10 vinkkiä: Euroopan parhaat vaelluskohteet

Maanosamme on täynnä mitä erilaisempia luontokohteita. Tarjonnasta on vaikea valita edes 20 parasta, saati sitten kymmentä. Listalta onkin jäänyt pois monta upeaa kohdetta, esimerkiksi Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa, Kreikan ja Albanian vuoristoseudut, Mont Blancin retkeilyreitit Italian ja Ranskan rajalla sekä Sveitsin alppimaisemat.

Alla esitellyt kohteet pyrkivät antamaan mahdollisimman monipuolisen käsityksen koko Euroopan parhaista patikointimaastoista. Jokainen vaellusreissu on aina erilainen. Vinkeissä on kukin kohde esitelty tämän vuoksi yleisluontoisesti reittiehdotuksia kuitenkaan unohtamatta. Mukana on niin monen viikon kuin parin päivänkin vaelluskohteita, joista jokainen löytää varmasti hyviä ideoita seuraavalle aktiivilomalleen.

10 parasta vaelluskohdetta Euroopassa

1) Lapin tunturit

Sarekin kansallispuisto, RuotsiSarekin kansallispuisto, Ruotsi

Laajoja kansallispuistoja ja erämaita löytyy läheltämme tietenkin Lapista. Suomessa aloitteleva vaeltaja suuntaa Urho Kekkosen kansallispuistoon, josta löytyy yllättävänkin vaihtelevia maisemia aina tunturikoivikoista itäisen Lapin korkeimpaan huippuun (Sokosti, 718 m). UKK-puiston tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuvat myös kaunis Luirojärvi rantasaunoineen, Paratiisikuru vesiputouksineen sekä jyhkeä Pirunportti.

Muita suosittuja vaelluskohteita maassamme ovat mm. Lemmenjoen ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistot. Vähemmän vaeltajia kulkee läheisillä erämaa-alueilla. Huikeimmat maisemat avautuvat Käsivarressa, jossa voi Saanatunturin lisäksi nousta Suomen korkeimmalle huipulle (Halti, 1328 m) tai kivuta Kolmen valtakunnan rajapyykille.

Ruotsissa moni suuntaa Sarekin tai Stora Sjöfalletin upeisiin kansallispuistoihin, kun taas Norjan puolella hienoja maisemia löytää Tromssan ja Lyngenin vuonoalueilta, joista jälkimmäisessä voi vaelluksen ohella tutustua myös sodanaikaisiin työleirioloihin ja bunkkeriin.

2) Paanajärvi, Venäjä

Paanajärvi, VenäjäPaanajärvi, Venäjä

Suomalaisille hieman tuntemattomampaa maastoa ovat Venäjän Karjalan kansallispuistot. Vuonna 1992 perustettu Paanajärvi sijaitsee aivan Suomen vastaisella rajalla, jonka toisella puolella on suosittu Oulangan kansallispuisto. Vaeltajan sydäntä lämmittää alueen lähes koskematon luonto, jonka veroista Suomen puolelta tuskin enää löytyy.

Puiston helmi on syvässä kanjonissa aukeava 24 kilometriä pitkä Paanajärvi, joka on myös yksi pohjoisen Euroopan syvimpiä (128 m). Mäntyjoen rannalla pääsee ihailemaan kimaltelevaa vesiputousta. Paanajärven alueella sijaitsevat myös koko Karjalan korkeimmat huiput, 576-metrinen Nouronen sekä saamelaisten pyhänä pitämä Kivakka.

3) Durmitor, Montenegro

Durmitor, MontenegroDurmitor, Montenegro

Yksi Balkanin luonnon helmistä sijaitsee vasta 2006 itsenäistyneessä Montenegrossa. Unescon maailmanperintölistallakin komeilevassa Durmitorin kansallispuistossa riittää patikoitavaa ja monta huippua valloitettavaksi. Korkein niistä on Bobotov Kuk (2522 m), jolle johtaa useampikin merkitty reitti.

