10 vinkkiä: Löydä kuumin Bangkok

Kuuma, kuumempi, kuumin tuntuvat olevan Thaimaan vuodenajat. Erityisesti sen voi tuntea Bangkokissa, jota pidetään maailman kuumimpana pääkaupunkina. Hektinen elämänmeno, kaoottinen liikenne ja miljoonat ihmiset tuntuvat vielä lisäävän tuskastuttavuutta.

Silti Bangkokissa on jotain todella lumoavaa. Siellä voi nähdä, kuulla ja tuntea ihan mitä vaan. Tarjolla on huippuluokan luksushotelleja spa-hoitoineen, kuin myös halpoja retkeilymajoja reppureissareille. Valtavat markkinat käsitöineen ja piraattituotteineen houkuttelevat tuhansia turisteja päivittäin ja ruoka maistuu parhaimmalle tuoreena suoraan katukeittiöstä. Kadunkulmassa istuu kerjäläinen ja nurkan taakse voi livahtaa lähes kissan kokoinen rotta. Samaan aikaan sisällä ilmastoinnin viilentämissä ostoskeskuksissa hankitaan merkkiaurinkolaseja ja luksussilkkituotteita.

Oranssikaapuiset Buddha-munkit säteilevät levollista rauhaa ja mieli lepää ikivanhojen temppeleiden aarteita ihaillessa. Toisaalta silmät tekee mieli sulkea kaupungin prostituutio-ongelman edessä. Hermonsa voi menettää valtavissa ruuhkissa taksin kyydissä tai matkaa voi tehdä skytrainilla, joka viilettää supernopeasti ruuhkien yläpuolella. Hengästyttävässä kaupungissa voi liikkua myös rentoutuen jokilaivan keinunnassa tai vastaavasti nostaa adrenaliinit huippuunsa hurjapäisen tuk-tuk tai moottoripyörätaksikuskin matkassa.

Bangkokissa on paljon hahmottamista helpottavia maamerkkejä. Lisäksi suunnistamisessa auttaa selkeät metroasemat (MRT) ja skytrainasemat (BTS). Osoitteissa ilmoitetaan ensin rakennuksen numero, sitten pääkadun nimi ja lopuksi sivukadun numero. esim 10 Sukhumvit soi 8 (Sukhumvit kadun sivukatu numero 8, jossa rakennus numero 10).

10 vinkkiä Bangkokiin

1) MBK-center, Siam Paragon ja Siam Discovery

Siam ParagonSiam Paragon

Siam Square, BTS Siam Station ja BTS National Stadium

Shoppailu Bangkokissa on pyörryttävä kokemus. Tarjolla on aivan kaikkea ja vielä enemmän. Kauppakeskukset ovat suuria ja sokkeloisia. Pakko ne on kuitenkin kokea.

Keskuksista löytyy kalliita merkkiliikkeitä, pikku putiikkeja, basaarimaisia torialueita, edullisia optikkoliikkeitä, hulppeita ruokatoreja, elokuvateattereita, akvaarioita, kampaamo- ja kauneudenhoito palveluja ja vaikka mitä.

2) Temppelit

TemppelitTemppelit

Bangkokissa on kymmeniä temppeleitä. Ainakin jossain seuraavista kannattaa käydä:

Wat Po on suurin temppeliryhmä. Sen päänähtävyys on 46 m pitkä kullattu lepäävä Buddha. Samassa yhteydessä toimii myös Thaimaan kuuluisin hierontakoulu, josta voi ostaa perinteisen thaihieronnan.

Wat Phra Kaeota pidetään tärkeimpänä temppelinä. Siellä on kunnioitettu pienikokoinen yhdestä jadekappaleesta tehty Smaragdi Buddha, jonka asioista Thaimaan uskotaan olevan turvassa. Wat Intharawihanissa pääsee katsomaan 32 metriä korkeaa seisovaa Budhaa.

Kaikki kolme temppeliä sijaitsevat lähellä jokea kävely- tai tuk-tuk-matkan päässä toisistaan. Paikalla olevat tuk-tuk kuskit voivat väittää temppelien olevan kiinni ja houkutella mukaansa ostoksille. Heitä ei pidä uskoa. Jokilaivalla mentäessä Wat Po on Tha Tien laiturin ja Wat Intharawihan Rama & Bridge laiturin lähellä.

