10 vinkkiä: Vaikuttava Berliini

Berliini tuo eri-ikäisille ihmisille hyvin erilaisia asioita mieleen. Toisen maailmansodan tapahtumat ja niiden seurauksena Berliinin jakaminen muurilla ovat vaikuttaneet hurjasti sekä mielikuviin kaupungista, että siihen millainen Berliini nykyään on.

Berliini tarjoaa matkailijalle monipuolisesti mahdollisuuksia. Kesällä joen rantaan Mitteen avautuu varsinainen Berlin Beach baareineen, rantatuoleineen ja palmuineen. Jouluisin kaupungin monet aukiot täyttyvät joulumarkkinoista. Lisäksi Berliinissä on aina mahdollisuus nauttia maailman luokan musiikista ja teatterista.

10 vinkkiä Berliiniin

1) Berliini ylhäältä: TV-torni ja Panorama Punkt Daimler Chrysler Quartier

Berliinin TV-torniBerliinin TV-torni

TV-torni: Alexanderplatz U ja S-bahn, PPDCQ: Potsdamerplatz U ja S-bahn

Berliini ei tee poikkeusta siinä, että kaupungista saa paljon paremman kokonaiskuvan, jos alkupäivinä käy katselemassa sitä ylhäältä käsin.

Kaupungin symboliksikin kutsuttu 1969 valmistunut TV-torni eli Fernsehturm on varsin ruma ja kuvastaa DDR:n tyyliä. Se on kuitenkin edelleen yksi Euroopan korkeimmista rakennuksista ja sen näköalatasanteelta pääsee katselemaan kaupunkia 203 metrin korkeudesta. Ylhäällä toimii myös pyörivä ravintola.

Hiukan pienemmällä jonottamisella yläilmoihin pääsee Potsdamerplatzilla sijaitsevalla Panoramapunktilla. Sen näköalatasanne on hiukan TV-tornia matalammalla, mutta usein jonotusaika on lyhyempi. Ylhäälle pääsee Euroopan nopeimmalla hissillä ja maisemia on mahdollisuus ihailla ulkona. Panoramapunktilla voi tutustua myös näyttelyyn Berliinin lähihistoriasta.

2) Berliinin Muuri ja Check Point Charlie

Check Point CharlieCheck Point Charlie

Toisen Maailmansodan jälkeen Berliini jaettiin kahtia muurilla, jota alettiin rakentaa vuonna 1961. Muuri oli yli 155 km pitkä ja sen tarkoitus oli estää itäsaksalaisten päästy Länsi-Saksaan. Muureja oli oikeastaan kaksi rinnakkain ja niiden väliin jäi tyhjä alue, jota kutsuttiin kuoleman vyöhykkeeksi. 9.11.1989 muuri vihdoin murtui ja lopulta se purettiin kokonaan pois.

Nykyään on muutamia paikkoja, joissa muuria tai sen rekonstruktioita pääsee katsomaan. Spree-joen rannalla lähellä Ostbahnhofia eli Itäistä rautatieasemaa muuria on pystyssä yli kilometrin pätkä. Se on ristitty East Side Galleryksi, koska siihen on maalattu taideteoksia vapauden muistomerkiksi. Ulkoilmagalleria on maailman suurin. Onneksi sen taideteoksia on alettu kunnostaa niiden rapistuttua pahasti. Muurin takaa löytyy useita rantabaareja.

Checkpoint Charlie (Kochstaße U-bahn) oli muurin aikaan yksi harvoista rajanylityspaikoista. Se oli tarkoitettu lähinnä diplomaateille, mutta myöhemmin myös Saksassa vieraileville turisteille. "You are now leaving the American sector" lukee edelleen rajanylityskyltissä, joka on pystytetty alkuperäisen vartijakopin kopion viereen. Kannattaa vierailla myös läheisessä Checkpoint Charlie museossa (Haus am Checkpoint Charlie). Siellä voi tutustua mm. mitä ihmeellisimpiin tapoihin, joilla muuri yritettiin ylittää tai alittaa. Yrittäjiä oli tuhansia. Vain pieni osa heistä pääsi muurin toiselle puolelle. Osa kuoli tai haavoittui ja suurin osa vangittiin.

Muuria ja etenkin tyhjää rajavyöhykettä sen välissä pääsee katsomaan myös Bernauer Straßella (U-bahn). Ainoastaan siellä on vielä pystyssä sekä etu- että takamuuria. Monet ihmiset kuolivat hyppiessään itäpuolelle jääneiden talojen ikkunoista muurin yli länteen. Paikalla on nykyään muistomerkki Berliinin muurin uhreille ja näköalatorni, josta muurin kulkureitti on helppo hahmottaa.

