10 vinkkiä: Minne laskettelemaan Suomessa?

Suomessa on yhteensä noin sata hiihto- ja laskettelukeskusta. Suomen tunturit eivät ehkä vedä vertoja Alpeille ja muille korkeille vuoristoille, mutta kaunis luonto ja talviset metsämaisemat houkuttelevat talviurheilijoita myös kotimaisiin rinteisiin.

Suurimmat laskettelukeskukset sijaitsevat Pohjois-Suomessa, mutta maan etelä- ja keskiosissakin on yhteensä noin 60 laskettelukeskusta.

Talvisissa liikuntakeskuksissa on tarjolla myös muita aktiviteetteja. Maastohiihtoa ja lumikenkäkävelyä voi harrastaa melkeinpä kaikissa kohteissa.

Lapin kohteissa vauhdin hurmasta voi nauttia rinteiden lisäksi moottorikelkka- tai koiravaljakkosafarilla. Rauhallisempaa kyytiä tarjoavat suloiset porovaljakot.

10 vinkkiä Suomen laskettelukeskuksiin:

1) Ylläs

Ylläksellä rinteitä on yhteensä 63 ja niistä noin puolet on yli kilometrin pituisia. Kuva: © Annemario | Dreamstime.comYlläksellä rinteitä on yhteensä 63 ja niistä noin puolet on yli kilometrin pituisia. Kuva: © Annemario | Dreamstime.com

Ylläksellä lasketteluolosuhteet ovat vertaansa vailla Suomen mittakaavassa. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston upeat maisemat, laskettelurinteet ja ulkoilumaastot 719 metriä korkean Yllästunturin lisäksi alueella on kuusi tunturia. Rinteitä on yhteensä 63 ja niistä noin puolet on yli kilometrin pituisia.

Ylläksen laskettelukeskus muodostuu neljästä eri alueesta. Varkaankuru, Perherinteet, Eturinteet ja Aurinkokuru tarjoavat eri tasoisille laskettelijoille monipuoliset rinteet. Myös off-pistehiihtoon on mahdollisuus hoidettujen rinteiden ulkopuolelta.

Kansallispuiston luonnonvaraisilla tuntureilla pääsee myös nauttimaan vapaalaskun hurmasta.

Ylläs sijaitsee Lapissa, 175 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Lähin lentoasema on Kittilässä ja juna-asema Kolarissa.

2) Levi

Myös Levillä on varaa mistä valita: laskettelukeskuksessa on 43 rinnettä, 28 hissiä ja 230 kilometriä hiihtolatuja. Kuva: Levin MatkailuMyös Levillä on varaa mistä valita: laskettelukeskuksessa on 43 rinnettä, 28 hissiä ja 230 kilometriä hiihtolatuja. Kuva: Levin Matkailu

Levin laskettelukeskuksessa on 43 rinnettä, 28 hissiä ja 230 kilometriä maastohiihtolatuja. Levin tunturin laskettelualueet jakautuvat useaan osaa. Eturinteet ovat tarkoitettu hieman kokeneimmille laskijoille, kun taas Etelärinteet soveltuvat hyvin myös aloittelijoille.

Etelärinteillä viihtyvät myös kokeneemmat laskijat, sillä tunturin pisin rinne, 2500 metriä, löytyy sieltä. Länsirinteet soveltuvat kaikentasoisille laskijoille, mutta pienten lasten kanssa kannattaa suunnata Kaakkoisrinteille. Länsirinteillä pääsee viilettämään Levi Black eli G2-rinnettä, missä myös vuosittain järjestettävät alppikisat lasketaan.

Kevätaurinkoa paistatellaan Lammaskurun rinteillä, jotka sijaitsevat tunturin huipulla. Koillisrinne soveltuu hyvin carving-suksille.

Maastohiihtolatuja Levillä on yhteensä 230 kilometriä, joista 28 kilometriä ovat valaistuja. Levi sijaitsee Lapissa, noin 170 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Lähin lentoasema on Kittilässä ja juna-asema Kolarissa.

3) Ruka

Ruka on yksi Suomen tunnetuimmista laskettelukohteista. Kuva: © Roman Rodionov | Dreamstime.comRuka on yksi Suomen tunnetuimmista laskettelukohteista. Kuva: © Roman Rodionov | Dreamstime.com

Ruka on yksi Suomen suosituimmista ja vanhimmista laskettelukohteista. Rukalla on myös Suomen pisin laskettelukausi, yli 200 päivää vuodessa. Rukalla on 34 rinnettä ja 21 hissiä, ja rinteistä pisin on 1 300 metriä.

Monipuolinen rinnevalikoima takaa sekä aloittelijoille että kokeneille laskijoille sopivia rinteitä, lapsiperheitä unohtamatta. Lapsille on tarjolla 4 omaa rinnettä ja Lastenmaa.

