10 vinkkiä: Interraililla makumatka Eurooppaan

Yhteistyössä

VR

Matkat ovat elämyksiä täynnä. Kulttuuria, kohtaamisia, makuja – joskus toki myös omia kommelluksia – mutta ikimuistoisia hetkiä joka tapauksessa. Euroopan kaupungit ovat pullollaan aitoja ja alkuperäisiä ruoka-annoksia, joita kannattaa ehdottomasti matkalla maistella. Ruokakulttuuri kohteessa on iso osa matkakokemusta ja uusiin makuihin kannattaakin tutustua ennakkoluulottomasti ja rohkeasti.

Ruokamatkan Euroopan monipuoliseen makumaailmaan voi helposti tehdä vaikka lähtemällä interrailille. Euroopassa junalla matkustaminen on kätevää, sillä välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä ja lipputyypistä riippuen voit halutessasi päättää seuravan päivän kohteesta ilman sen kummempia ennakkosuunnitelmia ja -varauksia. Interrail-lipulla matkustat edullisesti, junalla matkustaminen on ihanan ekologista ja kirsikkana kakun päällä: reilaus on aina trendikästä!

Jos olet vasta suunnittelemassa ensimmäistä Interrail-matkaasi tai olet jo kokenut reissaaja, tässä vinkkejä aitoihin ja alkuperäisiin makuihin ympäri Eurooppaa. Nyt vain valitsemaan omat mielimaut ja suunnittelemaan ikimuistoista reissua pitkin Euroopan rautateitä!

10 vinkkiä Euroopan autenttisiin ruokaelämyksiin:

1) Langos – Budapest, Unkari

Langos on tuhti mutta herkullinen katuruoka Budapestissa.Langos on tuhti mutta herkullinen katuruoka Budapestissa.

Langos on uppopaistettu paksuhko lettu, joka päällystetään erilaisilla lisukkeilla. Tyypillisimmillään Langos tarjoillaan ranskankerman ja juustoraasteen kanssa, mutta päälle voi valita vaikka pekonia tai makeanhimon iskiessä hilloa. Tämä syntisen hyvä kaloripommi kannattaa Budapestissa kokea – sen jälkeen jaksaakin Ketjusiltaa (Széchenyi Lánchíd) pitkin tallustella!

2) Ćevapi – Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina

Ćevapia kannattaa maistaa Sarajevossa.Ćevapia kannattaa maistaa Sarajevossa.

Kebabin ja lihapullien yhdistelmää muistuttava grilliherkku ćevapi on suosittua katuruokaa Balkanin maissa. Autenttisimmillaan sitä saa vaikkapa Sarajevossa. Ćevapi tarjoillaan usein rieskan kanssa ja annokseen kun lisätään tuoretta sipulia, feta-juustoa ja ranskankermaa, on herkullinen makuelämys taattu!

3) Börek – Istanbul, Turkki

Börekejä on monenlaisia, kuvassa esimerkkinä tepsi börek, eli vuuassa valmistettu leivos.Börekejä on monenlaisia, kuvassa esimerkkinä tepsi börek, eli vuuassa valmistettu leivos.

Börek on turkkilainen leivos, joka muistuttaa rakenteeltaan pasteijaa. Börekejä on erilaisia ja erimuotoisia: perinteisiä leivoksia, vuokaan leivottuja sekä upporasvassa paistettuja. Täytteinä on usein juustoa, pinaattia tai lihaa. Unohda siis (ainakin yhden aterian ajaksi) döner, ja testaa börekiä - hyvä vaihtoehto vaikkapa aamupalaksi tai pikalounaaksi!

4) Crêpe – Pariisi, Ranska

Crêpe on hyvää niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä.Crêpe on hyvää niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä.

Crêpes eli isot letut ovat ehdoton herkku Pariisin vierailulla. Ne ovat näppärä välipala pikkunälkään kaupunkikierroksen lomassa. Crêpejä voi nauttia suolaisella tai makealla täytteellä. Niitä kannattaa ehdottomasti testata molempina versioina! Bon appétit!

5) Currywust – Berliini, Saksa

Currywust kuuluu saksalaiseen populaarikulttuuriin - siitä on sävelletty laulukin.Currywust kuuluu saksalaiseen populaarikulttuuriin - siitä on sävelletty laulukin.

Berliiniläinen katuruokaherkku on currywurst, jonka juju piilee currylla maustetussa ketsupissa. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla näitä saksalaisia makkaraperunoita, sillä tälle ruoka-annokselle on sävelletty ylistyslaulu, siitä on kirjoitettu kirja ja tehty elokuva.

6) Pierogi – Krakova, Puola

Tämän listan todennäköisesti kevyin vaihtoehto on Pierogi, joka kypsennetään vedessä keittämällä.Tämän listan todennäköisesti kevyin vaihtoehto on Pierogi, joka kypsennetään vedessä keittämällä.