3) Luksus-, vintage- ja kirpputoriostoksia

Luksus-, vintage- ja kirpputoriostoksiaLuksus-, vintage- ja kirpputoriostoksia

Berliinissä kaupat eivät ole vaan kauppoja vaan elämyksiä. Moni ruma ja mitäänsanomaton rakennus tai graffitein peitetyt ovet kätkevät sisäänsä trendi- ja vintage-kauppoja. Hajuvettä voi ostaa maailman pienimmästä hajuvesitehtaasta Harry Lehmannilta (Wilmersdorfer Str. U-bahn) ja kenkiä maailman suurimmasta vintage-kenkäkaupasta (Eberswalder Straße, U-bahn).

Eri kaupunginosissa on suuria kauppakeskuksia, pieniä putiikkeja ja kirpputoreja. Kaikilla on Berliinissä mieliostosalueensa ja paikkansa. Kävelykierroksella kannattaa eksyä ja käydä kaupoissa ennakkoluulottomasti sisällä. Vain siten voi tehdä parhaimmat löydöt.

KaDeWe (Wittenbergplatz, U-bahn) on luksustavaratalo, jossa täytyy käydä. Siellä voi ostosten lomassa ihailla usein myös erilaisia installaatioita vuodenaikoihin ja juhlapyhiin liittyen. Ruokaosasto on mielenkiintoinen ja siellä voi myös syödä.

Varsinainen shoppailijoiden Bermudan kolmio sijaitsee Rosenthaler Platzin, Hackescher Marktin ja Sofian kirkon (Sophienkirche) välissä Mittessä. Siellä ostoksia tehdään niin kansainvälisissä ketjukaupoissa kuin pienissä designer-putiikeissakin.

Friedrichschainissa Boxhangener Platzilta voi käydä ostamassa tuoreita vihanneksia ja leipää. Toki kojuissa myydään myös vaatteita ja kirpputoritavaraa. Varsinainen retkikohde valtavuudessaan on Kreuzbergin Mauernpark. Valtava alue täyttyy sunnuntaisin kirpputoriaarteiden metsästäjistä, kauppiaista, esiintyjistä, ruuanlaittajista, picnicillä makailijoista ja taskuvarkaista. Tarjolla on kaikenlaista ostettavaa käsitöistä rompetoriin.

4) Branderburgin portti

Branderburgin porttiBranderburgin portti

Branderburger Tor, U-bahn

Pariser Platzilla sijaitseva Barnderburgin portti valmistui vuonna 1791. Se on ollut suuressa roolissa kaikissa Berliinin historian vaiheissa. Jo Napoleon ratsasti portin läpi kaupunkiin valloitettuaan sen 1800-luvun alkuvuosina. Kaikki muut kaupunkia ympäröineet portit purettiin 1800-luvulla, mutta Brandenburgin portti säilytettiin, koska se oli niin edustava. Portti toimi pitkään symbolina Saksan sotilaalliselle mahdille.

Jopa Berliinin muuri rakennettiin portin läheisyyteen matalampana ja porttia kunnostettiin yhteistyössä idän ja lännen voimin Toisen Maailmansodan pommitusten jälkeen. Ronald Reagan vaati Brandenburgin portilla muurin purkamista vuonna 1987. Kun muurin murtumisen päivä vihdoin koitti, seisoivat ihmiset matalamman muurin päällä Brandenburgin portin kohdalla. Nykyään portti on tärkeä symboli ja turistinähtävyys.

Holokaustin muistomerkki sijaitsee aivan Brandenburgin portin vieressä. Se pystytettiin 6 miljoonan murhatun juutalaisen muistoksi. 2711 harmaasta erikorkuisesta pylväästä koostuva muistomerkki on vaikuttava, vaikka onkin saanut kritiikkiä osakseen. Pylväiden välissä kuuluu kävellä. Aaltoileva pohja saa pylväät tuntumaan uhkaavilta. Muistomerkin yhteydessä on maksuton näyttely karmivista ja surullisista tapahtumista. Näyttely valottaa kansanmurhan suunnittelua ja toteutusta. Yksittäisten ihmisten kohtalot antavat tapahtumille kasvot.

