10 vinkkiä: Kesäinen Kööpenhamina

Tanskan pääkaupungilla riittää tarjottavaa vaativallekin matkailijalle. Suurin osa nähtävyyksistä on kävelyetäisyyden päässä toisistaan, joten Kööpenhamina soveltuu hyvin vaikkapa viikonloppureissun kohteeksi, mikäli pidempään vierailuun ei ole mahdollisuutta.

Vehreän kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet ovat epäilemättä Tivolin huvipuisto, Pienen merenneidon patsas sekä Christianian vapaakaupunki, mutta se kätkee sisäänsä paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Vuonna 1043 perustettu Kööpenhamina on mielenkiintoinen yhdistelmä pohjoismaista ja keskieurooppalaista kaupunkikulttuuria, jonka annista nauttivat niin historiasta, shoppailusta kuin lapsiperheelle sopivista kohteista kiinnostuneet matkailijat.

Kierros Köpiksessä

Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin ehtii tutustua parissa päivässä – joko jalkaisin tai polkupyörällä. Kööpenhaminassa polkupyörä on Amsterdamin tavoin hyvin yleinen kulkuväline. Vinkki: keskustan alueella saa 20 kruunun panttia vastaan käyttöön city-pyörän!

Kierros kannattaa aloittaa ydinkeskustasta, jossa pohjoisesta etelään päin edeten Nyhavn risteilyineen ja Rosenborgin linna ovat mainiot ensimmäiset kohteet. Strøgetin varrelle jäävät niin Pyöreä torni, Christiansborgin linna kuin Vor Fruen kirkkokin, jonka lähistöllä sijaitsee monta loistavaa ravintolaa.

Kaupungintalolle saavuttaessa eteen avautuu Tivoli, jonka länsireunalta löytyy myös Hard Rock Café. Kaupungintalon kohdalta itään päin kääntyessä matkan varrelle jäävät Hans Christian Andersenin patsas ja Ny Carlsbergin glyptoteekki. Samalla voi poiketa myös läheiseen, aina ilmaiseen kansallismuseoon.

Kanaalien ylitse pääsee siltoja pitkin Christianshavnin kaupunginosaan, jonka hienoin nähtävyys Christianian alueen ohella on Pelastajamme kirkko (Vor Frelsers Kirke). Kirkon spiraaliportaat kiivettyään pääsee ihailemaan maisemia, jotka ulottuvat hyvällä säällä jopa Ruotsin puolelle.

Takaisin keskustaan pääsee Christiansborgin edustalta siltaa pitkin tai metrolla. Pienen merenneidon patsaalle ja Carlsbergin panimolle kannattaa etäisyyksien takia suunnata julkisilla kulkuneuvoilla.

Edullista majoitusta ja yöelämää kannattaa lähteä etsimään Tivolista ja rautatieasemalta länteen päin ulottuvasta Vesterbron kaupunginosasta, jonne suunnatessa metro ja bussit ovat käteviä.

10 vinkkiä Kööpenhaminaan

1) Nyhavn

NyhavnNyhavn

Nyhavnin iältään yli 300-vuotias satama-alue on se postikorttimaisema, joka tulee Kööpenhaminasta monelle ensimmäiseksi mieleen. Sen aurinkoista pohjoisrantaa reunustavissa värikkäissä rakennuksissa on pieniä putiikkeja, baareja ja ravintoloita, kun taas etelärannalla kohoaa mm. Hans Christian Andersenin entinen koti.

Satamasta lähtevät kesäaikaan ehdottomasti suositeltavalle kiertoajelulle laivat, joista käsin kaupungin näkee hieman erikoisemmasta näkökulmasta.

2) Tivoli

TivoliTivoli

Tivoli syntyi Georg Cartensenin matkoillaan saamasta ideasta yhdistää huvipuisto, kulttuuri ja tivoli yhdeksi kokonaisuudeksi. Yleisölle vuonna 1843 avattu Tivoli pitääkin sisällään huvipuistolaitteiden lisäksi myös konsertteja, teatteriesityksiä, ilotulituksia sekä useita kauppoja ja ravintoloita, joiden joukosta erottuu edukseen Kööpenhaminan Hard Rock Café.

