10 vinkkiä: Yllätyksellinen Ibiza

Espanjan Ibiza on suosittu etenkin kesäaikaan nuorten juhlijoiden keskuudessa, mutta saari on ihanteellisen lomailukohde myös rauhallisempaa ranta- tai aktiivilomaa hakevalle: sen paratiisimaiset rantapoukamat, pitkät hiekkarannat, kirkas merivesi ja monipuolinen luonto houkuttelevat myös perheitä ja pariskuntia lomanviettoon.

Kauniiden rantojen vastapainoksi saari tarjoaa kivikkoisen, mutta vehreän maiseman; puolet saaren pinta-alasta on pinjamäntymetsän peitossa ja siellä viljellään muun muassa oliiveja, viikunoita ja manteleita. Maaperä on pääosin punaista hiekkakiveä ja väri antaakin kauniin kontrastin pinjamäntymetsien vehreydelle ja pikkukylien valkoisiksi kalkituille asuinsijoille. Saari on kooltaan melko pieni, etelästä pohjoiseen kärkeen kilometrejä kertyy noin 50 ja lännestä itään parikymmentä. Baleaareilla sijaitsevalla, vapaamielisellä saarella on vakituisia asukkaita noin 125 000.

Ibiza tunnetaan railakkaasta juhlimiskulttuuristaan, mutta saarella on myös täysin toisenlainen puoli: sen kulttuuri ja biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus ovat Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Muun muassa Dalt Vilan vanhakaupunki, Puig des Molinsin hautakammio ja Sa Caletan foinikialaisasutuksen rauniot kertovat muinaisia tarinoitaan värikkäästä ja tuhansien vuosien taakse ulottuvasta historiasta. Ibizaa ympäröivän Välimeren merenalainen elämä ja sen kasvisto muodostavat ainutlaatuisen ekosysteemin.

Saaren perustivat foinikialaiset noin 2 600 vuotta sitten. Katalaanit valloittivat saaren vuonna 1235 ja siitä lähtien saarella on ollut itsehallinto. Katalaanin kieli on edelleen Ibizan virallinen kieli, vaikka espanjalaiset ovatkin sen käyttämisen aika ajoin kieltäneet.

Ibizan keittiö koostuu yksinkertaisesta, mutta maukkaasta ruoasta. Pataruoat, keitot, mausteiset makkarat ja tietysti paella ovat ibizalaisen keittiön parasta antia. Ruokapöytään päätyy usein maaseudulta metsästetty riista, kuten kanit ja linnut. Välimeren anti, kalat, simpukat, mustekala ja äyriäiset tuodaan ruokapöytään aina tuoreena. Ibizan erikoisuus, guixat de peix, kalapata höystettynä perunoilla, valkosipulilla, sipulilla, tomaatilla ja sahramilla vie taatusti kielen menneessään! Jälkiruoaksi voi nauttia ensaimadasin, kermalla ja hedelmillä täytetyn leivoksen tai créme catalanan, joka muistuttaa läheisesti créme brûleeta.

10 vinkkiä Ibizalle

1) Ibizan pääkaupunki Eivissa

Playa del Bossan ranta Ibizan pääkaupungissa Eivissassa.Playa del Bossan ranta Ibizan pääkaupungissa Eivissassa.

Eivissa levittäytyy niemekkeelle, jonka korkeimmalla paikalla komeilee kulttuurihistoriallisesti arvokas Puig des Molinsin krypta. Kryptan ympärille levittäytyy vanhakaupunki Dalt Vila upeine, vuonna 1952 valmistuneine katedraaleineen. Vanhankaupungin kapeilla kujilla pääsee aistimaan muinaista tunnelmaa, ja samalla voi kurkistaa myös arkeologiseen museoon. Museossa voi ihastella aarteita vuosituhansien takaa, joita muun muassa foinikilaiset, roomalaiset, bysantit ja muslimit ovat jättäneet jälkeensä valloitusretkillään.

Eivissan läheisyydessä sijaitsee kaksi lomailukylää. Talamancan pitkä hiekkaranta houkuttelee leppoisamman rantaloman viettoon, ja Playa del Bossan rannat valloittavat puolestaan nuoret juhlijat.

