10 vinkkiä: Lumoudu Ljubljanasta

Ljubljana on yksi maailman pienimmistä pääkaupungeista. Siellä on ihanaa vain nauttia kauniista ympäristöstä, hyvästä ruuasta ja ystävällisestä ilmapiiristä ilman stressiä pakollisista nähtävyyksistä. Ljubljanassa kaikki on kävelymatkan päässä ja sinne lentää Helsingistä reilussa kahdessa tunnissa.

Vanha keskiaikainen kaupunki on jouduttu jälleenrakentamaan vuosien saatossa moneen kertaan. Nykyään keskusta on pääasiassa jugend tyylistä. Vanhassa kaupungissa on säilynyt paljon barokkiaikaisia rakennuksia. Keskusta ja vanha kaupunki levittäytyvät Ljubljanica joen molemmille puolille kauniina kuin koru. Joen pääsee ylittämään useita toinen toistaan näyttävämpiä siltoja pitkin. Molemmilla rannoilla on kymmeniä ravintoloita ja kahviloita. Kauempaa vanhan kaupungin kujilta löytyy lisää tunnelmallisia ravintoloita ja viehättäviä putiikkeja. Kotiin viemisiksi kannattaa ostaa paikallisia laadukkaita viinejä ja erittäin hienoa suolakosmetiikkaa.

Kaupunkia vartio ylhäällä komeileva Ljubljanan Linna. Torit ja jokiristeilyt elävöittävät tunnelmaa etenkin kesäisin. Silloin monissa ravintoloissa ja kaduilla sekä silloilla kuulee paljon elävää musiikkia ja näkee muita katutaiteilijoita. Tunnelma on kuin tyylikkäillä kaupunkifestivaaleilla. Ruoka on pääsääntöisesti hyvää. Siihen on saatu vaikutteita Italiasta, Itävallasta ja Unkarista. Koko Ljubljana vaikuttaa todella eurooppalaiselta kaupungilta, mutta sitä leimaa sen lisäksi joku kiehtovan villi luonnollisuus. Sekä ruoka että ihmiset ovat ennen kaikkea slovenialaisia.

10 vinkkiä Ljubljanaan

1) Ljubljanski Grad eli Ljubljanan Linna

Ljubljanski Grad eli Ljubljanan LinnaLjubljanski Grad eli Ljubljanan Linna

Kävelypolku ja köysiratahissi lähtevät Gornji-torin laidalta

Nykyinen linna on rakennettu vuoden 1511 maanjäristyksen jälkeen entisen linnan paikalle. Linnan suojissa toimii erinomainen ravintola, jossa kannattaa ehdottomasti lounastaa tai illallistaa. Hienoin kokemus on kiivetä pitkät portaat ylös linnan torniin. Sieltä on upea näköala Ljubljanan yli vuorille saakka. Ylhäältä on mukava bongailla tuttuja maamerkkejä kaupungilta. Tornin alla on tarjolla videoesitys linnan historiasta. Alueella on myös monikerroksinen museo, joka kertoo laajemmin Slovenian alueen historiasta.

2) Vanhan kaupungin sillat Ljubljanica-joen yli

KolmoissiltaKolmoissilta

Mahtavin silloista on valkoinen Kolmoissilta. Sen rakennutti paljon Ljubljanaa uudistanut nerokas arkkitehti Jože Plečnik 1900-luvun kolmannella vuosikymmenellä. Silta kulkee vanhasta kaupungista keskustaan Slovenian kansallisrunoilijan mukaan nimetylle aukiolle (Prešernov trg). Aukiolla on useita hienoja rakennuksia kuten vaaleanpunainen Fransiskaanikirkko. Sen portailla syödään jäätelöä ja tavataan tuttuja.

Toinen kaunis ja kuuluisa silta on Vodnikov trgilta keskustaan vievä Lohikäärmesilta. Siihen liittyy useita taruja ja uskomuksia. Koko kaupunki on kuuleman mukaan alun perin perustettu paikalle, jossa roomalaiset kukistivat ilkeän pedon eli lohikäärmeen. Sillan molemmissa päädyissä ihmisiä tarkkailevat lohikäärmepatsaat, joiden sanotaan heilauttavan häntäänsä, kun neitsyt ylittää sillan. Toisten mielestä lohikäärmeen hännän heilautus tarkoittaa sillalla kulkevan naisen pettäneen miestään. Joen voi ylittää myös vaikka Suutarin tai Teurastajan siltoja pitkin.

3) Jokiristeily ja vanhan kaupungin kahvilat

Jokiristeily ja vanhan kaupungin kahvilatJokiristeily ja vanhan kaupungin kahvilat

Mukava tapa katsella kaunista Ljubljanaa on istahtaa jokilaivan kyytiin. Risteily kestää puolesta tunnista tuntiin ja sen aikana saa hyvän käsityksen rakastetun ja arvostetun arkkitehdin Jože Plečnikin vaikutuksesta Ljubljanaan. Risteilyjä lähtee kesäaikaan useasti päivässä ainakin Kolmoissillan ja Teurastajan sillan luota.