5) Ruokaelämyksiä

RuokaelämyksiäRuokaelämyksiä

Berliinissä ruoka on pääsääntöisesti edullista. Katuruoka on suuressa roolissa ja jokaisen Berliinin kävijän täytyy maistaa bratwurstia, currywurstia ja dönerkebabia. Kebab on keksitty juuri Berliinissä. Turkkilaiseksi sen tekee tosiasia, että kebab kehitettiin Berliinissä asuvien turkkilaisten toimesta. Luultavasti mistään muualta maailmasta ei saa yhtä maittavaa kebabia. Niitä myyviä kojuja on kaikkialla, mutta Kreutzbergissä ollaan kebabin synnyinsijoilla.

Friedrichschainissa ja Kreutzbergissä on muutenkin paljon edullisia etnisiä ravintoloita. On helppoa herkutella afrikkalaisia, meksikolaisia ja turkkilaisia ruokia. Afrikkalaisen ravintolan lammas- ja kanaröykkiöt kotitekoisen juuston ja salaatin kanssa suuren lätyn päältä tarjoiltuna maistuvat taivaalliselta. Etenkin, kun kokonaisuuden huuhtoo alas mango-oluen tai hunajaviinin saattelemana. Turkkilaisista ruuista kannattaa maistaa muutakin kuin kebabia. Viininlehtikääryleet ja lammaspadat vievät kielen mennessään. Makunystyröitä kannattaa virittää myös erilaisilla jogurttikastikkeilla.

Japanilaista sushia ja muitakin Aasialaisten keittiöiden ruokia tarjoilevia ravintoloita on helppo löytää. Monesti hyvän ruuan lisäksi ravintolassa pääsee aitoon autenttiseen tunnelmaan. Ja ainakin kerran on käytävä jossain neuvostoliittobaarissa, joita kaupungissa on useita, etenkin Mittessä.

Berliiniläisten omia herkkuja ovat sokeripäällysteiset nimikkomunkit. Muutkin leivonnaiset ja leipätuotteet ovat hyviä ja edullisia. Juomapuolelta kannattaa maistella kirsikkaolutta ja Weinschorlea (viinin ja kivennäisveden tai mehun yhdistelmää). Myös olut yhdessä spriten kanssa (Radler) on yllättävän hyvää. Ainakin erikoisen näköinen on Berliner Waiße. Se on mietoa vehnäolutta, joka on makeutettu ja värjätty siirapilla neonvihreäksi tai punaiseksi. Saksassa on luonnollisesti aina saatavilla hyviä oluita ja valkoviinejä.

6) Museosaari

MuseosaariMuseosaari

Klosterstaße tai Taubenstraße, U-bahn

Berliinin museosaari Mittessä Spreeinsel-saaren pohjoisosassa on Unescon maailmanperintökohde ja ainutlaatuinen kokonaisuus maailmassa. Alue haluttiin omistaa taiteelle ja antiikille jo 1800-luvun puolivälissä. Ensimmäinen ja vanhin museoista Altes Museum valmistui vuonna 1830. Se oli ensimmäisiä museoita koko Euroopassa. Saarella on yhteensä viisi museota.

Rakennukset vaurioituivat ja tuhoutuivat pahasti toisen maailmansodan pommituksissa. Onneksi museoiden taideaarteet saatiin pelastettua turvaan. Nykyään rakennuksetkin on korjattu ja taideaarteet palautettu niihin. Museoissa pääsee tutustumaan esimerkiksi Fredrik Vilhelm III:n antiikin aikaiseen kokoelmaan, yhteen maailman arvostetuimmista taideaarteista egyptiläiskuningatar Nefertitin rintakuvaan ja maailman historiallisiin rakennuksiin kuten babylonialaiseen Ishtarin porttiin ja Pergamon alttariin.

Alueelle voi ostaa yhteislipun, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin museoihin tai vain yksittäisten museoiden lippuja.

7) Potsdam

PotsdamPotsdam

Potsdam on pittoreski 150 000 asukkaan kaupunki puolen tunnin junamatkan päässä Berliinistä. S-junat kulkevat sinne Zoolologischer Gartenilta. Nykyään kaupunki on suosittu rikkaiden asuinpaikka ja siellä on paljon hienoja huviloita. Joskus Potsdamia verrataan myös Versaillesiin Pariisin kupeessa. Onhan siellä Fredrik II:n 1600-luvulla rakennuttama hieno Sanssoucin linna.

Linnan alueella on upea puistoalue ja useita rakennuksia, joihin kannattaa tutustua. Potsdam on jäänyt historiaan paikkana, jossa USA ja NL sopivat Saksan kohtalosta Toisen Maailmansodan jälkeen vuonna 1945.