Rukan eturinteet tarjoavat vauhdin hurmaa ja jyrkkiä laskuja, lisäksi alueella on Freestyle-keskus. Eturinteiden FIS-luokiteltu rinne on pituudeltaan 630 metriä. Vuosselin rinne-alue soveltuu sekä aloittelijoille että kokeneille laskijoille, ja alueella on myös Rosa&Rudolf -lastenmaa, seikkailureitti, SuperPipe ja crossirata.

Kelorinteet puolestaan soveltuvat vaativille laskijoille. Kelorinteiden vauhdikkaat laskut ja metsäiset maisemat tarjoavat sekä haasteita että silmää hivelevän kauniita maisemia.

Mastorinteet Rukan itäpuolella puolestaan soveltuvat lapsiperheille, sillä alueen kaikki rinteet ovat helppoja tai keskivaikeita. Vaihtelevat Pessarin rinteet haastavat kokeneemmankin laskijan, ja Rukan suosituin rinnealue, suojaisa Saarua, houkuttelee puoleensa myös parkkilaskijat.

Maastohiihtäjille latukilometrejä Rukalla on yhteensä 170, joista yhteensä 34 kilometriä on valaistu. Ruka sijaitsee Kuusamossa, lähellä itärajaa ja hieman Lapin läänin rajan alapuolella.

Lähin lentoasema sijaitsee Kuusamossa, junalla voi matkustaa Ouluun, Rovaniemelle tai Kemijärvelle ja jatkaa matkaa joko autolla tai linja-autolla.

4) Iso-Syöte

Iso-Syötteen latuverkosto on 120 kilometriä pitkä, ja se kulkee Syötteen kansallispuiston huikeissa maisemissa. Kuva: © Afflamen | Dreamstime.comIso-Syötteen latuverkosto on 120 kilometriä pitkä, ja se kulkee Syötteen kansallispuiston huikeissa maisemissa. Kuva: © Afflamen | Dreamstime.com

Iso-Syötteellä on 17 rinnettä ja kahdeksan hissiä. Eturinteet ovat aloittelijoille ja harrastajille, ja pituutta rinteillä on yli 1 000 metriä. Takarinteet ovat yhtä pitkiä, ja soveltuvat kokeneimmille laskijoille.

Sporttirinteet soveltuvat myös lautailijoille. Iso-Syötteen Lumimaan kolme rinnettä soveltuvat perheille ja aloittelijoille. Lumimaassa pääsee nauttimaan myös pulkkamäestä, lumilinnasta ja poroajelusta.

Iso-Syötteen latuverkosto on 120 kilometriä pitkä, ja se kulkee Syötteen kansallispuiston huikeissa maisemissa. Syötteen kansallispuisto on arvokas elinalue usealle uhanalaiselle lajille, kuten liito-oravalle ja maakotkalle.

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi, ja se sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Oulusta. Kuusamosta kilometrejä kertyy noin 120 kilometriä, eli lentämällä voi matkustaa joko Ouluun tai Kuusamoon. Lähin juna-asema sijaitsee Oulussa.

5) Saariselkä

Saariselkä on Euroopan pohjoisin laskettelukeskus. Kuva: © Tom Chadd | Dreamstime.comSaariselkä on Euroopan pohjoisin laskettelukeskus. Kuva: © Tom Chadd | Dreamstime.com

Saariselällä on kaksi laskettelutunturia, ja sijaintinsa ansiosta se on Euroopan pohjoisin laskettelukeskus. Kaunispään ja Iisakkipään tuntureiden kupeessa on 15 eritasoista rinnettä, joista pisin on 1 050 metriä.

Laskettelijoita palvelee 5 hissiä. Saariselällä on 200 kilometriä maastohiihtolatuja, niistä 34 kilometriä on valaistuja.

Saariselälle voi matkustaa lentäen, junalla tai autolla. Lähin lentoasema sijaitsee Ivalossa, junalla voi matkustaa joko Rovaniemelle tai Kolariin ja jatkaa matkaa autolla.

6) Pyhä

Pyhän laskettelukeskuksen maisemat ovat upeat, sillä se sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuiston sydämessä. Kuva: © Marieke Rijkers | Dreamstime.comPyhän laskettelukeskuksen maisemat ovat upeat, sillä se sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuiston sydämessä. Kuva: © Marieke Rijkers | Dreamstime.com

Pyhän laskettelukeskus on Pyhä-Luoston kansallispuiston sydämessä. Pyhätunturin laskettelukeskuksessa on viisi rinnettä ja kahdeksan hissiä. Pisintä rinnettä saa lasketella 1 800 metrin verran.