Illan hämärtyessä ja tuhansien eri väristen valojen syttyessä tunnelma on tanskalaisittain ilmaistuna hyggelig. Pääsymaksu ei ole järin lompakkoystävällinen, mutta kokemuksena Tivoli antaa varmasti vastinetta rahoille.

Vinkki: lokakuun lopulla Tivoliin kannattaa suunnata viikon pituiseen Halloween-tapahtumaan. Joulun alla alue täyttyy valoista ja pienistä markkinakojuista. H.C. Andersenin patsasta voi muuten ihastella Tivolin pohjoispuolella kaupungintalon sivustalla.

3) Christianian vapaakaupunki

Christianian vapaakaupunkiChristianian vapaakaupunki

Christianian vapaakaupunki syntyi vuonna 1971, kun joukko aktivisteja tunkeutui silloisen sotilasalueen aidan läpi ja muutti alueen hippiyhteisöksi. Christiania tuli pian tunnetuksi Pusher Streetistä, jonka kojuista alettiin myydä avoimesti kannabista. Kovat huumeet ja väkivalta eivät nykyisin noin tuhannen asukkaan vapaakaupunkiin kuulu.

Monet nykyisistä asukkaista ovat rakentaneet itse omat asuntonsa, minkä ansiosta alue on arkkitehtuurisesti kiintoisa. Christiania on vaihtoehtoisen taiteen ja elämäntavan keskus, josta saa kaupungin parasta kasvisruokaa ja mielenkiintoisia kulttuurielämyksiä. Alueella ei yhteisön sääntöjen mukaan saa juosta eikä ottaa valokuvia. Paikalliset asukkaat järjestävät Christianiassa opastettuja kierroksia.

4) Rosenborgin linna

Rosenborgin linnaRosenborgin linna

Rosenborgin linna kohoaa ylväänä ydinkeskustan tuntumassa. Christian IV:n rakennuttama renessanssipalatsi on 1800-luvulta lähtien toiminut museona, jonka vetonaula maanalaisen kuninkaallisen aarrekammion ohella on pääsali kruunausvaltaistuimineen. Linnan edustalle levittäytyy upea Kongens Have –puisto.

5) Christiansborgin linna

Christiansborgin linnaChristiansborgin linna

Christiansborgin linna on keskellä keskustaa. Linnassa toimii Tanskan parlamentti, maan pääministeri sekä kuningashuoneen tiloja. Nykyinen Christiansborg on peräti viides samalle paikalle historian saatossa rakennettu linna.

Erityisen kiinnostava vierailukohde ovatkin linnan alta löydetyt keskiaikaiset rauniot. Alueen silloilta avautuu mukava näkymä keskustan kanaaleille.

6) Strøget

StrøgetStrøget

Strøget on 1,1 kilometrin pituudellaan Euroopan pisimpiä kävely- ja ostoskatuja, joka alkaa pohjoisessa Kongens Nytorvin aukiolta ja päättyy etelässä kaupungintalon edustalle. Katujen letkan pohjoispäästä löytyvät mm. Pradan, Bossin, Luis Vuittonin ja Mulberryn liikkeet sekä Magasin du Nord, yli satavuotias tavaratalo.

Kannattaa poiketa ihailemassa myös Helligåndskirkenin ja Vor Fruen kirkkoja, joiden läheisiltä kaduilta löytyy erinomaisia ruokapaikkoja. Strøgetin varrella pääsee usein ihastelemaan myös maan taitavimpien katutaiteilijoiden esityksiä.

7) Pyöreä torni

Pyöreä torniPyöreä torni

Pyöreä torni (Rundetaarn) on Euroopan vanhin tähtitieteellinen observatorio, jonka kuningas Christian IV rakennutti 1600-luvun alussa kunnioittaakseen ja jatkaakseen Tycho Brahen tutkimustyötä.