Risteilyn jälkeen on ihanaa istahtaa johonkin vanhan kaupungin tai jokivarren monista kahviloista. Ljubljana on niin pieni kaupunki, että luultavasti yhden päivän aikana näkee useasti samoja ihmisiä. Kaupunkia kutsutaankin Ihmisten Kaupungiksi ja siitä on helppo olla samaa mieltä. Ystävällisyys ja sydämellisyys tarttuvat helposti matkaajaankin.

4) Ljubljanan torit

Ljubljanan toritLjubljanan torit

Keskustorin markkinat ovat tunnelmaa täynnä. Eniten myyjiä on paikalla lauantaisin, jolloin torilla myydään vuoristojuustoja, viinejä ja monia muita tuotteita suoraan tuottajilta. Joka aamu torilta saa ostaa ainakin kukkia, vihanneksia ja hunajaa. Avoin tori pystytetään Vodnikovin aukiolle ja myyntipisteitä löytyy myös katetulta alueelta joen vieressä. Laskeutumalla portaat alas veden tasolle, pääsee tutustumaan monipuoliseen kalatoriin.

Sunnuntaiaamuisin klo 8 – 14 Kolmoissillan ja Suutarin sillan väliin vanhan kaupungin puolelle ilmestyy antiikkimarkkinat ja kirpputori. Tarjolla on monenlaisia esineitä Jugoslavian ajalta ja jopa huonekaluja. Mukavaa on myös istuskella kahvilassa ja vain katsella markkinahumua.

5) Stolna Cerkev Svetega Nikolaja eli Pyhän Nikolauksen Katedraali

Stolna Cerkev Svetega Nikolaja eli Pyhän Nikolauksen KatedraaliStolna Cerkev Svetega Nikolaja eli Pyhän Nikolauksen Katedraali

Vodnikovin aukion läheisyydessä

Ulkoapäin jopa vaatimattoman näköinen Katedraali on sisältä henkeäsalpaavan kaunis. Upeat maalaukset ja koristeet kertovat historiallisia tarinoita. On rauhoittavaa istahtaa hetkeksi nauttimaan hiljaisesta tunnelmasta ja viileydestä. Kirkko on muuttanut muotoaan ja tyyliään useasti vuosisatojen saatossa. Alun perin 1200 luvulla paikalla seisoi romaanistyylinen kirkko. Myöhemmin sen tuhouduttua kirkko oli goottilaistyylinen ja nykyään se edustaa barokkityyliä. Pyhä Nikolaus suojelee kalastajia ja merenkävijöitä, niinpä Katedraalin sijainti joen lähellä on mitä parhain.

6) Postojnska Jama eli Postojnan tippukiviluola

Postojnska Jama eli Postojnan tippukiviluolaPostojnska Jama eli Postojnan tippukiviluola

n. 45km Ljubljanasta lounaaseen

Maailman tunnetuimmaksi tippukiviluolastoksi tituleeratussa Postojnassa kannattaa ehdottomasti käydä. Luolastossa on aina sama lämpötila (noin 8 – 10 astetta). Kesällä se tuntuu ensin ihanan viileältä ja myöhemmin jopa kylmältä. Talvella taas sama lämpötila tuntuu lämpimältä. Kannattaa siis varautua sopivalla vaatetuksella.

Erikoista luolavierailussa on, että ensimmäiset kilometrit kuljetaan avojunan kyydillä. Luola on valaistu todella kauniisti ja ympäristön ihailuun voi keskittyä huoletta junan kyydissä. Lähempää tuttavuutta ikivanhoihin muodostelmiin pääsee tekemään junaosuuden jälkeen toteutettavalla kävelykierroksella. Silloin on katseltava myös jalkoihinsa, että pysyy merkityllä tiellä eikä törmäile muihin.

Puolentoista kilometrin kävelyn jälkeen voi ihmetellä erikoisia luolaeläimiä terraariossa. Olmit ovat lähes läpinäkyviä salamantereita, jotka elävät koko ikänsä pimeässä ja kosteassa luolastossa. Niillä ei ole lainkaan silmiä, muta ne saalistavat hajuaistinsa perusteella matoja ja pieniä äyriäisiä. Ruuan saaminen on hankalaa, koska luolastossa on vain vähän elämää. Olmit voivatkin olla syömättä jopa 10 vuotta ja elää 100 vuotta.

7) Predjamski Grad eli Predjaman

Predjamski Grad eli PredjamanPredjamski Grad eli Predjaman

Linna vajaan 10 km:n päässä Postojnan luolasta

Samalle retkipäivälle Postojnan luolien kanssa kannattaa yhdistää Predjaman Linna. Se on rakennettu nimensä mukaisesti (jama = luola) puoliksi pystysuoran kallion sisään luolan suulle. Alkuperäinen linna rakennettiin jo 1200-luvulla, mutta nykyinen versio on lähinnä renessanssityyliä 1500-luvulta. Linnassa on useita näköalapaikkoja ja hienoja ikkunanäkymiä alppimaisemiin. Portaita on paljon ja vierailu käy kuntoilusta. Jalkoihin kannattaa katsoa, sillä osa kallioon louhituista portaista on todella jyrkkiä. Myös mielikuvitus saa siivet, sillä osa linnan huoneista on sisustettu entisaikojen tyyliin.

