10 vinkkiä: Luonnonkauniin Uuden-Seelannin urbaanimpi puoli

Harva varmastikaan suunnittelee matkaa Uuteen-Seelantiin ajatuksenaan kaupunkiloma, mutta jopa luonnonkauniissa saarivaltiossa retkeillessään voi välillä kaivata myös ihmisten ilmoille. Onneksi Uudessa-Seelannissa on luontomatkailun ohella myös paljon mielenkiintoista kaupunkinähtävää!

Keskeisimmät kaupungit Uudessa-Seelannissa ovat pääkaupunki Wellington sekä maan suurin kaupunki Auckland Pohjoissaarella ja Christchurch sekä aktiivilomailijoiden Queenstown Eteläsaarella.

Ensialkuun pari huomiota kiwien (kuten uusiseelantilaiset itseään kutsuvat) tavoista: Uudessa-Seelannissa ei kannata säikähtää, jos joku kävelee kaupungillakin vastaan avojaloin. Hobittien tapaan ilman kenkiä kulkeminen on nimittäin maan tapa.

Toinen suomalaista helposti hämmästyttävä tapa on, että Australian tyyliin Uudessa-Seelannissa saa joihinkin ruokaravintoloihin tuoda oman viinin ruokajuomaksi ja henkilökunta sitten pientä maksua vastaan avaa sen pöytään. Tällaisten ravintoloiden ulkopuolella on yleensä merkintä BYOB (Bring Your Own Bottle of Wine).

10 vinkkiä urbaanimpaan Uuteen-Seelantiin:

1) Purjeiden kaupunki Auckland

Yksi Aucklandin lempinimistä on City of Sails eli purjeiden kaupunki. Kuva: © Corolanty | Dreamstime.comYksi Aucklandin lempinimistä on City of Sails eli purjeiden kaupunki. Kuva: © Corolanty | Dreamstime.com

Pohjoissaaren pohjoisosassa sijaitsevan Aucklandin alueella elää noin kolmasosa koko Uuden-Seelannin asukkaista. Yksi Aucklandin lempinimistä on City of Sails eli purjeiden kaupunki. Tämä on helppo ymmärtää meren ympäröimässä kaupungissa, jossa satamat ovat täynnä purjeita ja mastoja sekä upeita jahteja.

Keskeisin venesatama Westhaven Marina sijaitsee Waitemata Harbourissa, liikekeskustan kapean salmen yli maan pohjoiskärkeen yhdistävän sillan kupeessa. Aucklandissa järjestetään vuosittain useita purjehduskilpailuja.

2) Eteläisen pallonpuoliskon korkein torni: Aucklandin Sky Tower

Hurjapäät voivat hypätä 328 metriä korkeasta tornista SkyJumpin! Kuva: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.comHurjapäät voivat hypätä 328 metriä korkeasta tornista SkyJumpin! Kuva: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com

Aucklandin keskeisin maamerkki on 328 metrin korkuinen Sky Tower, joka on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennelma. Tornin näköalatasanne sijaitsee 220 metrin korkeudessa suoraan antennin alapuolella ja tarjoaa näkymän useiden kymmenien kilometrien päähän joka puolelle Aucklandia. Näköalatasanteella lisäjännitystä antaa lasilattia.

Uusiseelantilaiseen mielenlaatuun tuntuu kuuluvan korkealta hyppiminen, minkä vuoksi myös Sky Towerista voi hypätä huiman SkyJumpin. Hyppy eroaa perinteisestä benji-hypystä, sillä siinä hyppääjä tuetaan vaijereilla niin, ettei hän pääse hypätessään vahingossa tai tuulen puuskan vuoksi törmäämään tornin seinämään.

3) Wellington - kulttuurin keskus

Wellington on Aucklandia pienempi, mutta erityisesti kulttuurin kannalta keskeisempi. Kuva: © Mdworschak | Dreamstime.comWellington on Aucklandia pienempi, mutta erityisesti kulttuurin kannalta keskeisempi. Kuva: © Mdworschak | Dreamstime.com

Pääkaupunki Wellington sijaitsee Pohjoissaaren eteläosassa ja sieltä liikennöivät mm. Eteläsaarelle kulkevat autolautat. Lahden pohjukassa sijaitseva sympaattinen satamakaupunki tunnetaan myös ansaitulla lempinimellä Windy Wellington - tuulinen Wellington. Se on Aucklandia pienempi, mutta erityisesti kulttuurin kannalta keskeisempi.