Potsdam on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Sen vanha keskusta on hieno kävelykohde ja kunnostetusta hollantilaisesta korttelista löytyy monia viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita.

Kaupungissa sijaitsee myös maailman vanhin elokuvastudio vuodelta 1911. Siellä on kuvattu esimerkiksi Vaarallinen Tehtävä III vuonna 2006. Filmpark Babelsberg on suosittu käyntikohde. Siellä pääsee katsomaan adrenaliinia nostattavia stuntti-näytöksiä ja tutustumaan elokuvien maailmaan. Lippuja voi ostaa paikan päältä tai etukäteen netistä.

8) Kaupunkikierros vesiteitse

Berliinin kaupunkikierros vesiteitseBerliinin kaupunkikierros vesiteitse

Jannowitzbrücken tai Märkisches Museum, U-bahn

Berliini on yllättävän vesistöinen kaupunki. Joelta käsin huomaa kuinka vehreä ja kauniskin Berliini voi olla. Spree-joen rannalta voi ostaa monenlaisia risteilyjä. Kattavin niistä on kolme ja puoli tuntia kestävä kaupunkikierros. Se on varsinainen Siltojen Reitti (Brückenfahrt). Sanotaan, että Berliinissä on enemmän siltoja kuin Venetsiassa.

Kaupunkikierroksella näkee 63 siltaa. Kyytiin pääsee Märkisches Uferilta, joka sijaitsee Jannowitzbrücken lähellä. Lähtöjä on kesäaikaan päivittäin klo 10.30 ja 14.30. Paikalla on oltava hyvissä ajoin. Tarjolla on myös lyhyempiä risteilyjä. Niille voi ostaa lippuja vaikka Spreeinsel-saarella sijaitsevan Tuomiokirkon (Berliner Dom) läheltä.

9) Filharmonia-konsertti tai ilta jazz-klubilla

Berliinin filharmonikoiden konserttisaliBerliinin filharmonikoiden konserttisali

Potsdamerplatz U- ja S-bahn

Berliinin filharmonikot ovat koko maailman parhaimmistoa. Konsertti heidän kotikonserttisalissaan on ikimuistoinen. Konserttisalin arkkitehtuuri on häikäisevä ja akustiikka huippuluokkaa. Liput on syytä hankkia etukäteen netistä. Berliinin Filharmonikot ovat usein maailmankiertueella, joten kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin, onko konsertti mahdollinen.

Erilainen mutta elämyksellinen musiikkielämys voi olla myös vierailu jollain Berliinin monista jazz-klubeista. Tarjolla on usein maksullisia huippukeikkoja, mutta tunnelma voi virittyä huippuunsa myös maksuttomissa jameissa, joita klubeilla järjestetään. Nimekkäitä ja mukavia jazz-klubeja ovat ainakin Quasimodo Charlottenburgissa (Zoologhisher Garten U-bahn) ja Yorckschlösschen Kreutzbergissä (Mehringdam U-bahn).

10) Charlottenburgin Linna

Charlottenburgin LinnaCharlottenburgin Linna

Richard-Wagner-Platz U-bahn

Viimeinen jäänne Preussi-kuninkaallisista Berliinissä on 1600 – ja 1700- lukujen taitteessa rakennettu Charlottenburgin Linna. Linna kohoaa Spree-joen rannalla Mittessä. Se on linnaksi melko vaatimaton ja kertoo Preussi-kuninkaallisten taloudentilasta, joka ei ollut erityisen hyvä.

Rakennus kärsi Toisen Maailmansodan pommituksissa, mutta nyt se on jälleenrakennettu entiseen loistoonsa. Sisätilojen tärkeimpiin huoneisiin pääsee tutustumaan vain maksullisen opastetun kierroksen mukana. Kauniissa viihtyisässä puistossa ja linnan puutarhassa liikkuminen on sen sijaan maksutonta. Alue on erittäin suosittu lenkkeilypaikka paikallisten keskuudessa.

Nykyään Charlottenburgin Linna toimii myös taidemuseona. Hieno elämys on linnan Orangerie-salissa tarjoiltu juhlaillallinen ja entisaikojen barokkimusiikkikonsertti. Orkesteri ja solistit ovat pukeutuneet 1700-luvun asuihin, joten tunnelma on kuin entisaikoina Fredrik Suuren hovissa. Liput kannattaa ostaa etukäteen netistä, sillä illalliskonsertit ovat hyvin suosittuja.

Miksi mennä Berliiniin?