Useimmat matkailijat suuntaavat kuitenkin ihastelemaan Taraa, Euroopan syvintä ja Arizonan Grand Canyonin jälkeen maailman toiseksi syvintä rotkolaaksoa. Päiväretken aikana ehtii tutustua esimerkiksi Jääluolaan (Ledena pecina) sekä kuvankauniiseen Mustaan järveen (Crno jezero) ja kivuta näköalapaikalle ihastelemaan Taran rotkon taakse laskevaa aurinkoa.

4) Karpaatit ja Piatra Craiului, Romania

Maguran vuoristokylä, Piatra Craiului, Romania Maguran vuoristokylä, Piatra Craiului, Romania

Jäätikköjärvien rajaamaa harjuylänköä Piatra Craiuluin kansallispuistossa pidetään yhtenä Karpaattien vuoriston kauneimmista patikointikohteista. Kahden päivän vaativa mutta maisemiltaan huikea vaellusreitti nousee ylös vuorille ja laskeutuu etelässä luolien täplittämiä syvänteitä pitkin alas.

Moni kävijä poikkeaa erityisesti Dambovicioaran luolassa, josta voi kesäisiä niittyjä pitkin jatkaa matkaa lähiseudun tunnelmallisiin maalaiskyliin.

5) Berchtesgaden, Saksa

Königssee-järvi, Berchtesgaden, SaksaKönigssee-järvi, Berchtesgaden, Saksa

Eteläisen Baijerin luonnon helmi tunnetaan maailmalla paitsi lumihuippuisista vuorista myös Hitlerin Kotkanpesästä. Vähemmän tunnettuja ovat seudun upeat vaellusmaastot, joilta avautuu kaunis näkymä niin alas Königssee-järvelle kuin kauas Itävallankin puolelle.

Kansallispuistossa on runsaasti hyvin merkittyjä reittejä sekä vuoristomajataloja, joissa kelpaa levähtää ja nauttia kunnon saksalaista olutta hikisen päivän päätteeksi. Matkaa voi halutessaan helposti jatkaa raja-aseman kautta Itävallan puolelle.

6) Dolomiitit, Italia

Dolomiitit, ItaliaDolomiitit, Italia

Jokainen on ainakin kerran elämässään nähnyt valokuvia Dolomiiteilta, mutta maisemien kokeminen paikan päällä ylittää kaikki odotukset. Ei ihme, että alue onkin nykyisin Unescon maailmanperintökohde! Yli kolmen kilometrin korkuisia vuoria Dolomiiteilla on peräti 21 kappaletta.

Tunnetuin postikorttimaisema esittää kolmen vuoren muodostelmaa nimeltä Tre cime. Turistien suosiossa ovat myöskin alueen sotamuseot ja ensimmäisestä maailmansodasta periytyvät Via ferrata –kävelyreitit.

Cortina d’Ampezzossa pääsee samalla reissulla tutustumaan myös talviolympialaisten historiaan.

7) Pyreneet ja Grande Randonnée 10, Ranska

PyreneetPyreneet

Espanjan ja Ranskan rajalla kulkevan Pyreneiden vuoriston voi ylittää kolmea GR-patikointireittiä pitkin. Niistä pisin on Ranskan puolella kulkeva 866 kilometriä pitkä Grande Randonnée 10, joka kulkee Atlantin Biskajanlahdelta Välimerelle saakka.

Hyväkuntoinen vaeltaja kulkee vuoristossa kiemurtelevan reitin päästä päähän noin 50 päivässä. Majoittua voi lähes joka yö johonkin lukuisista matkan varrella palvelujaan tarjoavista majataloista ja valittavina on myöskin vaihtoehtoisia reittipätkiä.

