10 vinkkiä: Kansainvälinen Geneve

Luonnonkauniilla paikalla samannimisen järven lounaispohjukassa kohoava Geneve tunnetaan maailmalla puolueettoman Sveitsin kansainvälisenä järjestö- ja konferenssikeskuksena. Jokainen on varmasti kuullut Geneven sopimuksista, jotka säätelevät sodassa haavoittuneiden, sotavankien ja siviiliväestön kohtelua sota-aikana. Ensimmäinen sopimus solmittiin Punaisen Ristin perustajan Henri Dunantin aloitteesta Genevessä vuonna 1864.

Sittemmin kaupungissa ja sen lähialueilla on järjestetty lukuisia merkittäviä konferensseja, solmittu kansainvälisiä sopimuksia, ja sieltä käsin johdetaan yhä monen järjestön toimintaa. Viimeksi mainittuihin lukeutuvat mm. CERN (Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus), IBO (International Baccalaureate Organization), Kirkkojen maailmanneuvosto sekä Punaisen Ristin ja YK:n monet järjestöt.

Sveitsin toiseksi suurimmalla kaupungilla on pitkä ja värikäs historia. Alun perin kelttien aseuttama Geneve mainitaan ensimmäisen kerran jo Gaius Julius Caesarin gallialaissodista kertovassa teoksessa yli kahden vuosituhannen takaa. 800-luvulla se toimi Burgundin pääkaupunkina. Jean Calvinin ja muiden uskonpuhdistajien vaikutuksesta Geneveä on kutsuttu protestanttien Roomaksi: 1500-luvulla kaupunki oli kalvinismin keskus.

Vanhat kirkot ovat yhä pystyssä, mutta nykyisin kaupunki on sekä samannimisen kantonin pääkaupunki että yksi maailman tunnetuimmista konferenssikaupungeista. Sijainti aivan Ranskan rajalla sekä erinomaiset liikenneyhteydet vaikuttavat myös siihen, että noin puolet kaupungin väestöstä on ulkomaalaisia.

Geneven väkiluku on hieman alle 200 000, mutta metropolialueella asuu yli 800 000 ihmistä. Matkailijoita paikalle houkuttelevat paitsi kansainvälinen järjestötoiminta ja historiallisen ajan nähtävyydet myös mahtavat luontoharrastus- ja liikuntamahdollisuudet.

Kotiin tuomisiksi voi hamstrata esimerkiksi maailmankuulua sveitsiläistä suklaata, juustoa, kellon tai yllättävän hyvää paikallista viiniä. Vauraan alppimaan hintataso on tunnetusti korkeahko.

10 vinkkiä Geneveen:

1) Jet d’Eau

Jet d’Eau on Geneven ehdoton maamerkki.Jet d’Eau on Geneven ehdoton maamerkki.

Jet d’Eau on Geneven ehdoton maamerkki. Rheinin suulla 140 metrin korkeuteen vettä pumppaava suihkulähde oli aikoinaan paineentasaaja vesivoiman tuotannossa. Kaupunkilaiset pitivät näystä niin paljon, että vuonna 1891 se muutettiin pysyvästi suihkulähteeksi.

Jet d’Eau on kauneimmillaan öisin valaistuna. Sitä kannattaa ihailla kauempaa (ympärillä on muutenkin puoli kilometriä vettä joka suuntaan), ellei halua kastua!

Seikkailunhaluisimmat voivat seurata pitkää ja kapeahkoa laituria, joka vie aivan lähteen juurelle. Emme suosittele, että pukeudutte parhaimpiinne.

2) Saint Pierren katedraali

Saint Pierren katedraaliSaint Pierren katedraali

Saint Pierren katedraali on vanhankaupungin kruunu, joka kohoaa sen korkeimmalla kohdalla. Alun perin katoliseksi kirkoksi rakennettu pyhättö on nykyisin yksi protestanttisen maailman merkittävimpiä. Mielenkiintoinen yksityiskohta kirkon sisällä on uskonpuhdistaja Calvinin käyttämä puinen tuoli.

Samalla vierailulla kannattaa tutustua myös arkeologiseen näyttelyyn opastetulla kierroksella sekä Kansainväliseen uskonpuhdistuksen museoon. Katedraalin tornien korkeuksista avautuu hienot näköalat Geneven kaupunkiin ja järvelle.

3) Geneven vanhakaupunki

Geneven vanhan kaupungin suloiset kadut.Geneven vanhan kaupungin suloiset kadut.

