10 vinkkiä: Menorca – Mallorcan tyylikäs pikkuserkku

Baleaarien toiseksi suurin saari erottuu monella tavalla saariryhmän muista jäsenistä. Menorcalla tunnelma on tyylikäs ja saari on täynnä kaunista luonnon rauhaa. Korkeat vuoristot puuttuvat kokonaan ja saari soveltuu erinomaisesti pyöräilyyn, vaeltamiseen ja ratsastusretkiin.

Menorcalla on vain vähän täyteen ahdettuja turistirantoja ja suuria hotelleja. Sen sijaan saarella asutaan enimmäkseen loma-asunnoissa ja viihdytään kymmenillä pienillä hiekkarannoilla sekä poukamilla. Välimeri hehkuu vihreän ja turkoosin sävyissä vaaleaa hiekkaa ja kalkkikiveä vasten.

Saaren kaksi suurinta kaupunkia tarjoilevat viehättävää tunnelmaa, historian havinaa ja erinomaisia makuelämyksiä. 1700-luvun englantilais- ja ranskalaismiehitykset näkyvät edelleen kulttuurissa rikkautena. Majoneesi on kuulemma keksitty juuri Menorcalla ranskalaisten toimesta. Englantilaisten jäljiltä juodaan edelleen Pomada-nimistä drinkkiä, joka valmistetaan aina saaren omasta Xoriguer-ginistä, sitruunanmehusta ja soodavedestä. Se nautitaan kylmänä runsaiden jäiden kera. Ehkä parhaiten Pomada osataan sekoittaa Ciutadellan pääaukiolla Plaҫa des Bornilla sijaitsevassa Es Quiosc -ravintolassa.

Menorcalla on myös omaa viinituotantoa ja paikallinen Maó-juusto on aivan ehdoton herkku. Leivän päälle kannattaa levittää pateemaista sobrassada -makkaraa ja ainakin kerran loman aikana on syötävä taivaallista Menorcan hummeria. Aamu alkaa usein Mallorcalta kotiutuneella makealla Ensaimada-kierreleivonnaisella.

10 vinkkiä Menorcalle

1) Ciutadella

Castell de Sant NicolauCastell de Sant Nicolau

Kaunis Ciutadellan kaupunki sijaitsee Menorcan länsirannikolla. Sinne pääsee lautalla Pohjois-Mallorcan Alcúdiasta tai bussilla Menorcan pääkaupungista Mahónista. Ciutadellan pieni vanha kaupunki on säilynyt erinomaisen hyvin. Arkkitehtuurissa näkyy niin roomalaisten kuin maurienkin jäljet. Vanhan kaupungin sydämessä kohoaa goottityylinen Menorcan Katedraali. Kapeat kadut ja aukiot ovat täynnä viehättäviä ravintoloita. Tunnelma on rauhallinen ja ystävällinen, jopa markkinapäivinä perjantaina ja lauantaina.

Iltaisin kannattaa käydä syömässä myös vanhalla satama-alueella. Vaikka ravintoloita on useita, voi pöytää joutua odottamaan. Se on varma merkki maukkaasta ruuasta, joka valmistetaan tuoreista raaka-aineista. Kala ja muut meren herkut vievät kielen mennessään. Ainakin ravintola Café Balear satamassa kannattaa testata. Nautinto on täydellinen, kun samalla voi ihailla valojen heijastuvan meren pinnasta suojaisalla lahdella.

Kaupungin läntisimmässä niemen kärjessä sijaitsee Castell de Sant Nicolau. Se on 1600-luvulla rakennettu vartiolinnake ja hauska tutkimuskohde. Näköalat merelle ja jopa Mallorcalle saakka ovat upeat.

Ciutadella on mainio tukikohta Menorcan lomalle. Läheisille rannoille pääsee helposti polkupyörällä tai bussilla ja saaren muihinkin kohteisiin on hyvät kulkuyhteydet.

2) Mahón

Mahónin satama on mukavan tunnelmallinen iltaisin.Mahónin satama on mukavan tunnelmallinen iltaisin.

Mahón tai Maó, kuten paikalliset pääkaupunkiaan kutsuvat sijaitsee Menorcan itärannikolla. Ciutadellan ja Maón välimatka on vain n. 50 km, vaikka ne sijaitsevat saaren vastakkaisilla puolilla. Mahónin ylpeys on yksi maailman hienoimmista ja syvimmistä luonnonsatamista. Se on lähes kuusi kilometriä pitkä ja yli kilometrin leveä. Sataman kaduilla on paljon ravintoloita ja kahviloita, joista on mukavaa seurata laivaliikennettä ja kaunista luontoa.

