10 vinkkiä: Smaragdinvihreä Madeira

Madeiran saari on tunnettu upeasta luonnostaan ja patikointireiteistään. Urbaani pääkaupunki Funchal, jylhät vuoristot, aarnimetsät, tuoksuvat puutarhat ja syvänsininen Atlantti tarjoavat monipuolisen ympäristön aktiivilomailijalle, lapsiperheelle tai pariskunnalle.

Madeiran saariryhmä sijaitsee Atlantin valtamerellä 580 kilometrin päässä Afrikan mantereesta ja tuhat kilometriä Lissabonista. Saariryhmä koostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta, joista kaksi, Madeiran ja Porto Santon saaret ovat asuttuja. Madeira on Portugalin autonominen alue, ja asukkaita saarilla on yhteensä noin 280 000. Saaresta noin kolme neljäsosaa on luonnonsuojelualuetta.

Paikallisen keittiön erikoisuuksia ovat hiillostettu kana frango churrasco, avotulella grillattu lihavarras espetada ja syvänmerenkala espada, jota tarjoillaan yleensä grillatun banaanin kanssa. Kalastanpata calderada valmistetaan kalasta, paprikasta, perunasta, sipulista ja maustetaan valkosipulilla. Madeiran kalaherkkuihin kuuluu myös tonnikala, joka on parhaimmillaan keväällä. Paikallinen keittokuuluisuus on açorda à madeirense, joka valmistetaan leivästä, kananmunasta ja valkosipulista.

Madeira-viiniä nautitaan sekä aperitiivina että aterian jälkeen. Saaren nimikkoviiniä on viittä laatua: kuiva sercial, puolikuiva verdelho, puolimakea boal, makea malvisia ja puolimakean ja makean välimaastoon asettuva terrantez.


Suurimmat ostoskeskukset sijaitsevat Funchalissa, mutta paikallisia tuliaistuotteita voi hankki ympäri saaren. Koruompeleet, kudotut villatuotteet, koripunokset, näyttävät leikkokukat ja tietysti paikallinen Madeira-viini ovat suosittuja kotiin viemisiä.

10 vinkkiä Madeiralle:

1) Funchal

Funchalin kasvitieteellinen puutarha.Funchalin kasvitieteellinen puutarha.

Pääkaupunki Funchal on Madeiran saarten hallinnollinen keskus, joka on muodostunut jyrkkien rinteiden ympärille meren rantaan. Kaupungin satama toimii paikallisten kalastajien kiintopisteenä ja kansainvälisten risteilyalusten piipahtamispaikkana. Suuria aluksia nähdään Funchalin satamassa lähes päivittäin.

Funchal on tunnettu upeista puutarhoistaan, jotka kutsuvat rentouttavalle ja silmiä hivelevälle päiväkävelylle. Orkideapuutarha Quinta dos Saltos hurmaa harvinaisilla orkideoillaan, mutta myös eksoottisilla puulajeillaan ja fossiilikokoelmallaan. Kasvitieteellinen puutarha, Jardim Botânico, tarjoaa kattavan lajivalikoiman ja puiston yhteydessä toimii veikeä papukaijapuisto. Kaupunginpuisto Pyhän Fransiskuksen puisto sijaitsee Funchalin keskustassa.

Funchalissa voi viettää päivän myös shoppaillen. Keskustassa tai sen läheisyydessä on useita ostoskeskuksia, kuten La Vie, Madeira Forum, Madeira Shopping ja Dolce Vita. Kaupungin eläväinen kauppahalli eli Mecado dos Lavdadores on nähtävyys itsessään. Keskustassa on myös kattava valikoima kenkäkauppoja, kansainvälisten ketjujen nimikkoliikkeitä, pikkuputiikkeja ja tietysti ihania kahviloita ja ravintoloita, joihin on mukava istahtaa ostosten lomassa.

Funchalissa on lukuisia käymisen arvoisia kirkkoja, kuten 1500-luvun alussa valmistunut Funchalin tuomiokirkko Sé, Santa Claran luostarikirkko ja Igreja do Sao Pedro, eli Pietarinkirkko. Museoista suosituimmat ovat Modernin taiteen museo, Eletroniikkamuseo, Luonnonhistoriallinen museo ja sen yhteydessä toimiva akvaario. Funchal on myös yliopistokaupunki, ja vakituisia asukkaita on noin 114 000.

