava! Nälän yllättäessä kannattaa käydä maistamassa taatusti aitoa napolilaista pizzaa Antica Pizzeria da Michelessä (osoite: Via Cesare Sersale 1/3). Pizzeria on seissyt samalla paikalla jo reippaat sata vuotta ja yhä nykyäänkin saman yrittäjäsuvun vesat paistavat suvun reseptin mukaisesti kahta alkuperäistä, ainesosiltaan herkullisen yksinkertaista pizzaa: marinaraa ja margheritaa.

Muinaiseen maanalaiseen Napoliin voi tutustua opastetulla kierroksella, joka on takuulla sykähdyttävä kokemus. Akveduktin, kapeiden käytävien ja roomalaisen teatterin raunioiden jälkeen on hyvä hengähtää hetki läheisessä San Lorenzo Maggioren basilikassa tai suunnata vaikkapa jäätelölle. Via San Gregorio Armeno on yksi historiallisen keskustan pääkaduista – se tunnetaan turistien keskuudessa etenkin kirkostaan ja upeita jouluseimiä valmistavista käsityöläisistään. Spaccapolia länttä kohti edetessä osoittaa kyltti sivukadulle Sanseveron kappeliin, joka on täynnä mitä upeimpia veistoksia ja mielenkiintoista historiaa. Täältä kannattaa poiketa muutama sata metriä ylös pohjoiseen, jossa kohoaa upea arkeologinen museo.

Spaccanapolin varrelle palatessa seuraava kohde on San Domenico Maggioren kirkko, jota koristavat Pietro Cavallinin 1300-luvun freskot. Spaccanapolin loppuessa alkavat Via Toledon ostoskadun jälkeen espanjalaiskorttelit, joita kiertäessä kuluu tunti jos toinenkin. Sieltä merelle päin matkan varrelle jäävät kuninkaallinen palatsi, Castel Nuovon linna ja upea San Carlon teatteri. Vastaan tulee kaunis Napolinlahti, johon työntyvällä niemenkärjellä voi vierailla Castel dell'Ovossa ihailemassa maisemia. Illalliseksi voi nauttia alkuperäistä pizza margheritaa Pizzeria Brandissa (osoite: Salita Sant'Anna di Palazzo 1/2) tai vaihtelun vuoksi suosia taatusti tuoreita meren antimia.

Milloin mennä Napoliin?

Napolissa aurinko porottaa niin kuumana, että kesäaikaan matkustamista voi olla hyvä välttää. Paras aika vierailla kaupungissa on syys-lokakuussa, jolloin lämpötilat ovat suomalaisittain siedettävät (+25) ja merivesi lämmintä.

Miten mennä Napoliin?

Finnair lentää suoraan Helsingistä Napoliin kevät-, kesä- ja syyskaudella. Muulloin perille pääsee yhdellä vaihdolla Ateenan, Rooman, Milanon tai Saksan lentokenttien kautta. Roomasta Napoliin on myös tiheästi liikennöivä junayhteys.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Italia


Julkaistu 10. kesäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.