Nykyisin tähtiä tornista tiirailevat vain tähtiharrastajat, sillä matkailijat keskittyvät lähinnä tornin huipulta kaupungin ylle avautuviin näkymiin. Torni on vain 36 metriä korkea, mutta spiraalin muotoisen portaikon takia kipuamista ylös kertyy yli 200 metriä. Tornista pääsee myös yliopiston kirjastoon, jonka aineisto innoitti aikoinaan H.C. Andersenia.

8) Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg GlyptotekNy Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek sijaitsee aivan Tivolin tuntumassa. Tämän oluttehtailija Carl Jacobsenin vuonna 1888 perustaman upean taidemuseon erikoisuus on yhdistelmä antiikkia ja modernia. Antiikin ajan päänäyttelystä löytyy egyptiläisten, etruskien, roomalaisten ja kreikkalaisten taidetta, kun taas modernin taiteen puolelta huomion kiinnittävät tanskalaiset ja ranskalaiset 1800-1900-luvun mestariteokset. Esillä on mm. 40 Gauguinin maalausta sekä Auguste Rodinin veistos Ajattelija (Le Penseur).

Jos taide alkaa huimata päätä, hengähdystauon voi pitää museon kahden päärakennuksen väliin jäävässä kauniissa talvipuutarhassa. Glyptoteekki tarkoittaa muuten veistoskokoelmaa. Vinkki: sisäänpääsy on sunnuntaisin ilmainen!

9) Amalienborgin palatsi

Amalienborgin palatsiAmalienborgin palatsi

Amalienborgin palatsi on Tanskan kuninkaallisen perheen 1700-luvulla rakennetettu asunto, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Valtavan aukion laidalla kohoaa myös kuninkaallinen kirkko, ja aukiolta on helppo jatkaa matkaa läheiselle Pienen merenneidon patsaalle.

Linnan edustalla suoritetaan vahdinvaihto päivittäin klo 12. Jos kuningatar Margareeta on kotona, linnan katolla liehuu lippu.

10) Pieni merenneito

Pieni merenneitoPieni merenneito

Pieni merenneito (Den lille havfrue) yllättää pienellä koollaan. Edvard Eriksenin veistos on istunut keskustasta muutaman kilometrin päässä seisovalla kivellään vuodesta 1913 lähtien. Tanskalaiskirjailija Hans Christian Andersen kirjoitti rakastetun sadun Pienestä merenneidosta vuonna 1837.

Tarinassa merenneito vaihtaa puhekykynsä ihmisjalkoihin voittaakseen prinssin sydämen, mutta joutuu mykkänä katselemaan vierestä, kun prinssi valitseekin puolisokseen ihmisprinsessan. Surun murtama merenneito heittäytyy mereen ja muuttuu vaahdoksi. Aivan vedenrajaan sijoitettu veistos onnistuu vangitsemaan merenneidon pohjattoman yksinäisyyden, jonka aiheuttamia tuntemuksia voi jäädä pohtimaan ympäröivässä Churchill-puistossa.

Vuonna 2010 Shanghain maailmannäyttelyyn lainattu patsas on saanut osakseen valitettavasti myös ilkivaltaa, mutta onneksi alkuperäiset muotit ovat yhä tallessa, joten rikkoutuneiden osien tilalle voidaan aina valaa uusia!

Milloin ja miten mennä Kööpenhaminaan?

Kööpenhamina on kaunis kaupunki, joka näyttää parhaan puolensa kevään ja kesän auringossa. Helpoiten perille pääsee lentämällä, mutta Kööpenhaminaan on mukava tutustua myös pidemmän kiertomatkan yhteydessä.

Kaupungista kulkee paitsi juna Ruotsin puolelle (ja suoraan Tukholmaan!) myös laivaliikennettä esimerkiksi Osloon. Tanskassa on muutenkin paljon nähtävää ja koettavaa, eikä välimatka ole koskaan este.

Lennot Kööpenhaminaan löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Kööpenhamina

Päivitetty 24.3.2017


Julkaistu 24. helmikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.