10 vinkkiä: Kos – Kreikan kestosuosikki

Kos on Kreikan tunnetuimpia ja suosituimpia lomailusaaria. Kos kuuluu Dodekanesian saaristoon, joka on saanut nimensä kreikan kielestä, dodeka nisia eli kaksitoista saarta, vaikka saaria onkin enemmän kuin tusina. Kosin historia ulottuu antiikin ajoille, ja saari onkin tunnettu lukuisista mielenkiintoisista nähtävyyksistään ja nykyaikaisen lääketieteen isänä pidetyn Hippokrateen synnyinsaarena.

Ranta- ja lomailualueita on Kosin saarella jokaiseen makuun. Kos on karistanut viime vuosina mallikkaasti mainettaan pelkkänä nuorten suosimana juhlimissaarena, mutta lomailualuetta valitessa kannattaa kuitenkin tutustua alueiden erityispiirteisiin etukäteen.

10 vinkkiä Kosille:

1) Kosin rannat

Cavo Paradiso -rantaCavo Paradiso -ranta

Yksi Kosin tunnetuimmista hiekkarannoista on eteläpuolella sijaitseva Paradiso Beach. Saaren pisimmällä rannalla on hyvät palvelut ja kattava valikoima vesiurheilua harrastaville lomailijoille. Saaren eteläkärjen hienohiekkaiselle Cavo Paradiso -rannalle suuntaavat rauhallista ja kiireetöntä rantapäivää kaipaavat auringonpalvojat.

Vauhdikkaasta iltaelämästä tunnettu Kardamenan ranta-alue sijaitsee saaren eteläpuolella ja hiljaisempi, perheystävällinen Tigaki pohjoisrannalla. Saaren hyvätasoisimmat hotellit sijaitsevat hienohiekkaisella ja pitkällä Marmarin rannalla, jonka läheisyydessä sijaitsee myös saaren ainoa vesipuisto.

Yksi suosituimmista lomanviettoalueista on Lambin ranta, joka sijaitsee Kosin kaupungin läheisyydessä. Sen karkeahiekkainen ranta on erottuu lähialueen muista, kivikkoisista rannoista.

2) Kosin Vanhakaupunki

Kosin Vanhankaupungin aukio.Kosin Vanhankaupungin aukio.

Aidot ja alkuperäiset tavernat ja modernit drinkkibaarit houkuttelevat sulassa sovussa matkailijoita Vanhankaupungin viehättäville kujille. Pienet putiikit ja kojut kutsuvat ostoksille, ja persoonallisesta kauppahallista saa mukaansa paikalliset tuliaiset.

Kosin arkeologiseen museoon on tallennettu aarteita antiikin ajoilta lähtien, kokoelmat esittelevät sekä Kosin että lähisaarten historiaa tuhansien vuosien ajalta. Museossa voi ihastella myös muun muassa Hippokrateen ja Aleksanteri Suuren patsaita.

3) Ritarilinnoitus ja Hippokrateen puu

RitarilinnoitusRitarilinnoitus

Kosin kaupungin Mandraki-satamaa vartio ritarilinnoitus, jonka Johanniittain ritarit rakensivat valloitusretkellään 1400-luvulla.

Lähettyvillä on myös tuhansia vuosia vanha vanha plantaanipuu, jonka alla Hippokrateen kerrotaan pitäneen oppituntejaan. Puu on asiantuntijoiden mukaan istutettu kuitenkin vasta Hippokrateen kuoleman jälkeen.

4) Antiikin parantola Asklepieion

Asklepieionin temppeliAsklepieionin temppeli

Asklepieionin temppeli on Kosin suosituimpia nähtävyyksiä. Se osa pyhättöä, jonka historia ulottuu tuhansien vuosien taakse: 1300-luvulla eKr. rakennetussa temppelissä toimi muinaisina aikoina parantola ja 300 vuotta eKr. sinne perustettiin lääkärikoulu.

Temppelialue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kosin kaupungista.

5) Thermesin kuuma lähde

Therman rantaTherman ranta

Pikkuruisella Therman rannalla on kuumavesilähde, jonka vesi pulppuaa kallion uumenista. Lähdevettä varten on veteen muodostettu pieni kivillä rajattu allas, jonka vedellä sanotaan olevan parantava vaikutus.