Berliinin matkaan ei tarvita erityisiä syitä tai perusteluja. Kaupunki näyttäytyy jokaiselle omanlaisenaan. Se on täynnä ikimuistoisia tunnelmia ja hetkiä. Matkaa ei myöskään tarvitse suunnitella ja aikatauluttaa etukäteen, sillä Berliinissä ei ole pakko tehdä mitään erityistä ja silti sen lumoon on helppo vaipua.

Kaupungin historia on pysäyttävä ja ehkä juuri siksi Nyky-Berliini on niin monimuotoinen ja luova. Ruma kaupunki näyttäytyy kauniina oikeasta perspektiivistä katsottuna. Tunnelmallisten klubien, omintakeisten kauppojen ja erikoisen arkkitehtuurin edessä tulee mietittyä monenlaisia asioita. Berliinin matkan jälkeen on muuttunut olo.

Kaupungissa ei tarvitse hienostella, mutta maailmanluokan elämyksiä on odotettavissa monella saralla. Berliinin Kasvitieteellinen puutarha on maailman suurimpia, Filharmonia orkesteri on puolestaan yksi maailman arvostetuimmista. Eikä ole lainkaan hullumpaa istua biergarteniin oluelle ja bratwurstille upean siltaristeilyn jälkeen.

Milloin mennä Berliiniin?

Berliinin kevät alkaa jo maalis-huhtikuussa ja terassikelejä jatkuu aina syys-lokakuulle saakka. Kesällä saattaa olla hyvinkin kuuma, mutta joinakin päivinä lämpötila ei yllä edes + 20 asteeseen. Talvella saatetaan mennä pakkasen puolelle, mutta kylmä kostea tuuli tuntuu luissa ja ytimissä hyytävänä jo alle 10 asteen lämpötiloissa.

Toisaalta talvellakin saksalaiset joulumarkkinat luovat lämmintä tunnelmaa ja glühwein saa veren kiertämään. Berliiniin voi matkustaa milloin vain. Kannattaa tutkia tapahtumakalenterista mitä kaupungissa on milloinkin meneillään.

Berliinin kaupunginosat tutuiksi

Kaupunginosat ja niiden ilmapiiri ovat selvästi erilaisia keskenään. KaDeWe-tavaratalo kaupungin länsipuolella on kuin Berliiniin Harrod’s lukusosastoineen. Vain kivenheiton päässä siitä sijaitsee 1970-luvun pahamaineinen "huumeasema" Zoo. Nykyään sekin on onneksi siistiytynyt ihan tavalliseksi metroasemaksi.

Mitte keskellä Berliiniä on sekoitus uudelleenrakennettuja taloja ja vanhoja pommituksissa vaurioituneita rakennuksia. Torin reunalla nököttää vierivieressä ikivanha kirkon torni ja täysin sen tyylistä poikkeavia "lasipalatseja". Kaikkialla on hotelleja, ravintoloita, kauppoja ja kahviloita.

Itäisemmässä Berliinissä, Friedrichshainissa, tunnelma on jälleen omansa. Kirjoitukset, piirrokset ja maalaukset koristavat talojen seiniä. Monet työläiskaupunginosan autioituneista taloista on kunnostettu ja käytössä jälleen. Alueilta löytyy ruokaravintoloita, katukeittiöitä, kirpputoreja ja baareja sekä klubeja, vaikka olisi pienemmälläkin matkabudjetilla liikkeellä. Boheemi luovuus pursuaa vintage-putiikeista ja erikoiskaupoista.

Eikä sovi unohtaa viihtyisää Schönebergin aluetta, jossa nuoret pariskunnat istuvat kahviloissa ja taluttavat pieniä koiriaan puistoissa. Meno on trendikästä ja leppoisaa samanaikaisesti.

Berliini on pullollaan uniikkeja ostoksia, jazz-klubeja ja ruokaa monista maailman kolkista. Hunajaviinin nauttiminen afrikkalaisessa ravintolassa on yhtä berliiniläistä kuin maistella Berliinin munkkeja tai neonvärisiä "värikaljoja".

Berliinissä on toimiva ja kattava julkinen liikenne, mutta myös pyöräillen pääsee joka paikkaan. Berliinissä on luonnetta mutta kauniiksi sitä ei voi sanoa, vaikka siellä onkin paljon kaunista. Kaikkine rosoineen ja ihmeellisyyksineen se on syvällisen viehättävä ja inspiroiva ja sinne haluaa mennä aina uudelleen.

Lennot Berliiniin löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Monimuotoinen, omalaatuinen, ihana: Berliini

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Berliini

Päivitetty 29.3.2017


Julkaistu 14. marraskuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.