Satamasta pääsee nousemaan ylös kaupunkiin kauniita leveitä portaita pitkin. Välillä voi levähtää hyvin hoidetuilla puistomaisilla tasanteilla ja katsella hienoja maisemia.

Placa de la Constituciólla sijaitsee goottityylinen Santa Marian kirkko, joka on saaren tärkein kristillinen rakennus. Sinne kannattaa piipahtaa kesäaikaan aamupäivällä klo 11 pidettäviin minikonsertteihin. Kuumana kesäpäivänä kirkon viileys ja mahtava urkumusiikki ovat virkistävä kokemus.

Arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Museo de Menorcan mielenkiintoiseen näyttelyyn Placa de Sant Francescilla. Itse rakennus on kaunis 1400-luvulla rakennettu entinen fransiskaaniluostari. Museo tarjoaa hienot kokoelmat tauluja, vanhoja karttoja ja paljon muuta materiaalia eri aikakausilta. Tutustumaan pääsee saaren varhaishistoriaan, roomalaisten ja byzanttien aikakausiin sekä islamilaiseen aikaan.

Kaupungista on myös helppo vierailla reilun 10 kilometrin päässä sijaitsevalla antiikin ajan raunioilla Torralba d’en Salordissa. Suurin hautamonumentti La Taula de Torralba on lähes viisi metriä korkea.

3) Pyöräily saarella

Näkymiä Camí de Cavalls -reitin varreltaNäkymiä Camí de Cavalls -reitin varrelta

Menorca soveltuu erinomaisesti pyöräilyyn. Saari on huomattavasti tasaisempi kuin vuoristoinen Mallorca. Toisaalta kyllä pyöräilijälle riittää myös mäkiä poljettavaksi. Pientä saarta ehtii tutkia jo yhden päivän aikana paljon. Vuokrapyöriä on hyvin saatavilla ja tavallisen fillarin sijasta voi valita myös sähköavusteisen pyörän, jolla matka taittuu vieläkin sutjakkaammin tai maastopyörän, jolloin pääsee ajelemaan myös pieniä polkuja pitkin. Pienillä päällystetyillä teillä ei ole liikaa autoliikennettä ja pyöräilijä mahtuu hyvin mukaan. Polkupyörä on oivallinen kulkuväline monille pienille rannoille, joille ei pääse yleisillä kulkuneuvoilla.

Ciutadellasta hyviä pyöräilykohteita ovat esim. Platges d’Algaiarens rannat. Mukaan kannattaa ottaa evästä ja tarpeeksi juotavaa. Rannalle päästäkseen on nimittäin ylitettävä korkea kohta, joten ylä- ja alamäkiä riittää sekä mennessä että tullessa.

Cala Morellin rannat ja luolat kannattaa myös käydä katsomassa ja nykyisen sataman läheltä (Ciutadella Port) löytyy monia mielenkiintoisia kohteita. Etelään päin pyöräillessä kannattaa ajella Cap d’Artrutx majakalle saaren lounaiskulmassa. Sen ympärillä levittäytyy viehättävä omakotitaloalue, jossa on mukava ihastella valkoisia taloja ja niiden kauniita pihoja. Cap d’Artrutx majakalla on ravintola, jossa voi nauttia lounasta suunnaten samalla katseensa merelle. Iltaisin ravintolan terassi on täydellinen paikka ihailla auringonlaskua, mutta kesälläkin kannattaa varautua viileään tuuleen.

Saarella on useita merkittyjä pyöräilyreittejä sekä maastossa että päällystetyillä teillä. Reiteistä kannattaa kysellä lisää turisti-infoista ja polkupyörävuokraamoista. Erityisen mielenkiintoinen on 186 km pitkä ikiaikainen reitti Camí de Cavalls saaren ympäri. Se on viimein avattu liikkujille vuonna 2010. Sitä voi kiertää myös maastopyörällä. Reitin voi pyöräillä kokonaan tai ajaa vain osia siitä.