Geneven vanhakaupunki, Vieille ville, tarjoaa katedraalin lisäksi upeita näköaloja alas järvelle sekä tunnelmallisia kujia ja putiikkeja. "Pakollisia" nähtävyyksiä ovat mm. kaupungintalo, jonka vastapäistä pientä aukiota reunustavat tykit, sekä filosofi Jean-Jacques Rousseaun syntymäkoti.

Ylös vanhaankaupunkiin johtavat jyrkähköt kadut, joten liikuntarajoitteisten on syytä turvautua julkisiin kulkuneuvoihin.

4) Vaikuttava Palais des Nations

Palais des Nations on YK:n Euroopan päämaja.Palais des Nations on YK:n Euroopan päämaja.

Palais des Nations rakennettiin vuosina 1929-1938 silloisen Kansainliiton päämajaksi. Toisen maailmansodan jälkeen Kansainliiton korvasi YK, jonka pääsihteeri pääsi Sveitsin viranomaisten kanssa yhteisymmärrykseen hallintokompleksin käytöstä kansainvälisen järjestönsä pääkallonpaikkana.

Mielenkiintoista sikäli että Sveitsi päätti liittyä Yhdistyneisiin Kansakuntiin vasta vuonna 2002. Palais des Nationsin uumeniin pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella: päänähtävyys on ehdottomasti YK:n pääkokoussali.

Rakennukseen päästäkseen on ensin läpäistävä mittavat turvatoimet, joista saa jo jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka merkittävä pytinki onkaan kyseessä. Hallintorakennuksen perustuksiin on kätketty aikakapseli, joka säilyttää tietoja Kansainliiton toiminnasta tuleville sukupolville.

Toinen pääkohde on Palais des Nationsia ympäröivä Arianan puisto, jonka Geneven kaupunki sai hallintaansa vuonna 1890. Yksityinen lahjoittaja vaati, että hänet haudataan puistoon ja että puisto on ikuisesti vierailijoille avoinna. Mukavia yksityiskohtia puistossa ovat vuodelta 1668 peräisin oleva sveitsiläinen vuoristomaja sekä upea näköala sekä Geneve-järvelle että Ranskan Alpeille.

5) Quartier des Grottes eli luolien kortteli

Arkkitehtuuurin tyylinäyte Quartier des Grottesin alueelta. Kuva: © Miruna Niculescu | Dreamstime.comArkkitehtuuurin tyylinäyte Quartier des Grottesin alueelta. Kuva: © Miruna Niculescu | Dreamstime.com

Quartier des Grottes eli luolien kortteli on jo nimenä jännittävä. Ydinkeskustan ja Palais des Nationsin välissä kohoava asuinalue ei kuitenkaan ole täynnä luonnon muovaamia onkaloita, vaan 1980-luvun arkkitehtien hurjimpia neronleimauksia ja fantasioita.

Ainoa – ja erittäin hyvä – syy vierailla korttelissa on ihastella smurffien mukaan nimettyjä taloja, joista ei juuri suoria viivoja löydy. Et tule pettymään.

6) Muista pienet saaret Geneven edustalla

Näkymä kohti Geneven kaupunkia Île Rousseaun saarelta. Kuva: © Elena Duvernay | Dreamstime.comNäkymä kohti Geneven kaupunkia Île Rousseaun saarelta. Kuva: © Elena Duvernay | Dreamstime.com

Genevessä kannattaa pistäytyä myös pienillä saarilla. Bel-Airin aukiota vastapäätä Rein-joesta nouseva Île siltoineen teki aikoinaan Genevestä merkittävän kauppapaikan eteläisen ja pohjoisen Euroopan välillä.

Muistokyltti osoittaa, että itse Julius Caesar käski hävittää alkuperäisen sillan vuonna 58 e.a.a. Sittemmin uudelleen rakennettu silta sai suojakseen 1200-luvulla linnoituksen, jonka yhtä säilynyttä tornia voi käydä ihailemassa saarella.

Lähempänä järveä on pienempi Île Rousseau, joka nimettiin maailmankuulun filosofin mukaan. Saarelta löytyy tietenkin hänen patsaansa.

7) Arkkitehtuuria Eaux-Vivesin kaupunginosassa

1800-luvun puolivälissä rakennettu Geneven ortodoksikirkko sijaitsee muutaman korttelin päässä Eaux-Vivesin modernimmasta arkkitehtuurista.1800-luvun puolivälissä rakennettu Geneven ortodoksikirkko sijaitsee muutaman korttelin päässä Eaux-Vivesin modernimmasta arkkitehtuurista.