Pyhällä on vapaalaskuun Suomen mittakaavassa erittäin hyvät mahdollisuudet, sillä haastavia vapaalaskualueita on yhteensä seitsemän. Vapaalaskualueet sijaitsevat Pyhätunturin läheisyydessä ja kansallispuistossa.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on yhteensä yli 150 kilometriä maastohiihtolatuja.

Pyhän laskettelukeskus sijaitsee Rovaniemen ja Sodankylän välimaastossa, 940 kilometrin päässä Helsingistä. Lähimmät juna- ja lentoasemat sijaitsevat Rovaniemellä, junalla voi matkustaa myös Kemijärvelle.

7) Tahko

Laskettelurinteiden lisäksi Tahkolla on yli 50 kilometriä hiihtolatuja. Kuva: © Olga Polyakova | Dreamstime.comLaskettelurinteiden lisäksi Tahkolla on yli 50 kilometriä hiihtolatuja. Kuva: © Olga Polyakova | Dreamstime.com

Tahkon laskettelukeskus sijaitsee Kuopion kupeessa, 450 kilometrin päässä Helsingistä. Tahkolla on 24 rinnettä, joilla on pituutta parhaimmillaan yli 1 000 metriä ja korkeuseroa 200 metriä. Laskettelijoita kuljettaa rinteille 15 hissiä.

Lapsiperheitä varten Tahkolla on oma rinne, joka soveltuu myös aloittelijoille. Haasteita kaipaava voi suunnata Kilparinteille, Vauhtirinteille, Panorama- tai Hallelujah-rinteille.

Tahkolle pääsee autolla, junalla tai lentäen. Lähimmät juna- ja lentoasemat sijaitsevat Kuopiossa.

8) Himos

Festareistaankin tunnettu Himos palvelee loistavasti laskettelukeskuksena, sillä sieltä löytyy 21 rinnettä ja 15 hissiä. Kuva: © Ninopien | Dreamstime.comFestareistaankin tunnettu Himos palvelee loistavasti laskettelukeskuksena, sillä sieltä löytyy 21 rinnettä ja 15 hissiä. Kuva: © Ninopien | Dreamstime.com

Vielä etelämpänä sijaitsee Himoksen laskettelukeskus, joka on tunnettu myös festivaaleistaan. 21 rinnettä ja 15 hissiä palvelevat laskijoita yleensä marraskuun alusta maaliskuun loppupuolelle.

Maastohiihtolatuja on yhteensä 20 kilometriä ja latuja pitkin voi sivakoida myös 100 kilometrin mittaiselle Jämsän latuverkoston laduille.

Himos sijaitsee Jämsän läheisyydessä, 50 kilometriä Jyväskylästä etelään. Helsinki kilometrejä kertyy 230. Lähin juna-asema on Jämsässä ja lentoasema Jyväskylässä.

9) Sappee

Pälkäneen Sappeenvuorella sijaitseva Sappee sopii erittäin hyvin koko perheen laskettelukohteeksi. Kuva: Sappeen MatkailukeskusPälkäneen Sappeenvuorella sijaitseva Sappee sopii erittäin hyvin koko perheen laskettelukohteeksi. Kuva: Sappeen Matkailukeskus

Sappeen hiihtokeskuksessa on rinteitä yhteensä 12 ja hissejä 8. Perherinteet soveltuvat myös lapsille ja perheen pienimpiä viihdyttää myös lasten alppiseikkailurinne. Myös aloittelijoille on oma rinne. Pisintä rinnettä pääsee laskettelemaan 850 metriä, korkeusero on suurimmillaan 120 metriä.

Hiihtokeskuksessa on maastohiihtolatuja 14 kilometriä. Ladut eivät ole valaistuja ja ovat avoinna silloin, kun lumitilanne sallii.

Sappeen hiihtokeskus sijaitsee Pälkäneen Sappeenvuorella, 160 kilometrin päässä Helsingistä Tampereen eteläpuolella.

10) Vihti Ski Center

Vihti Ski Center on pääkaupunkiseudun suurin laskettelukeskus. Eri tasoisia rinteitä on yhteensä 15 ja hissejä 11. Lapsiperheitä viihdyttää myös lumikaruselli, pulkkamäki ja maastosafariajelu.

Alueella pääsee myös hiihtämään kilometrin mittaiselle ensilumenladulle heti keskuksen avauduttua. Talvella, lumitilanteen salliessa, latukilometrejä on enemmän.

Vihtiin pääsee Helsingistä linja-autolla.

Milloin lähteä laskettelemaan Suomessa?

Laskettelukeskukset ovat avoinna Lapissa lokakuusta huhtikuun loppupuolelle, Keski- ja Etelä-Suomessa rinteet avautuvat yleensä marraskuussa ja sulkeutuvat maaliskuun lopussa.

Lisätietoja rinteiden aukioloajoista ski.fi.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com, Levin Matkailu, Sappeen Matkailukeskus


Julkaistu 7. helmikuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.