2) Monten kylä

Tällainen menopeli on maantiereki, jonka kyytiin voi hypätä paluumatkalla Montesta Funchaliin.Tällainen menopeli on maantiereki, jonka kyytiin voi hypätä paluumatkalla Montesta Funchaliin.

550 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan Monten kylään on matkaa Funchalista yhdeksän kilometriä. Monte muodostui 1700-luvulla yläluokan lepopaikaksi, ja tänä päivänäkin siellä pääsee pakoon pääkaupungin vilinää.

Monten nupukkikivikaduille ja puutarhoihin pääsee Funchalista bussin lisäksi köysiradalla. Matkan alaspäin voi taittaa maatiereellä, jota ohjastaa olkihattuinen carreira.

3) Porto Santon saari

Porto Santossa hiekka on vaaleampaa kuin Madeiran saarella.Porto Santossa hiekka on vaaleampaa kuin Madeiran saarella.

Saariryhmän toinen asuttu saari, Porto Santo sijaitsee Madeiran pääsaarelta noin 50 kilometrin päässä koilliseen ja on mitoiltaan 11 kilometriä pitkä ja 6 kilometriä leveä. Saari on vehreän Madeiran vastakohta, sen maisema on tasainen ja maaperä hiekkainen. Porto Santon pääkaupungissa, Vila Baleirassa, on asukkaita noin 3 000.

Madeiran saarten hienoin, yhdeksän kilometrin mittainen hiekkaranta houkuttelee rantapäivän viettoon. Käymisen arvoinen kohde on myös Kristoffer Kolumbuksen museo, Casa Museu Cristóvao Colombo. Kolumbus asui saarella portugalilaisen vaimonsa kanssa 1 400-luvulla.

4) Patikointi ja vaellus

Pico de Aireiro on Madeiran kolmennksi korkein huippu.Pico de Aireiro on Madeiran kolmennksi korkein huippu.

Madeiran saarta halkoo kastelukanavaverkosto, joka tasoittaa saareen epätasaisesti jakautuvaa sadetta. Kastelukanavien, eli levadojen vierellä kulkevat polut ovat suosittuja patikointireittejä. Eritasoiset reitit ovat joko betonipohjaisia väyliä tai kapeita polkuja, joita myös paikalliset käyttävät kulkureitteinään. Reittien pituus on yhteenlaskettuna noin 2 000 kilometriä.

Erilaisia vaellusreittejä kulkee myös vuoristossa. Saaren korkein huippu ja suosittu vaelluskohde, Pico Ruivo, kohoaa 1862 metrin korkeuteen. Vuoristojen rotkoissa patikoidaan vesiputousten ja mahtavien vuoristomaisemien ympäröimänä.

5) Golfaamaan

Madeira on tunnettu myös golf-kentistään. Funcahlin lähdeisyydessä pelataan golfia kahdella kentällä: noin 30 kilometrin päässä kaupungista on 27-reikäinen Santo da Serran kenttä ja hieman lähempänä kaupunkia sijaitsee 18-reikäinen Palheiro Golf, joka hurmaa myös upeilla maisemillaan Funchalin lahdelle ja saaren vuoristoon.

6) Aktiviteetit

Madeiraa ympäröivä, kirkasvesinen Atlantti houkuttelee moniin vesiurheiluaktiviteetteihin.Madeiraa ympäröivä, kirkasvesinen Atlantti houkuttelee moniin vesiurheiluaktiviteetteihin.

Golfin, patikoinnin ja vaelluksen lisäksi Madeiralla on monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet. Lintubongausretket, purje- ja lainelautailukurssit, ratsastaminen, syvänmerenkalastus, valas- ja delfiiniretket viihdyttävät aktiivimatkailijaa.

Atlantin kirkas vesi, värikkäät kalalajit ja kauniit riutat houkuttelevat sukeltajat ja snorklaajat pinnan alle.

7) Rantapäivän viettoon

Useat Madeiran rannat ovat hieman tummempaa hiekkaa tai pikkukiveä.Useat Madeiran rannat ovat hieman tummempaa hiekkaa tai pikkukiveä.

Funcahlin ympäristössä uidaan ja otetaan aurinkoa pääasiassa merivesialtaissa ja hotellien uima-altailla. Madeiran rannikolla on kourallinen rantoja, joista Praia Formosa, Funchalin ja Camara De Lobosin välimaastossa sijaitseva pikkukivien peittämä ranta, on yksi suosituimmista. Saarella on kaksi tekohiekkarantaa, Calhettassa ja Machiossa, joiden hiekka on kuljetettu Saharasta.