Eaux-Vivesin kaupunginosa on mielenkiintoinen käyntikohde – ainakin arkkitehtuurista kiinnostuneiden mielestä. Geneven rakennuskanta noudattelee pitkälti ranskalaista tyyliä, mutta täältä löytyy myös sveitsiläistyyppistä arkkitehtuuria.

Erityisen kiintoisa moderni kohde on La Clarté, Le Corbusierin ja Pierre Jeanneretin 1930-luvun taitteessa suunnittelema kahdeksankerroksinen kerrostalorakennus, jossa arkkitehdit kokeilivat modernismin periaatteita asuinrakennuksiin. Vuonna 2016 se pääsi yhdessä 16 muun Le Corbusierin työn kanssa UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.

Perinteisempää ja eksoottisempaa otetta vain muutaman korttelin päässä edustaa 1800-luvun puolivälissä rakennettu Geneven ortodoksikirkko.

8) Käy Uskonpuhdistusmuseossa

Geneven Uskonpuhdistusmuseo. Kuva: © Musée international de la Réforme, GenèveGeneven Uskonpuhdistusmuseo. Kuva: © Musée international de la Réforme, Genève

Aivan katedraalin viereisen Maison Malletin alakertaan on koottu maailman kattavin näyttely 1500-luvulla kristinuskon mullistaneista vaiheista. Näytteillä on niin alkuperäisiä käsikirjoituksia, harvinaisia teoksia, kaiverruksia ja tauluja, jotka kertovat tarinan Geneven suuresta roolista uskonpuhdistuksen keskipisteenä.

Erityisen kiinnostavia ovat uskonpuhdistuksen historiaa esittelevät videopätkät.

Huom: museo on maanantaisin suljettu.

9) Päiväretki Coppet'n kalastajakaupunkiin

Coppet'n linna, jossa madame de Staël aikoinaan asui. Kuva: WikimediaCommons/BraegelCoppet'n linna, jossa madame de Staël aikoinaan asui. Kuva: WikimediaCommons/Braegel

Tee päiväretki Coppet'n hyvin säilyneeseen keskiaikaiseen kalastajakaupunkiin. Matkaa Geneven keskustasta kertyy kymmenisen kilometriä, jotka voi taittaa junalla, bussilla tai jopa laivalla.

Hieman yli kolmen tuhannen asukkaan pikkukaupunki tunnetaan kauniin satamansa ja viehättävän keskiaikaisen keskustansa lisäksi upeasta kartanolinnastaan, joka on koko kaupungin tavoin kansallinen suojelukohde.

Sinne pakeni myös madame de Staël, aikansa tunnettu intellektuelli, joka vastusti Napoleon Bonaparten valtapyrkimyksiä. Hänen ajaltaan kartanossa on säilynyt vaikuttava kokoelma tekstiilejä, puuviilukoristeltuja esineitä, kirjoja ja seinämaalauksia.

10) Patikoi Jura Vaudois’n luonnonpuistossa

Jura Vaudois’n luonnonpuistossa on merkittyjä reittejä lähes 550 kilometrin edestä.Jura Vaudois’n luonnonpuistossa on merkittyjä reittejä lähes 550 kilometrin edestä.

Upeista maisemistaan ja geologisista piirteistään tunnettu alue ulottuu La Dôlen huipulta aina keskiaikaiseen Romainmôtierin kaupunkiin. Merkittyjä reittejä on peräti 523 kilometrin edestä, joten ei muuta kuin vaelluskengät jalkaan ja menoksi!

Matkan varrelta saattaa löytää myös pieniä vuoristopuoteja, joissa myydään kuuluisaa Gruyère-juustoa sekä muita paikallisia tuotteita.

Milloin mennä Geneveen?

Geneve näyttää parhaat puolensa kesäaikaan, mutta myös talviaikaan kaupungissa on tunnelmaa – silloin kansaa kerääntyy joulumarkkinoille ja lähiseutujen lukuisiin talviurheilukeskuksiin laskettelemaan.

Miten mennä Geneveen?

Kaupungin lentokentälle on suora lentoyhteys useimmista Euroopan pääkaupungeista, myös Helsingistä. Myös moni Nizzaan tai Milanoon suuntaava pitkänmatkanbussi ajaa Geneven kautta.

Sveitsiin ja Sveitsissä kannattaa matkustaa ajan salliessa junalla, sillä yhteydet ovat erinomaiset. Genevestä on suora junayhteys mm. Pariisiin, Zürichiin, Lyoniin, Nizzaan ja Milanoon.

Teksti: Mikko Solja, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com, WikimediaCommons / Braegel


Julkaistu 13. maaliskuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.