Myös shoppailijan kannattaa suunnata Eivissaan. Sieltä löytyy kattava valikoima kansainvälisten ketjuliikkeiden lisäksi paikallisia, eläväisiä toreja ja viehättäviä pikku putiikkeja.

2) Ibizan rannat

Ibiza on tunnettu suloisista hiekkarannoistaan. Tässä kuvassa mallina toimii Cala Salada, San Antonio Abadissa.Ibiza on tunnettu suloisista hiekkarannoistaan. Tässä kuvassa mallina toimii Cala Salada, San Antonio Abadissa.

Ibizalla on noin 50 erilaista rantaa ympäri saaren. Suurin osa rannoista on pieniä poukamia, joihin pääsee pieniä polkuja pitkin, pitkät hiekkarannat sijaitsevat useimmiten lomakeskittymien äärellä. Eteläkärjen Ses Salinasin ranta tekee poikkeuksen, sillä sitä ympäröi luonnonpuisto.

Eteläosasta löytyy myös Es Cavalletin ranta, joka vetää puoleensa vapaamielisiä nudisteja. Jos haluaa makupalan hippien harrastamasta rantaelämästä, kannattaa suunnata saaren pohjoisosan Cala de Benirras-rannalle.

Yhden pienistä, pinjametsän siimeksessä uinuvista pikkuisista rantapoukamista löytää Cala de Boixista tai Cala Mastellasta, jotka sijaitsevat vierekkäin muutaman kilometrin päässä Santa Eulaliasta.

3) Santa Eulalian kaupunki

Santa Eulalian rantabulevardi.Santa Eulalian rantabulevardi.

Viehättävä Santa Eulalia on Ibizan kolmanneksi suurin kaupunki ja suosittu rauhallisempaa lomaviettoa suosivien keskuudessa. Sen keskustaa hallitsee viihtyisä, huvivenesatamaan päättyvä rantabulevardi, jonka varrelta löytyy jokaiseen makuun sopiva kahvila tai cocktailbaari. Paikallista tunnelmaa pääsee nauttimaan toreilla ja kivijalkakaupoissa, joiden edustoilla espanjalaiset herrasmiehet vaihtavat kuulumisiaan.

Kaupungin edustalla on pitkä hiekkaranta, jonka monipuolinen aktiviteettivalikoima viihdyttää takuuvarmasti aamusta auringonlaskuun asti.

4) Sant Antonin bile- ja lomakylä

Sant Antoni on Ibizan toiseksi suurin kaupunki ja suosittu nuorten juhlijoiden keskuudessa.Sant Antoni on Ibizan toiseksi suurin kaupunki ja suosittu nuorten juhlijoiden keskuudessa.

Saaren toiseksi suurin kaupunki Sant Antoni on vilkas rantalomailun ja yöelämän keskus. Rantaa myötäilevällä Sunset Stripillä ja West Endissä sijaitsevat Ibizan tunnetuimmat klubit, joilla tunnelma nousee kattoon auringonlaskun jälkeen eikä valomerkistä ole koskaan kuultukaan. Sant Antonissa on tarjolla myös monipuolinen valikoima ranta-aktiviteetteja, ostospaikkoja ja ravintoloita.

5) Päiväretki Formenteran saarelle

Formenteran mahtavat hiekkarannat ovat vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä. Tässä kuvassa Playa Illetes -ranta.Formenteran mahtavat hiekkarannat ovat vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä. Tässä kuvassa Playa Illetes -ranta.

Formenteran pikkuruinen saari sijaitsee Ibizan alapuolella, muutaman minuutin lauttamatkan päässä. Rauhallisemmalla saarella voi nauttia leppoisasta elämänmenosta, valkeahiekkaisista rannoista ja turkoosista merestä esimerkiksi Platja de Migjornin rannalla.

6) Sa Talaian huipulle

Patikoidessa Sa Talaian huippua kohti voi ihailla myös Es Vedrán kalliosaarta.Patikoidessa Sa Talaian huippua kohti voi ihailla myös Es Vedrán kalliosaarta.

Saaren korkein huippu kohoaa 475 metrin korkeuteen. Muutaman tunnin kestävälle patikointiretkelle kannattaa lähteä Sant Josépin kylästä. Vaikka huippu ei korkeudellaan huimaa, on reitti melko vaativa, joten hyvät jalkineet ovat tarpeen. Huipulla upeat maisemat palkitsevat patikoijan ja kirkkaana päivänä voi nähdä Mallorcalle asti.