Peter Jacksonin elokuvien myötä kaupungista on kasvanut Uuden-Seelannin elokuvien keskus “Wellywood”, minkä vuoksi vierailu jossakin kaupungin historiallisista elokuvateattereista on lähes pakollinen kokemus. Koko maan historiaa, taidetta ja kulttuuria ansiokkaasti esittelevä museo Te Papa sijaitsee niin ikään Wellingtonissa (55 Cable St).

4) Wellington Cable Car vie näköalan äärelle

Kelburnin kukkulalle nouseva junarata on yksi Wellingtonin keskeisimpiä turistinähtävyyksiä. Kuva: © Dreamstime.comKelburnin kukkulalle nouseva junarata on yksi Wellingtonin keskeisimpiä turistinähtävyyksiä. Kuva: © Dreamstime.com

Wellingtonin symbolina nähdään usein sen historiallinen, läheiselle Kelburnin kukkulalle nouseva funikulaari. Lambton Quaystä lähtevä, yli sata vuotta vanha Wellington Cable Car vie reilun 600 metrin matkan ylös kukkulalle, mistä avautuvat upeat näkymät yli Wellingtonin kaupungin ja lahden.

Junarata on yksi Wellingtonin keskeisimpiä turistinähtävyyksiä, mutta se toimii myös paikallisten päivittäisenä kulkuvälineenä keskustaan.

5) Elokuvien ystävän Weta Cave ja Workshop Tour Wellingtonissa

Tällaisia örkkejä taiotaan Weta Cavessa. Kuva: © Mollynz | Dreamstime.comTällaisia örkkejä taiotaan Weta Cavessa. Kuva: © Mollynz | Dreamstime.com

Taru sormusten herrasta -elokuvien ystäville ehdoton vierailupaikka Wellingtonissa on hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva Weta Cave. Weta on taikatehdas, jossa rakennetaan elokuvien rekvisiittaa ja luodaan niiden fantasiamaisia maailmoja sekä visuaalisia efektejä.

Weta Caven vetonaula on Workshop Tour, jossa pääsymaksua vastaan pääse kierrokselle sinne, missä kaikki tuo elokuvien taikuus tehdään. Kierroksella pääsee omin käsin hipelöimään elokuvissa nähtäviä miekkoja ja kuulemaan tuotannoissa mukana olevien työntekijöiden omakohtaisia kokemuksia.

Workshop Tourille on syytä kuitenkin varata paikka hyvissä ajoin etukäteen, sillä se on ymmärrettävästi äärimmäisen suosittu ja pienen henkilömäärän kerrallaan sisältävät kierrokset myydään nopeasti täyteen.

6) Mount Victorian hulppeat näköalat

Mount Victoria tarjoaa huipultaan komeat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan. Kuva: © Grace5648 | Dreamstime.comMount Victoria tarjoaa huipultaan komeat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan. Kuva: © Grace5648 | Dreamstime.com

Heti Wellingtonin keskustan itäpuolella sijaitseva Mount Victoria tarjoaa huipultaan komeat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan.

Matka kukkulan huipulla sijaitsevalle näköalapaikalle vie pienten ja kiemurtelevien katujen kautta läpi paikallisten asuinalueiden, mikä antaa kiehtovan katsauksen kukkulan rinteille rakennettuihin asuinrakennuksiin ja päästää näin lähemmäs paikallista kulttuuria.

Kukkula on toiminut myös Taru sormusten herrasta -elokuvien kuvauspaikkana.

7) Rotoruan kuumat lähteet ja maorien kulttuuri

Rotoruassa on mahdollisuus päästä kylpemään kuumissa lähteissä. Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.comRotoruassa on mahdollisuus päästä kylpemään kuumissa lähteissä. Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.com

Kuumista lähteistään tunnettu Rotorua sijaitsee samannimisen järven rannalla Pohjoissaarella. Kaupungissa on lukuisia mahdollisuuksia päästä kylpemään kuumissa lähteissä. Geotermisen aktiivisuuden ympärille on rakennettu useita kylpylöitä ja hyvänolon keskuksia, joissa rentoutuminen on taattu!

Kaupungin ympäristössä on myös valtavasti aktiviteettimahdollisuuksia zorb-palloilusta golfiin ja ratsastukseen. Rotoruassa pääsee myös tutustumaan maorien historiaan ja elävään kulttuuriin Whakarewarewa-kylässä.

8) Maanjäristyksen jälkeinen Christchurch

Christchurchin uudelleenrakennus kuusi vuotta sitten tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen on edelleen kesken. Kuva: © Gaid Phitthayakormsilp | Dreamstime.comChristchurchin uudelleenrakennus kuusi vuotta sitten tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen on edelleen kesken. Kuva: © Gaid Phitthayakormsilp | Dreamstime.com

Eteläsaaren itärannikolla sijaitseva Christchurch on virallisesti Uuden-Seelannin vanhin kaupunki.