4) Rannat

Cala en TurquetaCala en Turqueta

Menorca on täynnä huikean kauniita rantoja. Suuri osa niistä on pieniä poukamia ja syvänteitä kallioiden välissä. Saarella on sanonta, jonka mukaan löytää sitä paremman rannan, mitä enemmän on valmis uhraamaan aikaa ja vaivaa sinne matkaamiseen. Valita voi hiekka-, pikkukivi- tai kalliorannan. Tarjonnasta löytyy myös nudistirantoja. Joillekin rannoille pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla. Toisille täytyy mennä omalla autolla tai polkupyörällä. Hankalimmin saavutettavat rannat löytyvät vain kävellen tai veneellä.

Suosituimmat turistirannat, joilla on usein paljon ihmisiä ja hyvät palvelut, ovat Binibeca Nou ja Platja de Punta Prima Sant Lluísissa sekä Cala’n Bosc, Cala en Blanes ja ja Cala Blanca Ciutadellan lähistöllä. Cala Blancalla on hyvä idea vuokrata tuoli ylhäällä olevasta ravintolasta. Kalliolta pääsee hyppäämään suoraan kirkkaaseen veteen ja ylös tuloa varten seinämään on pultattu tukevat tikkaat. Koko päivän voi viettää rannalla ilman hiekkaa varpaissa ja vaatteissa. Lisäksi latinotyylinen ravintola Hola Ola tarjoaa erinomaista ruokaa ja upeat puitteet. Illalla ravintolassa on usein elävää musiikkia ja tunnelma sen mukainen.

Lähellä Cala’n Boscia löytyy Platja de Son Xoriguer. Sieltä voi hyvällä tuurilla heti aamusta löytää omalle seurueelleen aivan yksityisen pikkupoukaman.

Jos haluaa nauttia päivästä erilaisella rannalla, kannattaa suunnata esimerkiksi Cala en Brut tai Cala Morell rannoille. Ensimmäinen niistä sijaitsee Ciutadellan uuden sataman lähellä. Cala en Brutilla levitetään pyyhkeet korkeille rantakallioille. Sieltä on jyrkkä pudotus veteen. Kallioita on monella eri korkeudella, joten hyppypaikan voi valita uskalluksen mukaan. Cala Morell taas sijaitsee Menorcan luoteisosassa. Ranta on pieni ja kivinen. Sinne pääsee autolla tai laskeutumalla pitkät portaat alas. Cala Morellin erikoisuus on rautakauden aikaiset luolat ja upeat näköalat.

Ciutadellasta pääsee myös bussilla hiljaisemmille rannoille kuten Platges de Son Saures. Bussin päätepysäkiltä on n. 10 minuutin kävelymatka. Jos jaksaa kävellä vielä pidemmälle, saapuu pienelle paratiisimaiselle Es Talaier rannalle. Kummallakaan näistä ei ole palveluja, joten omat eväät on syytä olla mukana.

Pyörä- tai automatkan päässä Ciutadellasta sijaitsevat myös kauniit Cala en Turqueta ja Platges d’Algaiarens. Parkkipaikoilta on käveltävä vielä n. 10 - 15 minuutin matka perille. Myöskään näillä rannoilla ei ole palveluita.

5) Monte Toro

Näkymät Monte Toron huipultaNäkymät Monte Toron huipulta

Monte Toro on Menorcan korkein kohta 357m. Sinne mennään pääasiassa ihailemaan spektaakkelimaisia näkymiä. Näköalaterassilta näkee yli koko Menorcan saaren aina Mallorcalle asti. Paras tapa päästä perille on vuokrata auto. Hyväkuntoiset tosin vierailevat paikalla myös polkupyörillä ja kävellen. Paikalla sijaitsi aikoinaan Fransiskaaninunnien luostari ja kukkulalle tehtiin pyhiinvaellusmatkoja. Nykyään kävijät voivat vierailla kirkossa ja kahvilassa sekä ihailla maisemien lisäksi paikalle pystytettyä Kristus-patsasta. Monte Torolle on Ciutadellasta matkaa noin 30km ja Mahónista noin 25km.

6) Kengät ja muut ostokset

Hiljainen Menorcan saari on varsinainen kenkäparatiisi. Katukuvaa katsellessa ei voi olla tutustumatta suosittuihin perinnekenkiin avarca-sandaaleihin. Niitä näkyy kaikkialla ja niitä voi ostaa kaikkialta. Kenkien päällinen on nahkaa ja pohja kumia, joka on usein tehty vanhoista auton renkaista. Kengät mukautuvat ajan mittaan kaikkiin jalkoihin.