7) Lintubongarin Ses Salines

Ses Salines on loistava paikka bongata muuttolintuja tai nauttia biitsipäivästä.Ses Salines on loistava paikka bongata muuttolintuja tai nauttia biitsipäivästä.

Ses Salinesin suola-allasalue sijaitsee saaren eteläisessä kärjessä. Alue on muuttolintujen pysähdyspaikka keväisin ja syksyisin, aamu- tai iltahämärässä sieltä voi bongata muun muassa villihanhia, haikaroita, flamingoja, muuttohaukkoja ja isokuoveja.

Ses Salines tunnetaan myös luonnonsuojelualueestaan ja upeasta hiekkarannastaan, jonne on perustettu Ibizan ensimmäinen nudistiranta.

8) Hippimarkkinat

Perinteiset hippimarkkinat järjestetään viikoittain Punta Arabin niemellä.Perinteiset hippimarkkinat järjestetään viikoittain Punta Arabin niemellä.

Santa Eulalian läheisyydessä, Punta Arabin niemellä järjestetään viikoittain matkailijoita houkuttelevat hippimarkkinat. Niiden historia ulottuu 1960-luvulle, jolloin hipit rantautuivat Ibizalle, ja järjestivät markkinat varainkeruutarkoituksessa. Värikkäillä markkinoilla myydään lähinnä käsitöitä, koruja, vaatteita ja taidetta.

9) Paikallisen tanssiesityksen lumoa

Perinteinen ibizalainen tanssi, ball pagés, juhlistaa paikallisia pyhimyksiä.Perinteinen ibizalainen tanssi, ball pagés, juhlistaa paikallisia pyhimyksiä.

Paikalliset juhlaperinteet kukoistavat Ibizalla. Ibizalaisten oma tanssi, ball pagés, juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Saarella järjestetään viikoittain tanssiesityksiä, joilla juhlistetaan paikallisia pyhimyksiä. Tätä tanssia ei missään muualla näe!

10) Aktiviteetit

Ibizalla on loistavat puitteet harrastaa muun muassa vesiurheilulajeja, vaikkapa nykyisin kovin suosittua suppailua.Ibizalla on loistavat puitteet harrastaa muun muassa vesiurheilulajeja, vaikkapa nykyisin kovin suosittua suppailua.

Saarella on kattava reittiverkosto patikointia ja maastopyöräilyä varten. Reittikarttoja on saatavilla turistitoimistoista. Välimeri tarjoaa myös oman huvipuistonsa: kirkas merivesi ja ainutlaatuinen merenalainen elämä viihdyttävät sukeltajia ja snorklaajia.

Melominen läheisiin, asumattomiin pikkusaariin on myös suosittu ajanviete meren rannalla. Saaren ainoalla golfkentällä, Golf de Ibizalla on sekä 9-reikäinen että 18-reikäinen kenttä.

Milloin mennä Ibizalle?

Ibizan ilmasto on välimerellinen ja hieman viileämpi kuin Manner-Espanjassa. Parhaimmillaan Ibiza on touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa. Ilma on lämmin, mutta ei liian kuuma, ja turisteja ei ole tungokseen asti. Heinä-elokuussa päivälämpötila kohoaa yli 30 asteen ja myös matkailusesonki on kuumimmillaan.

Talvisaikaan useat hotellit ja ravintolat sulkevat ovensa ja saarella viettävät aikaansa lähinnä Manner-Espanjasta saapuvat eläkeläiset.

Miten mennä Ibizalle?

Valmismatkan Ibizalle saa kesäkaudella joko Apollomatkoilta tai Tjäreborgilta. Omatoimiselle matkalle reittilennoin pääsee Madridin kautta, mistä operoidaan useita suoria lentoja saarelle. Ibizalle pääsee myös laivalla.

Suurimmat satamat ovat suurimmissa kaupungeissa, Eivissassa, Sant Antonissa ja San Eulaliassa. Laivamatkan päässä ovat muun muassa Barcelona, Valencia ja Mallorca.

Teksti: Miia Manner | Kuvat: Dreamstime.com

Päivitetty 2.3.2017

Lue lisää kohteesta: Ibiza


Julkaistu 8. elokuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.