3) Kylpylähoidot, hieronnat, kampaamot ja parturit

Kylpylähoidot, hieronnat, kampaamot ja parturitKylpylähoidot, hieronnat, kampaamot ja parturit

Kauneudenhoitopalvelut ovat Bangkokissa kuten muuallakin Thaimaassa laadukkaita ja edullisia. Markkinoilla voi ajattaa parran ja hiukset pikkurahalla katuparturissa, kauppakeskuksissa ja kampaamoissa pääsee nauttimaan rentouttavasta hiusten pesusta.

Thaihieronta tai hellävaraisempi öljyhieronta (Swedish massage) rentouttaa eikä maksa paljon. Jalkahoito tuntuu taivaalliselta pitkien kävelyjen jälkeen. Kaupunki on täynnä pieniä edullisia kauneudenhoitopalveluja tarjoavia yrityksiä.

Luksushotellien kylpylöissä hoidot ovat kalliimpia, mutta suomalaisittain vielä edullisia. Muutaman tunnin hoitopaketin jälkeen olo on kevyt ja uudistunut.

4) Chatuchak viikonloppumarkkinat

Chatuchak viikonloppumarkkinatChatuchak viikonloppumarkkinat

MRT Kamphaeng tai Chatuchak ja BTS Mochit

Thaimaan suurimmille markkinoille avataan joka viikonloppu jopa 15.000 myyntikojua. Ostettavaa ja katseltavaa löytyy pidemmäksikin aikaa. Tarjolla on ainakin koruja, kirjoja, eläimiä, krääsää, vaatteita, kenkiä, antiikkia, käsitöitä, keramiikkaa ja huonekaluja.

Markkinat ovat auki lauantaisin ja suunnuntaisin noin klo 9-18. Uutuutena Bangkokissa on avattu uudet yömarkkinat Siam Paradise Night Bazaar (Sukhumvit 101, BTS Punnawithi) noin klo 16 – 24.00 joka päivä.

5) Lumpini puisto, Lumpini Stadium

Lumpini puistoLumpini puisto

MRT Lumphini

Lumpini puistossa on mukavaa kävellä etenkin aamuisin, jolloin voi seurata kiinalaisten herrojen ja rouvien Taiji-harrastusta. Puistossa voi nähdä myös suuria ilkeän näköisiä monitoriliskoja, jotka eivät ole vaarallisia ihmiselle. Lähietäisyydeltä lisko voi kyllä läpsäistä hännällään lujaa.

Kamppailulajeista ja urheilusta kiinnostuneiden kannattaa käydä katsomassa aito Thai boxing ottelu kuuluisalla Lumpini Stadionilla. Lippuja voi ostaa etukäteen netistä tai paikan päältä. Otteluita järjestetään tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 18.30 – 23.30.

6) Katukeittiöt

KatukeittiötKatukeittiöt

Thaimaassa parasta ruokaa saa katukeittiöistä. Pad Thai on paikallinen ”pyttipannu” eli paistettua nuudelia erilaisilla lisukkeilla. Papaya salaatti on tulinen kuuluisa lisäke tai kevyt ruoka. Erilaisia keittoja kannattaa ehdottomasti maistaa samoin kuin makeaa jälkiruokaa Mango Sticky Ricea.

Parhaat katukeittiöt ovat usein yliopistojen ja kauppakeskusten läheisyydessä. Käymisen arvoisia ruokatoreja löytyy ainakin: Sukhumvit, Soi 38 (BTS Thong Lo), Soi Rangnam (BTS Victory Monument) ja Yaowarat China Townissa. Paras aika syödä on illalla, kun aurinko on juuri laskenut.

7) Dusit Zoo

Dusit ZooDusit Zoo

71 Rama V Road, kannattaa mennä Tuk Tukilla tai taksilla

Eläintarha keskellä kaupunkia tarjoaa tervetullutta vaihtelua hektiseen kaupunkirytmiin. Dusit Zoo on erittäin hyvin hoidettu Thaimaan vanhin eläintarha. Siellä on paljon eläimiä eri puolilta maailmaa. Eksoottisimpia ovat orangit, virtahevot ja valkoiset tiikerit.