Saarelta löytyy myös maailman kuuluja Mascarón kenkiä. Kolmen tuotemerkin (Jaime Mascaró, Ursula Mascaró ja Pretty Ballerinas) tehtaanmyymälä löytyy pienestä Ferreriesin kylästä saaren keskiosasta. Myymälästä voi ostaa myös laukkuja, vöitä ja nahkatakkeja. Ostosten lomassa voi virkistäytyä kahvilassa. Ferrieriesiin on Ciutadellasta n. 20km ja Maósta n. 30km matka.

Alaior nimisessä kylässä, joka sijaitsee n. 17km Ferreriesistä Maóon päin, voi vierailla Pons Quintana tehtaanmyymälässä. Myös sieltä löytyy saarella tuotettuja kenkiä ja laukkuja. Pons Quitana -merkin historia ylettyy 1950-luvulle saakka, jolloin kylän oma poika Santiago Pons Quintana alkoi työskennellä setänsä pienellä kenkätehtaalla. Nykyään Pons Quintana -punoskengät ovat tunnettuja joka puolella maailmassa.

Ciutadellan kaupungissa on puolestaan showroom Patricia kengille, laukuille ja takeille. Patricia tuotemerkin perusti Miguel Mesquida Mascaró vuonna 1971.

7) Vierailu hevostilalla

Menorcalla järjestetään paljon eri pituisia ratsastusretkiä.Menorcalla järjestetään paljon eri pituisia ratsastusretkiä.

Hevoset ovat aina kuuluneet saarelaisten elämään. Menorcalla kasvatetaan saaren nimikkohevosia. Menorcan hevonen on usein kiiltävän musta ja sirorakenteinen. Ne ovat taitavia ja oppivaisia. Moniin saaren perinnejuhliin kuuluukin näyttävä hevosshow.

Vain pari kilometriä Ferreriesin eteläpuolella sijaitsee hevostila, jonka nimi on Son Martorellet. Siellä voi vierailla ja tutustua paremmin upeisiin eläimiin. Tiistaisin ja torstaisin klo 20.30 tilalla järjestetään perinteinen hevosshow. Siihen voi ostaa lippuja etukäteen netistä.

Menorcalla järjestetään paljon monen mittaisia ratsastusretkiä. Ratsaille pääsee kokemattomampikin ratsastaja ja tarjolla on myös usean päivän retkiä kokeneille. Retkistä kannattaa kysellä turistitoimistoista.

8) Vaeltaminen

Cala Galdana - mukava päätepysäkki patikoinnilleCala Galdana - mukava päätepysäkki patikoinnille

Menorcalla on huikeat puitteet vaeltamiseen ja patikointiin. Reittejä löytyy kokeneille ja kokemattomille. Matkaan voi lähteä itsenäisesti tai opastetuille retkille. Oppaan kanssa matkasta saa ehkä vielä enemmän irti.

Pelkästään saaren ympäri kiertävältä keskiaikaiselta ratsutieltä Camí de Cavalls löytyy useita eritasoisia reittejä.

Helppo reilun 11 kilometrin mittainen reitti lähtee Punta Primasta Menorcan Kaakkoiskulmalta. Sitä pitkin pääsee kävelemään aina Maónin satamaan saakka. Hiukan vaikeampi keskitason reitti kulkee lounaassa sijaitsevalta Son Xoriguer rannalta saaren etelärannikkoa pitkin Cala Galdanaan. Retin pituus on n. 15 km. Haasteita kaipaavat voivat patikoida vaikean 12km pitkän reitin saaren keskiosasta Es Migjornista alas etelärannikolle Cala Galdanaan.

Näiden lisäksi saarella on muitakin merkittyjä kävelypolkuja. Matkaa voi hyvin tehdä myös pieniä teitä pitkin. Mukaan kannattaa ottaa tarpeeksi vettä ja hankkia hyvä kartta.

9) La Mola

La Mola eli Kuningatar Isabel II:n linnoitusLa Mola eli Kuningatar Isabel II:n linnoitus

La Mola eli Kuningatar Isabel II:n linnoitus on valtava kokonaisuus hienolla luonnonkauniilla paikalla Mahónin luonnonsatamaa suojaavalla niemellä. Linnoitus rakennettiin pääosin 1800-luvulla, jotta sieltä käsin voitaisiin puolustaa ja suojata kaupunkia. Nykyään linnoitukseen ja sitä ympäröiviin luonnonalueisiin pääsee tutustumaan maksettuaan pääsymaksun.