8) Retki Bled-järvelle

Retki Bled-järvelleRetki Bled-järvelle

n. 50km Ljubljanasta luoteeseen

Todella hienoihin alppijärvimaisemiin pääsee Ljubljanasta nopeasti autolla tai junalla. Vaikka pikkukaupunkiin tulvii paljon turisteja, on kokemus matkan arvoinen. Kesällä voi uida kristallinkirkkaassa vedessä ja istuskella terassiravintoloissa (esim. Vila Prešeren joka on, lähes 150 vuotta vanha huvilarakennus) aivan veden äärellä. Paikallinen kuohuviini maistuu taivaalliselle henkeäsalpaavan upeissa maisemissa. Maisemia pääsee ihailemaan monesta eri kohtaa, jos jaksaa kävellä noin kuusi kilometriä pitkän reitin järven ympäri.

Bled järven keskellä on pieni kirkkosaari, jonne pääsee pletnjan kyydillä tai vuokraamalla soutuveneen. Pletnjat lähtevät aivan Vila Prešerenin vierestä. Parhaat näköalat ovat Bledin linnalta, jonne pääsee ajamaan autolla tai kävelemään mutkittelevia portaita järven rannalta.

9) Tivoli-puisto

Tivoli-puistoTivoli-puisto

Ljubljanan suurin ulkoilualue on Tivoli. Kyseessä on monipuolinen alue, josta löytyy villiä luontoa ja hoidettuja puistoalueita. Tivoli puistossa on mukavaa vain kävellä ja nauttia hiljaisuudesta tai pyöräillä. Se on myös loistava lenkkeilypaikka. Kulttuurinnälkäiset voivat suunnistaa puiston renessanssityyliseen linnaan, jossa toimii museo. Linnan terassi on kiva paikka nauttia virvottavaa juotavaa. Puistoon pääsee Tivolska kadun ali kulkevia tunneleita pitkin.

10) Metelkova Mesto

Metelkova MestoMetelkova Mesto

8 Metelkova ulica

Jos haluaa viettää erilaisen illan Ljubljanassa, kannattaa käydä Metelkova Mestossa kuuntelemassa live musiikkia. Tarjolla on usein jazz, techno, heavy, reggae, rock’n roll ja vaikka mitä konsertteja ja keikkoja. Niistä löytää tarkempaa tietoa internetistä. Metelkova Mestossa voi vierailla päivälläkin. Se on autonominen kulttuurikeskus, jossa työskentelee paljon erilaisia taiteilijoita. Siellä voi tutustua näyttelyihin tekstiilitaiteesta, huonekaluihin ja sarjakuviin asti. Pelkästään paikan ulkoasu on näkemisen arvoinen. Luovuus suorastaan pursuaa joka paikasta. Kyseessä on koko Euroopan suurin vaihtoehto- ja alakulttuurien keskittymä. Metelkova Mesto sijaitsee rautatieaseman lähellä vanhoissa Jugoslavian armeijan sotilasparakeissa.

Miksi Mennä?

Ljubljana on täydellinen kohde lyhyelle kaupunkilomalle ja irtiotolle arjesta. Ystävälliset sloveenit saavat turistin tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Pieni kaupunki hurmaa kauneudellaan ja tunnelmallisuudellaan. Mikäli aikaa on enemmän, on Ljubljanasta lyhyt matka joka puolelle Sloveniaa. Retkiä voi tehdä vuoristoon, merenrannalle, viinitiloille sekä moniin viehättäviin kaupunkeihin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Läheltä löytyy myös mahdollisuuksia vaeltamiseen, pyöräilyyn ja koskenlaskuun.

Milloin Mennä?

Ehkä paras aika matkustaa Ljubljanaan on syksyllä syys-lokakuussa. Päivällä lämpötila nousee vielä korkealle, mutta illalla ilma viilenee ja ilmastoimattomissa majataloissa ja hotelleissa saa hyvin nukuttua.

Kesällä kaupunki on vilkkaimmillaan ja tunnelma on kuin tyylikkäillä kaupunkifestivaaleilla. Kaupungin monilla terasseilla syödään myöhään ja nautitaan lämpimistä illoista.

Talvella kaupunki vaikuttaa hiljaisemmalta, mutta monet ravintolat, clubit ja baarit täyttyvät ihmisistä. Tyylikäs tunnelma on vain siirtynyt sisätiloihin. Talvella Ljubljanassa voi olla myös lunta. Keväällä huhti-toukokuussa ilma alkaa olla jälleen kesäinen.

Lennot Ljubljanaan löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Aktiivilomailijan Slovenia

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Ljubljana


Julkaistu 14. marraskuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.