Dusit Zoossakin liikkuu vapaana suuria monitoriliskoja. Siistillä puistoalueella on myös hyvät ravintolapalvelut.

8) Khaosan Road

Khaosan RoadKhaosan Road

Tha Phra Athit jokilaivalaituri, taksi tai tuk-tuk

Tämä reppureissaajien suosima legendaarinen alue on aivan oma maailmansa Bangkokissa. Vilkkaassa yöelämässä juhlivat lähinnä turistit, vaikka nykyään joukossa on myös paikallisia nuoria. Tarjolla on paljon edullisia majataloja ja baareja sekä boheemia tunnelmaa.

Myytävät tuotteet ovat pääasiassa halpoja kopiota ja väärennöksiä ja myös kauneimmat naiset paljastuvat usein ladyboyksi.

Khaosan Road on oikea paikka ostaa edullinen bussilippu muualle Thaimaahan tai sen naapurimaihin. Samalla lukuisilta reissareilta saa varmasti parhaat ja uusimmat vinkit matkailuun.

9) Baiyoke Tower II

Baiyoke Tower IIBaiyoke Tower II

222 Rachaprarop Road, kannattaa mennä Tuk Tukilla tai taksilla

Thaimaan korkeimmassa rakennuksessa voi käydä ihastelemassa upeaa näköalaa yli Bangkokin. Baiyoke Tower II on 304 metriä korkea. Näköalatasanteet löytyvät 77 ja 84 kerroksista.

Tornissa on mahdollista myös syödä hotellin Sky Buffetissa, mutta ruoka ei ole mitenkään erityisen hyvää hintaansa nähden. Paikalle pääsee parhaiten taksilla tai tuk-tukilla.

10) Thonburin kanavat

Thonburin kanavatThonburin kanavat

Bangkokia on kutsuttu myös Idän Venetsiaksi. Sillä alun perin se rakennettiin Thonburin kanavien äärelle. Nykyään suuri osa kanavista on peitetty, mutta vieläkin Thonburissa on mahdollista tutustua aivan erilaiseen Bangkokiin.

Paikalliset asuvat kanavien varsilla huterissa paalujen päälle rakennetuissa hökkeleissään, pesevät astiansa ja itsensä likaisessa joessa sekä kasvattavat hedelmiä ja kasviksia omissa puutarhoissaan. Ihmiset elävät omassa maailmassaan samoin kuin koko Bangkokissa on ennen eletty.

Retken voi ostaa valmiina netistä tai paikallisilta matkanjärjestäjiltä. Matkaan voi myös lähteä jokilaitureilla päivystävien taksiveneiden kyydissä.

Miksi mennä Bangkokiin?

Bangkok ei ole ehkä paras kohde pitkälle lomalle, mutta aivan varmasti siellä kannattaa viettää muutama päivä lomastaan. Kaupungin vastakohtaisuus, harmonisuus ja kaoottisuus on vain koettava itse.

Ehkä Bangkokia kuvaa parhaiten sen hengästyttävä virallinen nimi "Enkelten kaupunki, mahtava kaupunki, Smaragdi-Buddhan asuinsija, jumalan valloittamaton kaupunki Indra, maailman pääkaupunki, jolle on suotu yhdeksän arvokasta jalokiveä, onnellinen kaupunki, Kuninkaallisen Palatsin runsaus, joka muistuttaa taivaallista majaa, jossa hallitsee uudelleensyntynyt jumala, Indran antama ja Vishnukarnin rakentama kaupunki."

Milloin mennä Bangkokiin?

Bangkokiin voi matkustaa milloin vain. Suosituin aika on viileä kausi marras-helmikuussa, silloin keskilämpötila pysyttelee noin 25 asteen tienoilla. Myös sadekausi kesä-lokakuussa on hyvää aikaa tutustua Bangkokiin. Trooppiset sateet ovat usein lyhyitä voimakkaita kuuroja.

Kuumana kautena maalis-toukokuussa kaupungissa voi olla todella kuuma, mutta ostoksilla käynti ja yötoreilla syöminen onnistuu silloinkin mainiosti.

Lue lisää kohteesta: Bangkok

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan ihanimmat rannat


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Bangkokin valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.