Therman rantaan on mukava, noin kahdeksan kilometrin pituinen pyöräilyreitti Kosin kaupungista, mutta rannalle päästäkseen täytyy kivuta melko jyrkkää rinnettä sekä alas että ylös. Paikan päälle pääsee myös bussilla.

6) Saaren ympäri

Saaren ympäri pääsee kätevästi myös vaikka skootterilla.Saaren ympäri pääsee kätevästi myös vaikka skootterilla.

Pieni saari on helppo ottaa haltuun joko autoillen tai pyörällä. Saaren eteläkärjestä on matkaa toiseen päähän 45 kilometriä ja rantaviivaa on yhteensä 112 kilometriä. Saarella kulkee viehättäviä reittejä oliiviplantaasien ja pikkukylien halki ja keskiosan pieniin, tunnelmallisiin kyliin pääsee tutustumaan helposti, kun hyppää pyörän selkään.

Myös rantaviivaa pitkin kulkee helppoja pyöräilyreittejä. Sekä polkupyörän että auton voi vuokrata paikan päältä.

7) Casa Romanan huvila

Casa RomanaCasa Romana

Kosin kaupungissa sijaitseva roomalaishuvila on restauroitu yksityiskohtia myöten muistuttamaan loistokkaasta ajasta, jolloin roomalaiset asuttivat Kosin saarta.

Huvilan ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, sillä sisään astuttuaan huvilan autenttisessa tunnelmassa voi aistia elävästi rikkaan roomalaisperheen arjen.

8) Roomalainen näyttämö

Roomalainen OdeionRoomalainen Odeion

Roomalainen Odeion eli antiikin ajan musiikkitapahtumia varten rakennettu näyttämö oli muinaisen Kosin tärkein julkinen rakennus. Ulkoilmakonserttien lisäksi paikallinen senaatti kokoontui täällä.

Tänä päivänä paikkaa käytetään kulttuuritapahtumien näyttämönä ja sisätiloissa on esillä Egeanmeren alueen historiasta kertova valokuvanäyttely.

9) Aktiiviselle lomailijalle

Kosilla on tekemistä myös aktiivisemmille lomailijoille.Kosilla on tekemistä myös aktiivisemmille lomailijoille.

Kos soveltuu myös hyvin aktiiviseen lomanviettoon. Vesiurheilulajien lisäksi saarella on monenlaisia mahdollisuuksia eri lajien harrastamiseen. Kosin korkein huippu, Díkaios, kohoaa 846 metrin korkeuteen ja sen voi valloittaa patikoiden.

Saarella on myös useita hevosvaellukseen ja ratsastukseen erikoistuneita talleja. Vauhdin hurmaa voi kokea mikroautoradalla, ja välipäivä rannalta sujuu mukavasti keilahallissa, minigolf-radalla tai värikuulasodassa.

10) Lähisaarille ja Bodrumin basaareille

Bodrumin satamaan pääsee Kosilta 20 minuutissa.Bodrumin satamaan pääsee Kosilta 20 minuutissa.

Kosin saari sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Turkista ja laivamatka Bodrumin satamaan kestää vain noin tunnin. Basaarin kojujen hyllyt notkuvat nahkatuotteita, mattoja, koruja ja kelloja. Basaarien läheisyydessä voi ostoksia tehdä myös paikallisten suosimalla ostoskadulla, Atatürk Caddesilla.

Kosin satamasta lähtee lukuisia aluksia kohti lähisaaria. Päivän tai puolikkaan kestävä meriretki kruunaa loman, ja hyvällä onnella laivamatkan aikana pääsee ihastelemaan delfiiniparven leikkisää menoa.

Milloin ja miksi mennä Kosille?

Rantaloman viettoa ajatellen sää Kosilla on parhaimmillaan touko-lokakuussa. Jos haluaa välttää ruuhkaisimman sesongin, matka kannattaa ajoittaa heinä-elokuun ulkopuolelle. Kosille voi matkustaa myös myöhään syksyllä, talvella tai kevään koittaessa, jolloin tunnelma saarella on aivan toisenlaisen kuin lomasesonkina.

Miten mennä Kosille?

Useat matkanjärjestäjät järjestävät valmismatkoja Kosille. Reittilennoilla Kosille pääsee joko Ateenan kautta tai Norwegianin suoralla lennolla kesä-elokuussa. Ateenasta ja useista Egeanmeren saarista voi matkata Kosille myös laivalla.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 23.3.2017


Julkaistu 26. toukokuuta, 2016

Lisää Kosin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.