Rauhallinen, pikkukivinen Ponta do Solin ranta sijaitsee saaren eteläosassa, Prainhan mustahiekkainen ranta on puolestaan vilkas ja paikallisten suosiossa. Sao Vicenten tuulisen rannat aallot ovat surfaajien suosiossa.

8) Christiano Ronaldon kotikonnuilla

Tosifanit voivat varata yöpymisen Pestana CR7 -hotellista ja vierailla sen yhteydessä sijaitsevassa museossa, joka on omistettu luonnollisesti Christiano Ronaldolle. Kuva: eBookers.comTosifanit voivat varata yöpymisen Pestana CR7 -hotellista ja vierailla sen yhteydessä sijaitsevassa museossa, joka on omistettu luonnollisesti Christiano Ronaldolle. Kuva: eBookers.com

Maailmankuulu jalkapalloilija Christiano Ronaldo on kotoisin Madeiralta. Funchalissa avautui kesällä 2016 tähden nimikkohotelli Pestana CR7 ja kaupungissa pääsee myös tutustumaan jalkapalloilijan elämään ja uraan tarkemmin myös nimikkomuseossa, CR7 Museumissa.

Joulukuusssa 2013 avatussa museossa on esillä muun muassa Ronaldon palkintokokoelma, jalkapalloja, valokuvia, ottelupaitoja ja FIFAn myöntämä parhaan jalkapalloilijan palkinto, Kultainen pallo.

9) Nunnien laaksoon

Curral des Freiras, eli Nunnien laakso.Curral des Freiras, eli Nunnien laakso.

Madeiran saaren sisäosien vuoristomaisemiin ja luontoon tutustuminen onnistuu Curral das Freirasissa, Nunnien laaksossa. Funchalissa sijaitsevan Santa Claran luostarin nunnat pakenivat merirosvoja keskiosan laaksoon saaren asutuksen alkuaikoina.

Laakson ja sen ympäristön luonto on huikaisevan kaunis ainutlaatuisine laurisilvametsineen, jonka juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Tänä päivänä laurisilvametsää kasvaa ainoastaan Madeiralla, Kanariansaarilla, Azoreilla ja Länsi-Afrikassa.

10) Festivaalit

Keväisin järjestättävässä kukkafestivaalissa pukeudutaan kukkiin.Keväisin järjestättävässä kukkafestivaalissa pukeudutaan kukkiin.

Madeiralla juhlitaan näyttävästi useita kertoja vuodessa. Helmikuisessa suuressa karnevaalijuhlassa esiintyvät saaren sambaryhmät. Kukkafestivaali järjestetään keväisin, jolloin kylän lapset koristelevat Funchalin seinäkiipeilymuurin kukkasin.

Atlantic Festivalia vietetään kesäkuussa, jonka yhteydessä järjestetään useita ilotulituksia. Elokorjuun kunniaksi järjestettävät viinifestivaalit vietetään elo-syyskuun vaihteessa.

Milloin mennä Madeiralle?

Madeira on ympärivuotinen kohde. Saarilla on useita mikroilmastoja ja lämpötila vaihtelee sijainnin ja korkeuden mukaan. Saaren keskiosan vuorenhuippu jakaa ilmaston pilviseen ja sateisempaan pohjoisosaan ja kuivempaan ja aurinkoisempaan eteläosaan. Mitä korkeammalle kivutaan, sitä viileämmäksi ilmasto muuttuu.

Keskilämpötila on Funchalissa kesäaikaan 20-25 asteen välimaastossa ja talvisin 16-21 asteen välillä. Kesällä sataa keskimäärin yhtenä päivänä kuukaudessa, talvisaikaan useammin.

Miten mennä Madeiralle?

Useat matkanjärjestäjät tekevät eri pituisia valmismatkoja Madeiralle ympäri vuoden. Omatoimiselle matkalle voi lähteä reittilennoin, mutta yhteys sisältää aina vähintään yhden koneenvaihdon Keski-Euroopassa. Suoran lennon kesto on noin kuusi tuntia, vaihdollisella yhteydellä matkan tekoa kertyy vähintään kymmenisen tuntia.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 13.9.2017


Julkaistu 22. syyskuuta, 2016

Lisää Madeiran valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.