Slaavilaiset pierogit ovat vedessä keitettyjä taikinanyyttejä, jotka täytetään perunalla, hapankaalilla, lihalla, juustolla tai makeassa versiossa hedelmillä tai marjoilla. Pierogien kanssa tarjoillaan yleensä voisulaa tai nokare ranskankermaa, joka jälkiruokapierogien kaveriksi makeutetaan sokerilla.

7) Churrot – Madrid, Espanja

Sokerissa kieritellyt churrot ovat suussasulavia.Sokerissa kieritellyt churrot ovat suussasulavia.

Churrot ovat espanjalaista herkkua, joita kannattaa lähteä maistamaan vaikka Madridiin. Upporasvassa paistetut taikinapötkylät muistuttavat maultaan munkkeja, ja kun ne kieritellään sokerissa, on sotkukin samantyyppinen. Parhaimillaan ne saat katukojuista, joissa churrot paistetaan vasta tilausta tehdessä, eli ovat varmasti lämpimiä ja tuoreita. Kokeile myös suklaaseen dipattuna – helpottaa makeanhimoa varmasti!

8) Suppli – Rooma, Italia

Supplit ovat hyvä valinta pikkunälkään.Supplit ovat hyvä valinta pikkunälkään.

Suppli, joka alunperin johtaa ranskankielisestä sanasta surprise (suom. yllätys) on nimensä mukaisesti juuri sellainen. Uppopaistettu, tomaattikastikkeinen riisipallero, jonka sisältä löytyy sulanutta mozzarellajuustoa, on helppoa ja herkullista katuruokaa kun pientä hiukopalaa tekee mieli.

9) Vlaamse frites – Amsterdam, Alankomaat

Ranskikset majoneesilla kuuluu Amsterdamin matkaan.Ranskikset majoneesilla kuuluu Amsterdamin matkaan.

Amsterdamissa tunnettua katuruokaa ovat paikalliset ranskanperunat eli vlaamse frites. Kartionmuotoisesta paperitötteröstä nautittavat perunat syödään Hollannissa perinteisesti majoneesin kanssa. Ketsuppi kannattaa siis jättää pyytämättä ja kokeilla ihan autenttista tyyliä.

10) Gyros – Ateena, Kreikka

Gyroksessa kiepautetaan kaikki täytteet yhteen kääröön.Gyroksessa kiepautetaan kaikki täytteet yhteen kääröön.

Gyros on kreikkalainen versio kebabista. Niihin käytettävä liha grillataan turkkilaisen dönerin tapaan vartaissa. Gyros on oikea all-in-one -katuruoka, sillä siinä grillattu liha (tai kasvisversiossa esimerkiksi halloumjuusto) kietaistaan paksuun tortillaleipään salaatin, tomaatin, sipulin ja ranskisten kanssa. Lopuksi lisätään herkullinen tzatziki – ja yritetään syödä ilman suurempia sotkuja.

Mitä huomioida ennen Interrailia:

- Lipputyyppejä on kaksi:

  • Interrail Global Pass on voimassa kaikissa Interrail-maissa, jotka löydät VR:n www-sivuilta. Interrail Global Passilla voit käyttää Suomessa yhden päivän meno- ja yhden paluumatkaan. Lipun voimassaoloajan voit valita 5 päivästä 1 kuukauteen.
  • Interrail One Country Pass kattaa nimensä mukaisesti maakohtaisia matkustuspäiviä. Mukana olevat maat ja lippujen hinnat löydät täältä.

- Lippuja myydään kaikissa VR:n lipunmyyntipisteissä. Tarvitset mukaan passin tai virallisen henkilökortin. Kortin voit ostaa myös netistä osoitteesta interrail.eu.

- Lentämällä lähtöpaikkaan? Voit aloittaa matkasi myös lentämällä suoraan ensimmäiseen kohteeseesi ja jatkaa sieltä matkaa junalla.

- Perhereilille? Jopa kaksi alle 12-vuotiasta lasta matkustaa aikuisen kanssa maksutta! Mahtava idea ikimuistoiseksi perhelomaksi!

- Ennen matkaa kannattaa ladata myös offline-tilassa toimiva Rail Planner App, johon voit ladata aikataulut ja tietoja kohdemaasta.

- Hanki hyvä rinkka ja pakkaa mukaan vain olennaista! Vinkkejä reilireissun pakkaukseen löydät täältä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Junalla rantalomalle Eurooppaan?

Lue myös: 10 vinkkiä: Interrailin suunnitteluun kannattaa panostaa

Lue myös: 10 vinkkiä: Interrail lasten kanssa

Teksti: Napsu.fi | Kuvat: Dreamstime.com


Julkaistu 16. toukokuuta, 2016

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.