8) Laugavegurinn, Islanti

Þórsmörkin luonnonpuistoÞórsmörkin luonnonpuisto

Satujen saaren etelärannikon tuntumasta alkaa maan suosituin ja maastoltaan vaihtelevin vaellusreitti, 55 kilometriä pitkä Laugavegurinn. Jäätiköiden, järvien, jokien ja kuumien lähteiden kautta kulkeva reitti yhdistää Landmannalaugarin ja Þórsmörkin luonnonpuistot.

Neljä päivää kestävän vaelluksen aikana voi kesäisin yöpyä varaustuvissa tai niiden yhteydessä olevilla telttailualueilla. Reitti on selkeästi merkitty, mutta toisinaan äärimmäisiksi yltyvien sääolosuhteiden takia vaellukseen kannattaa valmistautua huolella.

9) Cairngorms, Skotlanti

Cairngorms, SkotlantiCairngorms, Skotlanti

Brittein saaria ei tule usein ajatelleeksi vaelluskohdetta mietittäessä. Skotlannin ylämailla sijaitseva Cairngorms, Iso-Britannian laajin kansallispuisto, saa mielen kuitenkin muuttumaan.

Vaikka alue ei varsinaisesti olekaan asumatonta ja koskematonta luontoa, kätkee se sisäänsä muutamia todellisia helmiä. Niistä upein on Lairig Ghrun sola, jonka osin vaikeakulkuista maastoa entisajan karjavarkaat käyttivät häikäilemättä hyväkseen.

Mahtavia maisemia pääsee ihailemaan myös Athollista lähteviä reittejä seuraamalla.

10) Jotunheimen, Norja

Jotunheimen, NorjaJotunheimen, Norja

Eteläisen Norjan vuoristoiseen maastoon levittäytyvää Jotunheimenia pidetään yhtenä maan kauneimmista luontokohteista. Paljon kertoo jo se, että alueella sijaitsevat kaikki Norjan yli 2300-metriset vuoret. Jäämassojen muokkaamat järvet, laaksot ja korkeat huiput saavat huokaisemaan ihastuksesta.

Merkittyjä reittejä on yli 400 kilometrin edestä. Polut ovat varsin kivikkoisia, joten kunnon vaelluskenkien merkitys korostuu tällä seudulla.

Milloin mennä ja mitä mukaan?

Useimpiin esiteltyihin kohteisiin kannattaa matkustaa vaellusreissulle kesäaikaan, jolloin majoitusmahdollisuuksia on runsaammin tarjolla. Jokamiehenoikeuksia ei Pohjoismaita lukuun ottamatta tunneta ja monet leirintäalueet ja vuoristomajat sulkevat ovensa kesäkauden jälkeen. Eteläisessä Euroopassa suositeltavin ajankohta on alkukesä, jolloin aurinko ei vielä porota liian kuumana ja muita vaeltajia liikkuu vähemmän kuin heinä-elokuussa.

Mukaan kannattaa pakata eväiden ja vesipullojen lisäksi ainakin teltta tai muu käypä majoite, lämmin makuupussi sekä kunnon makuualusta. Puutteellisten pesumahdollisuuksien takia rinkkaan on hyvä saada mahtumaan myöskin pari varavaatekertaa. Retkikeittimiä ei kannata raahata mukana muualla kuin Pohjoismaissa, sillä Euroopan leirintäalueilta löytyy yleensä jonkinlainen ruoanlaittomahdollisuus.

Päivän tai parin patikointiin riittää toki kohteessa kuin kohteessa pelkkä selkäreppu eväineen ja varavaatteineen, mikäli matkan varrella on mahdollisuus majoittua sisätiloissa. Parhaiten tietoa reiteistä ja majoitusmahdollisuuksista löytyy muiden reissaajien matkapäiväkirjoista sekä kunkin kohteen viralliselta sivustolta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: Viisi vinkkiä Euroopan upeisiin vaelluskohteisiin

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan huikeat kansallispuistot

Lue myös: 10 vinkkiä: Euroopan lumoavat linnat


Julkaistu 29. huhtikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.