Alue on todella suuri ja vierailuun kannattaa varata aikaa. Kierroksen voi tehdä omatoimisesti tai oppaan mukana. Mukaan voi ottaa eväät ja rentoutua välillä picnicillä. Paikalta voi myös vuokrata polkupyörän ja tutustua alueeseen pyöräillen.

Linnakkeelta on hienot näköalat satamaan ja merelle. Nähtävää ja tutkittavaa riittää monenlaisten historiallisten näyttelyiden ja gallerioiden muodossa. La Molalla järjestetään usein myös erilaisia tapahtumia. On hieno elämys seurata upeissa puitteissa konserttia, teatteria, käsityöläisnäytöstä tai tuli-, flamenco ja hevosshowta. Vierailua varten kannattaa laittaa mukavat kengät jalkaan. Jos on mahdollista, niin linnakkeelle kannattaa mennä mieluummin hiukan pilvisenä päivänä.

10) Vesille

Kajakilla Menorcan turkooseille vesille?Kajakilla Menorcan turkooseille vesille?

Hieno tapa tutusta saareen ja sen historiaan sekä kauniisiin rannikoihin, on lähteä vesille. Helpoimmin se onnistuu Mahónin satamasta. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja. Katamaraanilla pääsee katselemaan maisemia ja valita voi tunnin, puolen päivän tai kokopäivän risteilyn väliltä sopivimman. Risteilyjä tehdään historiallisella teemalla, auringonlaskun aikaan, lasipohjaveneillä tai vaikka viiniä, juustoja ja muita paikallisia herkkuja nauttien. Lippuja voi ostaa satamasta tai suoraan laivoilta. Usein liput saa halvemmalla, jos ostaa ne etukäteen netistä (esim. Yellow Catamarans).

Toinen hyvä tapa on lähteä kajakoimaan. Saaren voi kiertää vaikka kokonaan ympäri tai tutustua esim. sen majakoihin tai luolastoihin melomalla. Paikalliset yritykset tarjoavat valmiita retkiä ja kajakkien vuokrausta eri puolilla saarta. Kaikkein kokemattomimmat voivat ottaa ensin muutaman oppitunnin aiheesta. Samoista yrityksistä löytyy usein myös SUP-lautoja ja niillä tehtäviä retkiä (esim. Menorca en Kayak). Aiheesta kannattaa kysellä turistitoimistoista lisää.

Miksi mennä Menorcalle?

Menorca on säilyttänyt hienosti oman luonteensa kasvavasta turismista huolimatta. Pienellä saarella on paljon kaunista katseltavaa ja maukasta syötävää ja ennen kaikkea syvää rauhaa sitä haluaville. Menorcalla on helppo viettää aikaa vain rentoutuen mutta saari tarjoaa myös monipuoliset mahdollisuudet aktiivilomailuun. Pienestä koostaan huolimatta Menorcalle kannattaa lähteä ostoksille. Saarella valmistetaan maailman kuuluja kenkiä ja tehtaanmyymälöistä voi tehdä löytöjä.

Menorcalle tehdään nykyään pakettimatkoja Suomesta, mutta siellä on helppo vierailla myös omatoimisesti. Tyylikkään saaren hintataso on Suomen tasoa.

Miten mennä Menorcalle?

Menorcalla on oma pieni lentokenttä lähellä Mahónin kaupunkia. Saarelle pääsee helposti myös lautoilla Mallorcalta, Barcelonasta tai Valenciasta. Lautat liikennöivät usein ja mereltä saapuessa saa hienon ensivaikutelman, etenkin Mahónin upeaan luonnonsatamaan rantautuessa.

Milloin mennä Menorcalle?

Korkeasesonkiaika on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Silloin myös lämpötila on korkeimmillaan. Paras aika aktiivilomailuun on keväällä touko-kesäkuussa ja syksyllä syys-lokakuussa. Syksyllä on tosin todennäköisempää joutua sadekuuron kastelemaksi. Talvella marras-maaliskuussa on todella hiljaista ja useimmat palvelut eivät ole saatavilla. Pääsiäinen tosin on koko Espanjassa tärkeä juhla ja niin on myös Menorcalla. Silloin tunnelma on aivan erityinen juhlakulkueineen ja pääsiäisruokineen.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Menorca


Julkaistu 7. elokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.