Vuonna 2011 kaupunkia ravistelivat voimakkaat maanjäristykset, minkä vuoksi muun muassa sen ikoninen katedraali sortui osittain, ja lukuisat tiet ja muut rakennukset kärsivät vaurioita. Uudelleenrakennus on ollut järistyksen jälkeen vilkasta, mutta edelleen osa kaduista on suljettuna ja Christchurchin tunnusomainen raitiovaunuliikennekin toimii vain rajoitetusti.

9) Blenheim ja Marlboroughin viinitilat

Blenheimin seudulla, lähellä Pohjoissaarelle kulkevaa lauttareittiä sijaitsee lukuisa määrä viinitiloja. Ja oih, mistä maisemista alueella pääseekään nauttimaan. Kuva: © Domenolomo | Dreamstime.comBlenheimin seudulla, lähellä Pohjoissaarelle kulkevaa lauttareittiä sijaitsee lukuisa määrä viinitiloja. Ja oih, mistä maisemista alueella pääseekään nauttimaan. Kuva: © Domenolomo | Dreamstime.com

Uusi-Seelanti on verrattain nuori viinimaa, mutta etenkin Eteläsaaren Marlboroughin alueen Sauvignon Blanc -viinit ovat maailmankuuluja. Blenheimin seudulla, lähellä Pohjoissaarelle kulkevaa lauttareittiä sijaitsee lukuisa määrä viinitiloja, joilla pääsee vierailemaan ja joista osa tarjoaa myös viinitilamajoitusta ja -tutustumiskierroksia.

Yksi tällainen on suomalaisesta näkövinkkelistä mielenkiintoinen Vicarage Lanen viinitila, jonka toinen omistaja on suomalainen.

10) Uuden-Seelannin jade

Jade-koruilla on historiallinen merkitys ja suuri rooli maorikulttuurissa. Kuva: © Awcnz62 | Dreamstime.comJade-koruilla on historiallinen merkitys ja suuri rooli maorikulttuurissa. Kuva: © Awcnz62 | Dreamstime.com

Tuliaisia etsiessään ei Uudessa-Seelannissa voi olla törmäämättä vihreästä pounamu-kivestä eli jadesta tehtyihin koruihin. Koruilla ja niiden muodoilla on historiallinen merkitys, sillä kivellä on suuri rooli maorien kulttuurissa.

Vain Eteläsaarella esiintyvän kiven käyttö on maan laissa rajoitettu ainoastaan maorien jälkeläisille ja näiden tekijöiden pienille pajoille tehtävät vierailut ovat maan kulttuuria kiinnostavalla tavalla avaava kokemus. Yksi tällainen on esimerkiksi Greymouthin kaupungin lähellä pajaansa pitävä Garth Wilson, joka mielellään kertoo tarinoita uniikkien korujensa takaa.

Milloin mennä Uuteen-Seelantiin?

Uusi-Seelanti sijaitsee lähes tarkalleen maapallon toisella puolella Suomesta katsottuna. Siellä on talvi silloin kun meillä Suomessa on kesä, ja päinvastoin. Talvi on etenkin Eteläsaarella todellinen talvi lumineen, kesä puolestaan merellisestä ilmastosta johtuen leppoisa eikä liian kuuma. Subtrooppinen ilmasto hellii Aucklandista pohjoiseen sijaitsevaa Whangarein niemeä.

Mukavin aika matkustaa on paikallisen kesän aikaan joulu-helmikuussa, mutta sesonkiaikana on varauduttava siihen, että turistien suuren määrän vuoksi myös hinnat voivat olla korkeammat. Uusi-Seelanti on kuitenkin siinä mielessä ihastuttava matkakohde, että jopa sesonkiaikaan siellä pääsee pakoon pahimpia ruuhkia.

Mikäli Uudessa-Seelannissa tähtää vierailemaan sekä Pohjois- että Eteläsaarella, kannattaa harkita lentojen varaamista niin, ettei “turhaa” edestakaista liikennettä tarvita.

Vuokra-auto on Uudessa-Seelannissa lähes ehdoton vaihtoehto, mutta on huomattava, että välimatkat ovat pienessäkin valtiossa vuoristojen takia yllättävän pitkiä. Matkan voi esimerkiksi aloittaa pohjoisen Aucklandista ja matkata sieltä alaspäin Eteläsaarelle, mistä kotimatkalle voi lähteä esimerkiksi Christchurchista.

Lue myös: 10 vinkkiä: Uusi-Seelanti vie luonnonystävän sydämen

Teksti: Helinä Laajalahti | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Uusi-Seelanti


Julkaistu 16. maaliskuuta, 2017

Pieni hetki, sivua ladataan.